Keskusta torppasi Rinteen suurimman vaalilupauksen – näin tuleva pääministeri selittää miksi ”vappusatanen” kutistui viisikymppiseksi

Hallitus käyttää pienimpien eläkkeiden korottamiseen 183 miljoonaa euroa. Sdp:n eläkelupauksen hintalappu oli 700 miljoonaa.

3.6.2019 14:37

Sdp:n puheenjohtaja, tuleva pääministeri Antti Rinne lupasi ennen eduskuntavaaleja useaan otteeseen nostaa alle 1 400 euron eläkettä saavien nettotuloja sadalla eurolla kuukaudessa.

Rinteen alkuperäinen lupaus Heinolan torilla 1. toukokuuta 2018 kuului sanatarkasti näin:

– Erityisesti lupaan, että Sdp tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1 400 euron eläkkeisiin, Rinne sanoi.

IS kertoi maanantaina, että Säätytalon hallitusneuvotteluissa käytiin ankaraa vääntöä demareiden ”vappusatasesta”.

Keskusta piti vappusatasta ”absurdin kalliina” vaalilupauksena. Rinne on itse arvioinut eläkelupauksen hintalapuksi 700 miljoonaa.

Maanantaina tuli vahvistus sille, että vappusatanen on kuihtumassa viisikymppiseksi: niille eläkeläisille, joiden eläke on alle 1 000 euroa, on tulossa 50 euron nettokorotus. Korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmän kautta.

– Jokaiselle alle 1 000 euroa tienaavalle eläkeläiselle tulee 50 euroa nettona, puhtaana 50 euroa käteen. Tämä on ensimmäinen vaihe, pikkuhiljaa se hilataan sataseen, se on kovana tavoitteena, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Katso yllä olevalta videolta, mitä Rinne sanoi maanantaina.

IS kysyi Rinteeltä eläkelupauksen toteutumisesta tiedotustilaisuuden jälkeen.

Antti Rinne, sanoit, että korotus hilataan sataseen jollakin aikavälillä. Millä aikavälillä?

– No niin pian kuin pystytään, nyt rahat riittivät... kaksi kolmasosaa etuuksiin liittyvistä rahoista tullaan käyttämään eläketason nostamiseen. Alle 1 250 euron eläkkeissä kaksi kolmasosaa on naisia, ne ovat ihmisiä, jotka ovat kärsineet, koska eläkejärjestelmässä on ollut puutteita sen takia, että perhevapaajärjestelmä ei ole tuottanut eläkekarttumaa. Näitä asioita lähdetään korjaamaan, mulla oli eilen palaveri työmarkkinajärjestöjen kanssa, esitin heille, että lähdettäisiin yhdessä katsomaan työeläkejärjestelmän sisältä tilanteen korjaamista, koska nämä ihmiset ovat työeläkeläisiä, Rinne sanoi.

Eli vappusatanen toteutetaan vielä tämän hallituskauden aikana?

– En pysty sanomaan, tavoitteena on, että mahdollisimman nopeasti – vaikka huomenna, jos rahat riittävät, Rinne tokaisi.

Demareiden eläkelupauksen toteuttaminen näyttää olevan kovan työn takana, sillä hallituskumppaneiden mukaan uusista korotuksista ei ole sovittu.

– Tällä mennään eteenpäin, seuraavat hallitukset tekevät seuraavia päätöksiä. Tämä malli on suoraan keskustan ohjelmasta eli ihan pienituloisimmat, alle 1000 euron takuueläkeläiset saavat tämän korotuksen, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi.

Eli tämä hallitus ei tule nostamaan pienituloisimpien eläkkeitä nettona sadalla eurolla?

– Mistään muusta ei ole sovittu. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat työeläkejärjestelmän sisällä. Jos sieltä löytyy liikkumavaraa kaikkein pienimpiin eläkkeisiin, niin otamme sen ilolla vastaan, Sipilä lisäsi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi ennen vaaleja, että jos talouskehitys jatkuu suotuisana, niin kaikki alle 1400 euroa tienaavat eläkeläiset saavat nettona sata euroa lisää tulevalla vaalikaudella. Kuvassa Rinne saapuu hotelli Korpilammelle Espooseen.

Myös vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, ettei uusi hallitus ole sopinut korottavansa alle 1400 euroa tienaavien eläkeläisten eläkkeitä nettona sadalla eurolla.

– Ei ole mitään sellaista, kaikki on hallitusohjelmassa, Haavisto kommentoi.

Haaviston mukaan hallitusohjelmassa toteutuu sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus, kun hallitus tekee mittavat satsaukset koulutukseen.

– Eläkeläiset ovat ansainneet eläkkeensä, pitää kuitenkin katsoa, että opiskelijoiden ja nuorten tilanne ja mahdollisuudet opiskella säilyvät. Laskutavasta riippuen hallituskauden aikana ehkä puolitoista miljardia on allokoitu koulutuspanostukseen, paitsi oppivelvollisuuden jatko ja maksuton toinen aste, niin varhaiskasvatuksessa ja esikoulupuolella on satsauksia, nämä ovat menoja, joita punnitaan toisiaan vasten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?