Veronkorotus iskee 200 000 pientaloon – Omakotiliitto: ”Puolet omistajista ikääntyneitä”

Omakotiliiton mukaan Suomessa on noin 200 000 öljylämmitteistä pientaloa.

–Öljylämmitteisiä pientaloja kannustetaan lämmitystapamuutoksiin erillisellä toimenpideohjelmalla, kansanedustaja Timo Harakka (sd) kertoo hallitusneuvottelujen kaavailuista.

3.6.2019 17:26

Omakotiliitto pelkää öljylämmitteisissä pientalossa asuvien eläkeläisten joutuvan maksumiehiksi, kun uusi hallitus kiristää lämmityspolttoaineiden verotusta 100 miljoonalla eurolla.

Omakotiliiton mukaan Suomessa on noin 200 000 öljylämmitteistä pientaloa.

– Noin puolet omistajista on ikääntyneitä ja eläkkeellä olevia, ja veronkiristys uhkaa nostaa heidän asumiskustannuksiaan merkittävästi, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

– Tälläkin hetkellä yksinelävän eläkeläisen käytettävissä olevista tuloista lähes 50 prosenttia menee asumismenoihin. Meillä on ikääntyneitä, jotka joutuvat tinkimään ruuasta, lääkkeistä ja muusta elämästä, Savolainen lisää.

Savolainen pitää huojentavana sitä, että veronkiristys kohdistuu hallitusohjelman mukaan neljälle vuodelle.

Uusi hallitus rahoittaa veronkiristyksillä menolisäyksiään. Vero-ohjelmalla on tarkoitus kerätä vuosittain 730 miljoonaa euroa.

Toiveikkuutta herättää myös kirjaus, jonka mukaan öljylämmitteisten kiinteistöjen omistajia ”kannustetaan siirtymään muihin lämmitysmuotoihin erillisellä toimenpideohjelmalla”.

– Mutta jos veronkorotus tulee ensi vuodelle, selvityksiä ei ehditä tehdä.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä katsoo hallituksen haluavan vauhdittaa öljylämmityksestä luopumista, mikä on Leskelän mukaan ”sinänsä linjassa ilmastotavoitteiden kanssa”.

Leskelä uskoo lämmityspolttoaineiden veronkiristyksen kohdistuvan pääasiassa kaupunkilaisiin kaukolämpöasiakkaisiin.

– Asumiskustannuksiinhan se siirtyy.

Lämmityspolttoaineiden verotusta korotettiin 45 miljoonalla eurolla jo Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella.

Veronmaksajien Keskusliitto arvioi tuolloin, että öljylämmitteisen omakotitalon vuosittaiset lämmityskulut kasvavat noin 42 euroa ja kaukolämmitteisen omakotitalon noin 11 euroa.

Veronmaksajien Keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen haarukoi, että tulevilla veronkiristyksillä on ”suunnilleen kaksinkertainen vaikutus”.

– Sanoisin, että kaksinumeroisen summan se tulee vuodessa rokottamaan. Jos mennään kolminumeroisiin lukuihin, niin en usko, että paljon yli satasen mennään.

Hallitusohjelman mukaan 100 miljoonan euron verotulojen lisäys pitää sisällään lämmityspolttoaineiden verotason korottamisen ohella sähkön- ja lämmöntuotannon verotuen alentamisen.

Veroryhmää hallitusneuvotteluissa vetänyt Timo Harakka (sd) viestittää IS:lle, ettei tarkkaa kohdennusta ole vielä tehty.

– Yhdistetyn lämmön- ja sähköntuotannon tukien vähennys ja fossiilisten veronkorotus vaikuttaa kaukolämmön hintaan, mutta samalla kaukolämpöyhtiöiden kannattaa hyödyntää lämpöpumppuja ja konesalien hukkalämpöä, joiden sähkövero lasketaan EU-minimin tienoille. Öljylämmitteisiä pientaloja kannustetaan lämmitystapamuutoksiin erillisellä toimenpideohjelmalla.

Eduskuntavaalien alla Harakka kritisoi kokoomusta, koska kokoomus oli kiristämässä lämmityspolttoaineiden verotusta.

Harakka kysyi, miksi kokoomus haluaa pahentaa kaikkein vähäosaisimpien tilannetta ja katsoi öljylämmityksen kallistumisen rankaisevan köyhiä eläkeläisiä.

Tuleva hallitus linjaa ohjelmassaan, että fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan jo vuoteen 2024 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?