Kommentti: Juha Sipilä otti keskustan voitoista kaiken riemun irti – Antti Rinne näytti edeltäjäänsä verrattuna nukkavierulta maalaisserkulta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Juha Sipilä otti keskustan voitoista kaiken riemun irti – Antti Rinne näytti edeltäjäänsä verrattuna nukkavierulta maalaisserkulta

Viisikon seikkailut Säätytalolla päättyivät onnellisesti, mutta onko Viisikko kohta merihädässä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen uutistuottaja Hanna Vesala.

On Antti Rinteen (sd, kuvassa oik.) onni, että Juha Sipilä (kesk, kuvassa vas.) katoaa eduskunnan takapenkkiin seuraamaan riviedustajana työllisyyslukujen kehitystä.

3.6.2019 22:07

Antti Rinteen (sd) Viisikon seikkailut Säätytalolla päättyivät 23 päivän pakertamisen jälkeen 190-sivuisen hallitusohjelman julkaisemiseen ja siitä edelleen hengennostatusleirille Espoon Korpilammelle.

Ilmiöpohjaisen työskentelytavan vuoksi harjoitukselle tuli paitsi mittaa, myös vaikeuskerrointa. Työryhmien toiveiden tynnyrin hintaluokka hipoi 8 miljardia, kun talouden raamit vihdoin astuivat kuvaan. Tynnyri tungettiin sitten neulansilmästä läpi 1,23 miljardiin.

Hallitusohjelman tiedotustilaisuuden perusteella harjoituksessa tuskahiki nousi ainakin oman pääministerikautensa talous- ja työllisyyssaavutusten perintöä vaalivan Juha Sipilän (kesk) otsalle. Sipilä kertoi lähteneensä yhtenä iltana ”niska höyryten” verstaalleen.

Säätytalolta eri hallitusneuvottelulähteistä tulleiden tietojen mukaan demareilla kesti aikansa huomata, että keskusta on kynnyskysymystensä kanssa todella tosissaan. Suurimmat kahnaukset liittyivät menokehyksiin, julkisen talouden tasapainoon ja siihen, ettei keskusta halunnut kuullakaan yrittäjyyden ja omistamisen kiristämisestä. Osa keskustalaisista miettii edelleen, oliko vaalien murskahäviäjän järkeä vastata Rinteen kosintahuutoon, vaikka kaikki kynnyskysymykset saatiin runtattua läpi.

Päivän tiedotustilaisuudessa silmiin pistävää oli Sipilän kotiyleisölle rivien välistä – eikä aina niin sieltäkään – lähettämä viesti siitä, että selkävoitto tuli. Yllättäen Sipilä oli erityisen ylpeä yrittäjäpaketista. Valtion omaisuudestakin löydettiin liikkumavaraa koko Suomen investointipakettiin. Terveisiä Li Anderssonille vaan! Haavisto kiemurteli epämukavasti, kun Sipilä julisti hallituksen tekevän ”järkivihreää” politiikkaa.

– Sanoin sentään vihreää, Sipilä kevensi.

Erilaiset tulkinnat

On Antti Rinteen onni, että Sipilä katoaa eduskunnan takapenkkiin seuraamaan riviedustajana työllisyyslukujen kehitystä. Jos Sipilä olisi rökäletappion jälkeen voinut edes kuvitella ottavansa ministeripestin vastaan, Rinne olisi ollut vaarassa jäädä yhteistilaisuuksissa jalkoihin. Sipilä otti Oodin lavan niin tottunein pääministerin elkein ja selkein sanoin haltuun, että Rinne vaikutti suurena päivänään kepulaisen nukkavierulta maalaisserkulta. Mutta sparrausapua Sipilältä on jatkossakin Viisikolle tarjolla. Soitella saa, kuului viesti.

Oodissa esiin nousivat myös Viisikko-johtajien erilaiset tavat tulkita tehtyjä ratkaisuja, vaikka Rinteen tarkoituksena oli sunnuntaina juuri varmistaa, että kaikki ovat ymmärtäneet kaiken samalla tavalla. Vappusatanen, anteeksi nykyisin viisikymppinen, taisi pudota listalta. Tiedotustilaisuuden jälkeen Rinteen mukaan tavoite satasesta elää edelleen ”vaikka huomenna, jos rahat riittää”. Sipilän mukaan viisikymppisellä mennään, eikä muusta ole sovittu. Muu on seuraavan hallituksen hommia.

Lupauksista puheen ollen tulevan hallituksen opetusministeri Li Andersson ilmoitti Oodissa iloisena uutisena, että hallitusohjelmassa on sovittu aktiivimallin purkamisesta. Anderssonilta unohtui kuitenkin hallitusohjelmaan kirjattu lauseen loppu. Kokonaisuudessaan lause kuuluu: ”Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”. Sitäkin lienee moneen kertaan hinkattu Säätytalolla, että perälauta on tekstiin ilmestynyt.

Valtionvarainministeriä etsimässä

Mutta eteenpäin. Viisikon seikkailut Säätytalolla päättyivät onnellisesti. Kaikki korostivat ratkaisukeskeistä henkeä, joka oli kaikesta huolimatta löydetty tai vallinnut neuvotteluissa – vähän puhujasta riippuen.

Nyt jännitetään, hyväksyvätkö kaikkien puolueiden puolue-elimet tuloksen ja lähtevät Rinteen hallitukseen. Vaikein paikka lienee vihreiden Pekka Haavistolla, joka saa nyt lähteä kokoukseen esittelemään Sipilän ”järkivihreäksi” mainostamaa ohjelmaa. Haavisto povasi IS:lle tiistai-illan puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän kokouksessa käytävän pitkää ja polveilevaa keskustelua siitä, ovatko ohjelman kirjaukset riittävän tymäköitä jäsenistölle. Monessa vihreät saivat taipua. Ei tullut selkoa hiilinieluista ja keskusta vei turve-erän. Sadan miljoonan leikkaus yritystuista voi olla joillekin liian vähän.

Keskusta sen sijaan etsii riveistään parhaillaan hikihatussa riittävän kovaa naamaa, joka pystyy pitämään huononevassakin taloustilanteessa toiveet tynnyrissä ja hoitamaan eteen pikaisesti Suomen EU-puheenjohtakaudella tulevat rahoituskehysneuvottelut. Herkkupestiä ei ole luvassa ja ilmeiset kandidaatit Sipilä ja Matti Vanhanen ovat ulkona, jälkimmäinen sydänleikkaukseen menon vuoksi.

Jos ja kun kaikkien puolueiden puolue-elimet hallitusohjelman kuittaavat, Viisikko ryhtyy seuraavaksi paksun ohjelmansa opastamana muiden muassa selvittämään, vahvistamaan, edistämään, kehittämään ja varmistamaan erinäisiä asioita. Varsin vähän mitään konkreettista 190-sivuun mahtui. Ja vaikka sitäkin kyllä löytyy, Viisikon aarrearkun sisältö lepää sen varassa, että 75 prosentin työllisyysasteeseen päästään.

Ettei kohta vain olisi Viisikko merihädässä.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan Viisikolle tosin käy lopulta aina hyvin – ainakin Enid Blytonin kirjoissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?