Uusi hallitus ei pura aktiivimallia heti – Antti Lindtman lupaa nyt: ”Puretaan viimeistään vuodenvaihteessa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Työmarkkinaryhmää hallitusneuvotteluissa vetänyt Lindtman sanoo, että uusi hallitus valmistelee mallin, jossa ”työttömille tehdään henkilökohtainen työnhakuvelvoite”.
Aktiivimallia ei pureta heti, vaikka kiistellyn työllisyysmallin purkaminen oli vasemmistoliiton kynnyskysymys hallitukseen menemiselle ja hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinnekin (sd) on vaatinut leikkurin purkamista.

Maanantaina julkistetun hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan vasta, ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Kiisteltyjä pykäliä ei siis pureta, ennen kuin pöydällä on uusi malli.

Työmarkkinaryhmää hallitusneuvotteluissa vetänyt Antti Lindtman (sd) sanoo IS:lle pitävänsä selvänä, että ”aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan viimeistään vuodenvaihteessa”.

– Aktiivimalli on ollut jopa haitallinen työllisyyden kannalta, se on suunnannut työvoimapalveluiden resursseja täysin väärällä tavalla, Lindtman perustelee.

Lindtmanin mukaan uusi hallitus kannattaa aktivoivaa työvoimapolitiikkaa, johon liittyy myös velvoitteita.

– Mutta on tärkeää, että velvoitteet ovat tasapainossa ja että ne tähtäävät aidosti työllisyyteen. Valmistellaan malli, jossa työllistymissuunnitelman yhteydessä työttömille tehdään henkilökohtainen työnhakuvelvoite, ei kaavamainen vaan henkilökohtainen ja se edellyttää sitä, että katsotaan työttömyysturvan velvoitepuoli, että se on tasapainossa.


Hallitusohjelman mukaan uudessa mallissa ”työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson viestittää IS:lle, että hallitus on linjannut selvästi, että aktiivimalli puretaan.

– Oletan, että toimiin ryhdytään mahdollisimman nopeasti, Andersson sanoo.

Keskustaa hallitusneuvotteluiden työmarkkinaryhmässä edustanut Juha Rehula (kesk) katsoo, että leikkurin ja velvoitteiden purkaminen edellyttää uutta hallituksen esitystä.

Johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosastolta arvioi, että ”helposti uuden lainsäädännön läpiviennissä menee puoli vuotta, että se niin sanotusti käyttäjälle näkyy.”

Verkkouutisten mukaan aktiivimallikirjaus muuttui Iltalehdelle vuodetusta luonnoksesta.

Hallitusneuvotteluiden loppusuoralla kirjaukseen tuli lisäys, jonka mukaan leikkurit ja velvoitteet puretaan vasta, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista on päätetty.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kysyi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, oliko Andersson väärässä puhuessaan aktiivimallin purkamisesta.

– Antti, voin heti vastata, että aktiivimallin tukileikkuri on päätetty poistaa ja vastaavasti etsitään työllistämiskeinoja, Sanna Marin (sd) kommentoi, mutta ei ottanut kantaa siihen, millä aikataululla leikkuri puretaan.

Vuoden 2018 alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia seuraavien 65 maksupäivän ajaksi, jos aktiivisuusehdot eivät täyty.

Tuet on säilyttänyt, jos on tehnyt tarkkailujakson aikana 18 tuntia palkkatöitä, ansainnut yritystoiminnalla 241 euroa tai ollut viisi päivää työllistymistä edistävissä palvelussa.


Artikkeli päivitetty 4.6. kello 15.00: Lisätty juttuun Antti Lindtmanin kommentit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt