Hallitus aikoo kieltää energiajuomien myynnin alle 16-vuotiaille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus aikoo kieltää energiajuomien myynnin alle 16-vuotiaille

Energiajuomien ikärajaa selvitettiin jo edellisen hallituksen aikana.

Hallitusohjelman mukaan energiajuomia ei jatkossa myydä alle 16-vuotiaille.

4.6.2019 14:11

Tuleva hallitus on kieltämässä energiajuomien myynnin alle 16-vuotiailta.

Kohta löytyy hallitusohjelmasta kohdasta ”Tavoite 2 – Elinvoimainen ja kannattava elintarviketalous”.

”Laaditaan kouluruuan kehittämisohjelma. Lisätään tutkimusta lasten ja nuorten ravitsemuksesta ravitsemuspolitiikan tueksi. Kielletään energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille”, ohjelmassa lukee.

Mahdollisuutta energiajuomien myynnin ikärajaan selvitettiin jo edellisen hallituksen aikana.

STT kertoi viime vuoden syyskuussa, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) käynnistivät selvityksen siitä, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Nyt siis suunniteltua ikärajaa on nostettu yhdellä vuodella.

Vaikka laki ei ole määrännyt ikärajaa energiajuomille, kaupat ovat toisinaan asettaneet niitä omaehtoisesti. Esimerkiksi Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa K-Supermarket Hertassa ikärajoja on noudatettu jo 10 vuotta.

– Kauppojen tilanteet ja alueet ovat kovin erilaisia. Olemme lähteneet siitä, että kun lainsäädännössä ei ole velvoitteita, ei haluta pakolla ohjeistaa, kun tilanne vaihtelee alueittain niin paljon, totesi Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli viime syksynä.

– Me noudatamme elintarvikelainsäädäntöä ja Eviran ohjeita. Esimerkiksi tupakka- ja alkoholilainsäädännössä on selkeät ikärajat, ja niitä me valvomme. Emme ole alkaneet itse omia ikärajoja asettamaan (energiajuomille), koska sille ei ole ollut lainsäädäntöpohjaa, totesi puolestaan S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Sekä Akseli että Lyytikäinen pitivät lain tuomaa ikärajaa tervetulleena uudistuksena.

Noin joka kymmenes peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja viisi prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa, selvisi vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?