Antti Rinteen hallitus hiotaan iskuun Kalevi Sorsan jalanjäljissä myyttisellä Korpilammella

rac

Julkaistu:

Hallitus
Antti Rinne peräänkuulutti kuluneella eduskuntakaudella useasti Juha Sipilältä ”Korpilammen henkeä”. Nyt tulevat hallituspuolueet nostattavat henkeä samassa hotellissa, jossa Kalevi Sorsan johdolla pidettiin kuuluisa kokous 1977.
Antti Rinteen (sd) hallitus hiotaan alkuviikosta iskuun hotelli Korpilammella Espoossa. Paikkavalinta ei ole sattuma, vaan Rinne halunnee viestittää sillä laajan poliittisen yhteisymmärryksen merkitystä. Suomen poliittiseen historiaan syntyi käsite ”Korpilammen henki” 1977, kun siellä järjestetyssä talousseminaarissa Suomen talouden kuvasta löydettiin pääministeri Kalevi Sorsan (sd) johdolla laaja poliittinen yhteisymmärrys.


Rinteen tuleva hallitus kokoontuu Korpilammelle hiomaan omia askelmerkkejään kuntoon ennen kuin presidentti Sauli Niinistö nimittää sen tehtäväänsä todennäköisesti perjantaina. Rinne ei halunnut Säätytalon neuvotteluiden päätteeksi perjantaina vahvistaa Hbl:n tietoa tulevan hallituksen retriittipaikasta. IS:n tietojen mukaan kahden päivän retriitti järjestetään juuri hotelli Korpilammessa. Paikalle kokoontuvat kaikkien tulevien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät. Eräs hallitusneuvottelija on aiemmin kuvannut puolueita yhteen hitsaavaa retriittiä leikkisästi ”Rinteen leirikoulu kakkoseksi”.
Hallitusohjelma on nyt viimeistä silausta vaille valmis ja retriitin on määrä alkaa maanantaina.

– Ohjelma ja talousluvut ovat nyt kasassa. Sunnuntaina tarkistetaan asioita ja varmistetaan, että kaikki ovat ymmärtäneet asiat samalla tavalla. Sen jälkeen käydään ministerilistat läpi, Rinne kuvaili perjantaina jäljellä olevaa työlistaa Säätytalolla.

Rinne on itse peräänkuuluttanut Korpilammen henkeä kuluneen eduskuntakauden aika useampaan otteeseen. Kesällä 2016 hän vetosi pääministeri Juha Sipilään (kesk), jotta sote-linjauksista voitaisiin vielä keskustella yhdessä laajalta pohjalta Korpilammen hengessä. EK:n irtisanottua keskusjärjestösopimukset vuoden 2017 alussa, Rinne vetosi Sipilään, jotta tämä käynnistäisi pikaisesti uudet yhteiskuntasopimusneuvottelut.

– Suomi on nyt niin vakavassa taloustilanteessa, että tarvitaan uutta Korpilammen henkeä uuden yhteiskuntasopimuksen pystyttämiseksi. Uusi prosessi on saatava käyntiin nopeasti, Rinne sanoi tuolloin.

Korpilammelle suuntavat maanantaina siis Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n eduskuntaryhmät. Sorsan talousseminaarissa oli paikalla 350 henkeä. Sorsan hallitus oli ajautunut ongelmiin vaikeassa taloustilanteessa. Pääministeri halusi taloudellisesti epävakaana aikana laaditulle elvytyspaketille laajan yhteisymmärryksen. Paikalla oli väkeä niin poliittisista puolueista, etujärjestöistä kuin elinkeinoelämästäkin.

Nyt Korpilammella lienee tarkoitus vahvistaa hallitukseen valikoituneiden puolueiden sisäistä yhteenkuuluvuutta ja ymmärrystä yhteiskunnan tilasta Korpilammen hengessä. Tulevan hallituksen taloudenpitoa on moukaroitu ankarasti jo ennen kuin se on julkaissut hallitusohjelmansa. Talouskysymys kirvoitti Rinteeltä tänään Säätytalolla muita kysymyksiä napakamman vastauksen.

– Olen sanonut alusta lähtien, että meidän arviomme perustuvat valtionvarainministeriön virka-arvioon siitä, mitä maailmassa, Euroopassa ja Suomessa taloudessa tapahtuu. Tilanteen muutokset on huomioitu kokonaisuudessa sillä tavalla, että tavoitteemme on tasapainoinen talous 2023 ja myös niin, että työllisyysaste on 75 prosenttia.
Työmarkkinajärjestöistä vahvistettiin IS:lle torstaina julkisuudessa olleet tiedot siitä, että työllisyyskysymyksiä ryhdyttäisiin ratkomaan kolmikantaisessa työryhmässä. Työnantajien ja palkansaajien liitoista sekä hallituksesta koostuvan työryhmän tavoitteena olisi löytää keinoja, joilla luotaisiin puolet hallituksen tavoittelemasta 60 000 uudesta työpaikasta vuoteen 2023 mennessä.

Kolmikantaisesta työryhmästä ensimmäisenä kertoneen HS:n mukaan mahdollisten neuvottelujen aikana tai alussa järjestettäisiin myös juhannuksen tienoilla seminaari, jossa etsittäisiin yhteistä suuntaa Suomen työllisyyspolitiikkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt