Kommentti: Naisvoima jyllää Rinteen hallituksessa – näin salkut jaetaan

Antti Rinne (sd) esittelee hallituksensa ministerisalkkuajon maanantaina. Naiset ovat nyt valttia, jopa kaksi kolmasosaa ministerisalkuista saattaa mennä naisille, listaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Antti Rinteen hallitukseen on tulossa suhteellisesti enemmän naisia kuin koskaan. Tarjolla ministereiksi on runsaasti naisia sekä tuoreissa tulokkaissa että konkaripoliitikoissa.

2.6.2019 17:14 | Päivitetty 2.6.2019 22:22

Puolueet kävivät sunnuntaina tulevan hallituksen salkkujaon läpi Säätytalolla. Myös tulevan hallituksen ministerinimet on pitkälti sovittu taustalla. Ministereitä Antti Rinteen (sd) ykköshallitukseen tulee 19.

Naiset ovat valttia Rinteen hallitusmaailmassa, aivan kuten hän etukäteen lupailikin.

Myös EU-komissaarin paikka menee naiselle, Rinne ilmoitti.

Harvaan paikkaan on muuten etukäteen ilmoitettu pätevyysvaatimukseksi naiseus, mutta seuraavan komissaarin osalta näin on: se takaa, että komissaari on ensisijaisesti Jutta Urpilainen (sd) tai toissijaisesti Miapetra Kumpula-Natri (sd), mutta EU-äänikuningas Eero Heinäluoma (sd) on ulkona – siis sukupuolensa takia, eivätkä heikentyneet välit Rinteeseen paranna Heinäluoman asemaa.

Seuraavaan hallitukseen on tulossa historiallisen monta naisministeriä, jopa kaksi kolmasosaa ministerisalkuista on IS:n tietojen mukaan menossa naisille. Naisministereitä voi tulla hallitukseen 11-12.

Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksessa 2007-2011 oli 12 naisministeriä, mutta ministereitä oli 20 eli yksi enemmän kuin tulevassa Rinteen hallituksessa.

Salkuista on sovittu nyt, mutta ministerinimet vahvistetaan alkavalla viikolla puolue-elinten omissa kokouksissa samalla, kun puolueet vahvistavat hallitukseen lähtönsä.

Säätytalon neuvottelutunnelmaa on loppumetreillä heikentänyt se, että hallitusohjelma vuodettiin kokonaisuudessaan Iltalehdelle ja puolueiden edustajat ovat nimettöminä uhitelleet saavutuksillaan, kuten keskusta ilmastopolitiikassa vihreiden suuntaan.

Sdp:lle tulee seitsemän salkkua, pääministerin salkku menee luonnollisesti Antti Rinteelle.

Sdp:lle tulee myös ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, liikenneministerin, työministerin, kuntaministerin, ja eurooppaministerin paikat.

Kuntaministeriksi noussee Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd). Antti Lindtman (sd) päässee työministeriksi, ja liikenneministerin pestiä kaavaillaan Ville Skinnarille (sd).

Puheenjohtaja Rinnettä sairausloman ajan tuurannut Sanna Marin (sd) saa ministeripaikan.

Eduskunnasta tippunut Pilvi Torsti (sd) sen sijaan ei ole enää Sdp:n ministerilistoilla. IS uutisoi kaksi viikkoa sitten, että Torstia istutetaan hallitukseen, mutta IS:n tietojen mukaan asiasta syntyi Sdp:n sisällä uutisoinnin jälkeen mehevä riita: varsinkin kansanedustajat Tytti Tuppurainen (sd) ja Krista Kiuru (sd) vastustivat, että hallitukseen nousisi joku eduskuntaryhmän ulkopuolelta.

Nyt sekä Kiuru että Tuppurainen ovat todennäköisesti nousemassa hallitukseen. Sdp:lle tulee siis neljä naisministeriä ja kolme miestä. Tuppurainen saanee EU-ministerin salkun.

