Miten käy vappusatasen? Hallitukselta eläkeläisille 50 euroa puhtaana käteen

Rinne ei vielä vahvistanut, onko vappusatanen nyt jäämässä ”vappuviisikymppiseksi”, vai toteutuuko koko satanen vielä tällä vaalikaudella.

3.6.2019 12:11

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne kertoi tänään kirjasto Oodissa, että tuleva hallitus käyttää 570 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysmenoihin. Siitä 270 miljoonaa menee hoitajamitoituksen nostamiseen 0,7, hoitotakuun tiukentamiseen sekä uusiin lääkäreihin ja hoitajiin.

300 miljoonaa euroa kulutetaan Rinteen mukaan perusturvaan.

Tämän lisäksi Rinne kertoi hallituksen aloittavan Sdp:n vappusatasen toteuttamisen.

Myös hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus käyttää 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen noin 50 eurolla kuukaudessa nettomääräisenä. Korotus kohdistuisi arvion mukaan noin 1 000 euron kuukausieläkkeeseen saakka ja toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta.

Vuosi sitten tekemänsä lupauksen mukaan Rinne antaa kaikille alle 1 400 euroa kuukaudessa tienaaville eläkeläisille sata euroa kuussa lisää.

– Se on puhtaana 50 euroa käteen. Tämä on nyt ensimmäinen osa sitä, mitä olen luvannut teille. Mutta se on tavoitteena. Kovana tavoitteena, Rinne sanoi.

Tuleva hallitus lisää pysyviä menoja hallituksen päätöksin 1,230 miljardia.

Verotuloja lisätään 730 miljoonaa euroa ja budjettitalouden menoja ja tuloja uudelleen kohdennetaan 200 miljoonaa sisältäen 100 miljoonaa yritystuista.

Rinne totesi myös tiedostustilaisuudessa, että hallituksen tavoite on, että julkinen talous tasapainossa vuonna 2023.

Se on hänen mukaansa myös täysin mahdollinen tavoite normaaleissa olosuhteissa.

Tämän lisäksi hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023. Työllisyystavoite tarkoittaa noin 60 000 uutta työllistä. Tämäkin on hänen mukaansa mahdollinen ja realistinen tavoite.

Hallitusohjelman mukaan 75 prosentin työllisyysastetavoitteen saavuttaminen vahvistaa julkista taloutta niin, että osa vahvistumisesta voidaan ohjelman mukaan kohdentaa lisämenoihin.

Rinne totesi myös haluavansa toteuttaa työllisyystavoitteen yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Tämän lisäksi palkkatukea maahanmuuttajien työllistämiseksi lisätään ja edistetään paikallista sopimista.

Lue koko 193-sivuinen hallitusohjelma tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?