”Vappusatasesta” ankara vääntö Säätytalon kulisseissa – näin keskusta kuihdutti ”absurdin kalliin” idean eläkeläisille

Ilmiöpohjainen hallitusneuvotteluprosessi aiheutti hämmennystä. Neuvottelijoille oli epäselvää, mihin rahat riittävät.

Hallitusneuvottelut käynnistyivät 8. toukokuuta. Sunnuntaina Säätytalolla käsiteltiin ministerinsalkkujen jakamista ja maanantaina hallitusohjelma julkistetaan Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

3.6.2019 6:01

Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n yhteinen hallitus on syntymässä kolme ja puoli viikkoa kestäneen neuvotteluprosessin tuloksena.

Neuvotteluja käytiin puheenjohtajapöydässä vielä sunnuntaina, ja vasemmistoliitto hakee hyväksynnän hallitukseen menemiselle jäseniltään hallitusohjelman julkistamisen jälkeen.

IS kysyi eri puolueilta arvioita Säätytalon hallitusneuvotteluista ja neuvotteluiden kipukohdista.

Kulisseista kuului samaa viestiä kuin jo varhaisemmassa vaiheessa: pienryhmissä istuneita neuvottelijoita ihmetytti ja turhautti, kun heillä ei ollut tiedossa, kuinka paljon eri ehdotuksiin oli käytettävissä rahaa.

– Neuvotteluissa hukattiin kaksi viikkoa. Kaikilla meillä on unelmalistoja, mutta jos ei ole raameja eikä tiedä, paljonko työryhmä lopulta saa rahaa, niin onhan se vähän turhaa, eräs neuvottelija ihmettelee prosessia.

Neuvottelujen toiseksi viimeisellä viikolla arvioitiin IS:lle, että neuvottelut ovat ”yhtä jatkuvaa nousuhumalaa”. Jopa demareiden sisältä kuvailtiin neuvotteluprosessia maailmaasyleileväksi.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen johtamien hallitusneuvottelujen keihäänkärkenä oli ilmiöpohjainen lähestymistapa.

Ajatuksena oli, ettei neuvottelijoille aseteta heti taloudellisia rajoitteita luovuutta kahlitsemaan.

Ehdotuksille annettiin virkamiesten toimesta hintalaput, mutta neuvottelijoilla ei ollut tiedossa, mitkä esitykset voivat todella edetä.

Euroista vallitsi pienryhmissä epäselvyyttä vielä senkin jälkeen, kun puheenjohtajapöydässä oli päästy sopuun talouden raamista, jonka mukaan pysyviä menoja lisätään 1,23 miljardilla eurolla.

Eroa oli myös työryhmien välillä: IS:lle epäillään, että pudotus oli rajumpi niissä työryhmissä, missä ”todellisuuden taju oli karannut”.

– Jos on puhuttu koulutusmiljardista ja sen jälkeen saadaan 200–300 miljoonaa, niin onhan siinä iso ero.

Neuvotteluprosessia kuvaillaan hajanaiseksi: useammassa pöydässä käsiteltiin asioita, jotka olisi pitänyt käsitellä yhdessä pöydässä.

Sdp:n ja keskustan välillä käytiin kulisseissa kovaa vääntöä demareiden kuuluisasta ”vappusatasesta”. Rinne lupasi ennen vaaleja nostaa alle 1 400 euron eläkettä saavien nettotuloja 100 eurolla kuukaudessa.

Keskusta piti vappusatasta ”absurdin kalliina” vaalilupauksena. Sen katsottiin vievän lähes kokonaan menolisäyksiin käytettävissä olevan liikkumavaran. Neuvottelujen lopputuloksena vappusatanen on kuihtumassa viisikymppiseksi: 50 euron nettokorotus on tulossa eläkeläisille, joiden eläke on alle 1 000 euroa.

Kunnollista yhteishenkeäkään ei päässyt syntymään, vaikka Rinne järjesti Säätytalolla hengennostatustilaisuuden.

– Rinteen tsemppihuudot eivät oikein toimineet, sen aisti demareistakin, että ei tämä ihan toimi, IS:lle arvioidaan.

