IL: Tältä näyttää hallitusohjelman luonnos – polttoaineveroon roima korotus, terveysvero, laki tiemaksuista... - Politiikka - Ilta-Sanomat

IL: Tältä näyttää hallitusohjelman luonnos – polttoaineveroon roima korotus, terveysvero, laki tiemaksuista...

Suomen uusi hallitus toteuttaa kestävän kehityksen verouudistuksen ja suunnittelee kokonaan uutta terveysveroa, käy ilmi Iltalehdelle vuodetusta hallitusohjelmaluonnoksesta.

1.6.2019 0:45

Luonnoksen mukaan esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden verotus kiristyisi 250 miljoonalla, tupakkaverotus 200 miljoonalla eurolla.

Tuleva hallitus lisäksi säätää lain, joka mahdollistaa kaupunkiseutujen liikenteen hallintaan tähtäävien tiemaksujen käyttöönoton.

Hallitus suunnittelee myös työtulotukea, joka otettaisiin käyttöön valtion tuloverotuksen yhteydessä vuoteen 2022 mennessä. Työtulotuki tarkoittaisi, että ansiotulovero voi olla negatiivinen pienituloisilla palkansaajilla, eläkeläisillä ja yrittäjillä.

Iltalehden mukaan hallitus suunnittelee jatkavansa niin sanottua solidaarisuusveroa hallituskauden loppuun saakka. Kotitalousvähennyksen osuutta aiotaan pienentää ja sen enimmäismäärää laskea. Asuntolainan korkojen verovähennyksestä hallitus aikoo luopua kokonaan.

Iltalehti kertoo vaaleissa suurimman tappion kärsineen keskustan saaneen hallitusneuvotteluissa läpi monia ajamiaan tavoitteita. Keskustan ja vihreiden välillä on ollut vääntöä esimerkiksi eläinsuojeluun liittyvistä asioista. Vihreät olisi halunnut kirjata hallitusohjelmaan turkistarhauksesta luopumisen, mutta IL:n mukaan asiaa ei mainita luonnoksessa.

Ilta-Sanomien hallituslähteiden mukaan kulisseissa on käyty kovaa vääntöä myös maahanmuuttopolitiikasta, erityisesti kiintiöpakolaisten määrästä ja suunnitelmasta käyttää seurannan mahdollistavia jalkapantoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valvonnassa.

Hallitusneuvotteluita johtava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi perjantaina, että hallitusohjelma on valmis ja se on tarkoitus julkistaa maanantaina. Rinteen mukaan viikonloppuna tarkistetaan vielä sanamuotoja.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin Rinteen hallituksen aikovan nostaa alle tuhannen euron eläkkeitä noin 50 eurolla kuussa. Rinne lupasi ennen vaaleja pienimpiin eläkkeisiin sadan euron korotusta tulevien vuosien aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?