Veronmaksajien Lehtinen hallituksen kaavailemista muutoksista: Näin paljon autoilijan lompakosta lähtee vuodessa

IS poimi Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle vuodetuista luonnoksista hallitusohjelman keskeisiä kohtia tavallisen ihmisen kannalta.

2.6.2019 23:21

Tulevan pääministerin Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma ei sisällä suuria yllätyksiä.

Hallitusohjelman luonnos vuoti julkisuuteen ensin perjantaina Iltalehdessä, ja Helsingin Sanomat sai sunnuntaina toisen luonnoksen haltuunsa.

Kansalaisille ei ole tiedossa järin suuria muutoksia.

– Ei se näytä antavan kenellekään isommin mitään, jos verotusta katsotaan. Tuloverojen osalta on hyvä, jos päästään nollille, pieni- ja keskituloisille se saattaa onnistua, Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kommentoi.

Hallitus on julkisuuteen vuodettujen ohjelmaluonnosten mukaan keventämässä pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta 200 miljoonalla eurolla.

– Sillä voi saada höylättyä pois kiristykset pienituloisilta. Meillä on sosiaalivakuutusmaksuissa puolen miljardin euron kiristys. Verotus kiristyy ainakin hyväpalkkaisilta. Pieni- ja keskituloiset saattavat siis päästä nollille.

– Tuloveropuoli on tässä yllätyksetön. Voi sanoa, että hyväpalkkaisten verotus on ensi vuonna kiristymässä. Yritys- ja pääomaverotuksessa ei ollut juuri mitään, Lehtinen luonnehti hallitusohjelmaa.

Hyvätuloisten solidaarisuusvero pysyy ennallaan.

Hallitus aikoo kerätä lisää veroja 730 miljoonaa euroa, pääasiassa haittaveroilla.

Vuodettujen ohjelmaluonnosten mukaan bensiini- ja dieselveroa aiotaan kiristää 250 miljoonaa euroa, ja tupakkaveroa 200 miljoonaa euroa.

– Jos fossiilisten polttoaineiden vero laitetaan kaikki hintaan, se on noin 6,5 senttiä litralle. Se on silloin 70–80 euroa vuodessa keskimääräisillä ajomäärillä.

– Tupakkaveron korotus olisi 1,80 euroa askiin. Jos nyt tupakka-aski maksaa noin kahdeksan euroa, lähelle kymppiä noustaan näillä korotuksilla, Lehtinen laskeskeli.

Hallitus on kiristämässä energiaveroja 100 miljoonaa, alkoholiveroa 50 miljoonaa ja virvoitusjuomaveron kiristys on Veronmaksajien laskelman mukaan lisäämässä 10 senttiä 1,5 litran virvoitusjuomapullon hintaa.

Veronmaksajat pitää hallitusohjelmaa harmaana.

– Paljon autoileva ja tupakoiva on selkeästi maksumiehenä. Kotitalousvähennyksen käyttäjät ovat myös selkeä menettäjäryhmä. Ja asuntovelalliset, kun korkovähennys poistuu.

– Tässä on ymmärrettäviä kiristyksiä haittaveroihin. Tästä puuttuu vastapaino, jos työtä verotettaisiin keveämmin, ja silloin tämä asia toimisi. Meillä on nyt vain haitakkeiden veronkiristys ja puuttuu kannustava puoli työnteolle. Aika vaisu hallitusohjelma, Lehtinen totesi.

Tuleva Rinteen hallitus julkistaa hallitusohjelmansa maanantaina aamupäivällä kello 10.30.

Jutun otsikkoa muutettu 2.6.2019 kello 23.51.

Hallitus antaa ja ottaa

IS poimi Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle vuodetuista luonnoksista hallitusohjelman keskeisiä kohtia tavallisen ihmisen kannalta.

Verokevennykset: Pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille 200 miljoonaa euroa. Pienituloisille mahdollisesti negatiivinen ansiotulovero.

Veromuutoksia: Kotitalousvähennys pienenee, maksimissaan 2 250 euroon. Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan.

Välilliset verot: Polttoaine-, alkoholi-, tupakka- ja virvoitusjuomaverot nousevat.

Eläkeläiset: Ei vappusatasta. Takuueläkettä ja kansaneläkettä korotetaan 183 miljoonaa euroa. HS:n mukaan hoitajamitoitus 0,7 tulee lakiin.

Opiskelijat: Opintoraha sidotaan indeksiin.

Lapsiperheet: Kaikille täysipäiväinen päivähoito-oikeus, lapsilisiin pieniä korotuksia.

Tukien saajat: Korotukset peruspäivärahaan, työmarkkinatukeen, sekä pienimpiin sairaus- ja vanhempainrahoihin.

Koulut: Oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen.

Ruotsin kieli: Toinen kotimainen kieli taas pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.

Armeija: Hornetit korvataan täysimääräisesti, Suomi ostaa 64 uutta hävittäjää. Puolustusvoimiin sata uutta tehtävää, kertausharjoituksia lisää.

Tiet: Perusväylänpitoon 300 miljoonan euron tasokorotus.

Raidehankkeet: Suuria ratahankkeita varten hankeyhtiöt, joilla voitaisiin rahoittaa niin sanotut tunnin junat ja itäradan suunnittelu.

Terveydenhoito: Hoitotakuu, kiireettömään hoitoon viikossa hoidon tarpeen arvioimisesta.

Aktiivimalli: Aktiivimallin leikkurit pois, tulossa uusi malli.

Poliisi: 300 uutta poliisia.

Ilmasto: Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tulossa energiaverouudistus.

Hyvätuloiset: Solidaarisuusvero jatkuu koko vaalikauden.

Ulkomaiset rahastot ja osinkoverosta vapaille yhteisöt: Selvitetään viiden prosentin lähdevero osingoille. Samalla selvitetään myös se, voiko heiltä periä kiinteistösijoituksista veroa.

Kaupunkien autoilijat: Tiemaksut selvitykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?