Yhteisistä aamupaloista ja lounaista huolimatta ryhmäytymistä ei tapahtunut, vaan neuvottelijat viettivät aikaa pääasiassa omissa kuppikunnissaan.

Osaltaan tunnelmaa kiristivät vuodot medialle. Yksittäisten vuotojen lisäksi Säätytalolta vuoti lopulta Iltalehdelle ja Helsingin Sanomille koko hallitusohjelmaluonnos.

– Koskaan en ole hallitusneuvotteluista lukenut näin paljon lehdistä, en ajatellut itse osallistua tämän ilmiön ruokkimiseen, eräs neuvottelija tuhahtaa.

Vuodot auttoivat mediaa perustehtävässään eli tiedon välittämisessä.

IS:lle kerrotaan, että neuvottelupöydissä koettiin kiusalliseksi, että neuvotteluista vuoti ulos ”osatotuuksia”, jolloin sen puolueen, jolle käsiteltävänä oleva asia oli vaikea, oli vaikeampaa perääntyä ja hakea yhteistä maaperää muiden kanssa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne poistui Säätytalolta sunnuntaina. Rinne kertoi Twitterissä, että uudesta hallitusohjelmasta tiedotetaan maanantaina kello 10.30.

Yksikään puolue ei marssinut Säätytalolta ulos kesken neuvotteluiden, mutta neuvotteluissa jouduttiin ottamaan Rinteen mukaan ”aikalisä”, kun vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myymisen.

Keskusta ja vihreät ottivat odotetusti yhteen metsähakkuissa.

Neuvottelulähteistä väitetään IS:lle, että ”vihervasemmisto hävisi metsäväännön totaalisesti” ja että puunsaanti turvataan uusille tehtaille ja ”kaikille hankkeille”.

Toisaalta hallitusohjelmassa ei anneta avointa valtakirjaa hakkuiden lisäämiseen. Yksittäisiä hankkeita, kuten Metsä Groupin miljardi-investointeja, ei mainita.

Metsähallituksen vuotuisessa tuloutusvaatimuksessa aiotaan ottaa vahvemmin huomioon vaikutukset hiilinieluun ja luonnon monimuotoisuuteen teollisuuden puuntarpeen rinnalla.

Uuden hallituksen linjauksia ilmastopolitiikan saralla kehutaan suorastaan historiallisiksi: nyt ollaan sitoutumassa ilmastotieteen mukaiseen hiilineutraaliustavoitteeseen. Ilmastolakiin viedään päästövähennysten ohella nielut.

Keskustan kipukohdat liittyvät uuden hallituksen veropäätöksiin. Fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristetään 250 miljoonalla eurolla, ja maksumiehiksi joutuvat autoilijat.

Keskustalaiset joutuvatkin selittämään, miksi pitkien etäisyyksien maassa pitää nostaa polttomoottoriautoilijoiden kustannuksia.

Keskustassa katsotaan silti, että lähes kaikki puolueen kymmenestä kynnyskysymyksestä menivät läpi, ja keskustalaiset mainostavatkin, että hallitusohjelma on ”todella keskustalainen”.

– Rinne tietää, että keskustan ei ole pakko olla hallituksessa, tämä parantaa keskustan asemaa huomattavasti, IS:lle kuvaillaan.

Hallituskumppaneiden keskuudessa kritisoidaan keskustaa ”spinnaamisesta” eli julkisen huomion ohjaamisesta keskustalle mieleiseen suuntaan.

Keskustaa pidetään silti punavihreiden puolueiden keskuudessa kokoomusta mielekkäämpänä hallituskumppanina.

Jos Säätytalolla olisi ollut keskustan sijasta kokoomus, kaikki aika olisi mennyt taloudesta tappelemiseen, IS:lle arvioidaan.

Hallitusta yhdistävä missio voi löytyä eriarvoisuuden torjumisesta, ylisukupolvisuudesta, ilmastopolitiikasta ja koulutukseen satsaamisesta. Tosin tämänkin viestin välittäminen voi olla osoitus taitavasta spinnaamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?