Keskusta saa viisi ministerisalkkua, joista kaksi tai kolme mennee naisille. Tärkein on valtiovarainministerin paikka, johon on julkisuudessa istutettu jo montaakin nimeä, koska Juha Sipilä (kesk) ei hallitukseen ole tulossa.

Keskustan varma nimi hallituksessa on ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk). Hän tai nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ovat vahvimmat ehdokkaat myös valtiovarainministeriksi. Lintilä on todennäköisempi vaihtoehto, ellei hän jatka elinkeinoministerinä.

Esillä on ollut tiettävästi sekin, että eduskunnasta tippunut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) toimisi väliaikaisena valtiovarainministerinä syyskuussa pidettävään keskustan puoluekokoukseen saakka.

Hanna Kosonen (kesk) saanee kulttuuriministerin paikan. Kepulle tulee myös puolustusministerin, elinkeinoministerin ja maa- ja metsätalousministerin salkut. Jari Leppä (kesk) jatkanee maa- ja metsätalousmisterinä.

Annika Saarikon (kesk) ministerijatkoa pidetään selvänä, mutta joku voi tuurata häntä syksyllä alkavan äitiysloman ajan. Muina naisehdokkaina mainitaan Katri Kulmuni (kesk), Hanna Kosonen (kesk), Anu Vehviläinen (kesk) ja Hannakaisa Heikkinen (kesk). Antti Kurvinen (kesk) mainitaan myös keskustan ministeriehdokkaana.

Vasemmistoliiton molemmat eli kaksi ministeripaikkaa menevät naisille. Puheenjohtaja Li Andersson (vas) saattaa olla uuden hallituksen sosiaali-ja terveysministeri. Vasemmistoliitolle kuuluva opetusministerin paikka menee joko Merja Kyllöselle (vas) tai puolueen varapuheenjohtajalle, kansanedustaja Hanna Sarkkiselle (vas).

Vihreät saavat hallitukseen kolme paikkaa. Pekka Haavisto (vihr) nousee ulkoministeriksi. Vihreiden tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr) ja ryhmäpuheenjohtaja Krista Mikkonen (vihr) ovat puolueen kaksi muuta ministeriä, ja miettinevät, kummasta tulee ympäristöministeri ja kummasta sisäministeri.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson on nousemassa seuraavaksi oikeusministeriksi. Puolue saa myös toisen ministeripaikan, pohjoismaisen yhteistyöministerin salkun.

Rinne varmistaa lopullisen salkkujaon hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina klo 10.30 Helsingin Oodissa.

Sen jälkeen kokoontuvat puolue-elimet. Vasemmistoliitto on kiukutellut valtion omaisuuden myynnillä, ja se kysyy hallituksen menosta puolueensa lopullisen kannan jäsenäänestyksellä.

Hankalimpana kantona hallituskaskessa tullee silti olemaan vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous.

Vihreät saattaa ärhäköityä vielä ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suhteen iltalypsylle, varsinkin, kun kepu tuntuu ärsyttävän vihreitä tahallaan.

Säätytalolla otettiin yhteen metsähakkuista ja ”vihervasemmisto hävisi metsäväännön totaalisesti”, totesivat IS:n lähteet lauantaina. Viesti oli kuin haastehansikkaan heitto vihreille, jotka saivat juuri EU-vaalivoiton ja ovat Rinteen hallituksessa vaa’ankieliasemassa.

Ehkä hallitusohjelman vuotajan tarkoitus olikin saada vihreät sotajalalle – ja mutkia hallituksen synnyn lopputaipaleelle. Sdp:ssä on käsitys, että vuoto tuli kepun suunnalta.

Kuka tietää? Ja kukapa kaikkien motiiveja todellakaan tietää?

Mutta ei hallitus kovin vahvan keskinäisen luottamuksen hengessä synny, se alkaa olla jo selvää.

Kello 22.21. Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?