Hallitusohjelma on valmis – nyt puolueiden on vielä päätettävä, lähtevätkö ne hallitukseen vai eivät

rac

Julkaistu:

Hallitusneuvottelut
Ohjelman sisällöstä kerrotaan ensi viikolla Oodissa.
Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd) kertoi tänään perjantaina, että hallitusohjelman sisältö on nyt pitkälti valmis, ja tällä hetkellä tarkastellaan enää tekstin sanamuotoja ja varmistetaan talouslukuja.

Tarkempi tiedottaminen ohjelman sisällöstä tapahtuu hänen mukaansa vasta ensi viikolla kirjasto Oodissa pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

Tämän jälkeen eduskuntaryhmät vetäytyvät vielä yhteiselle retriitille, jota eräs neuvottelija kutsui Ilta-Sanomille leikkisästi ”Rinteen leirikoulu kakkoseksi”.

Kaksipäiväisen seminaarin sijaintia tai yksityiskohtia Rinne ei perjantaina avannut. Hbl:n tietojen mukaan tapahtuma olisi kuitenkin määrä järjestää Korpilammella.

Seminaarin tarkoituksena on Rinteen mukaan sitouttaa kaikki hallitukseen kuuluvien eduskuntaryhmien jäsenet hallitusohjelmaan.


Yhteisen retriitin jälkeen jokaisen neuvotteluihin osallistuneen puolueen Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n täytyy vielä päättää puolueen sisällä, lähtevätkö he Rinteen johtamaan hallitukseen vai eivät.

Vasemmistoliitto järjestää hallitukseen lähdöstä puolueista ainoana neuvoa-antavan jäsenäänestyksen.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan äänestyksen järjestäminen vaatii pari vuorokautta, ja se voidaan järjestää vasta hallitusohjelman julkistamisen jälkeen.

Neuvotteluosapuolten saatua hallitusohjelma valmiiksi, täytyy vasemmistoliiton puoluehallituksen päättää esittää hallitukseen osallistumista.

Tämän jälkeen puolueen jäsenistö voi äänestää neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä, joka on avoinna noin kahden vuorokauden ajan.

Äänestyksen tulos julkistetaan vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, joka päättää lopullisesti hallitukseen osallistumisesta.


Vihreissä hallitusohjelman hyväksymisestä ja hallitusyhteistyöhön osallistumisesta päätetään eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteisessä kokouksessa, jossa jokaisella osanottajalla on yksi ääni.

Vihreän eduskuntaryhmän pääsihteerin Tiina Kivisen mukaan prosessi vaatii kaikkiaan kahdesta kolmeen päivää.

– Se varmaan tarvitsee käytännössä kaksi, kolme päivää, koska puoluevaltuuskunnassa on paljon jäseniä, jotka asuvat muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Mutta kyllä se yleensä saadaan kokoon aika nopeasti, Kivinen sanoo.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan puolueessa ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, kokoontuvatko hallitusyhteistyöstä päättävät tahot ennen vai jälkeen puolueiden yhteisen kaksipäiväisen seminaarin.


Myös keskustan osallistumisesta hallitusvastuuseen päättää puoluehallituksen esityksestä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous, jossa jokaisella on yksi ääni.

Keskustan surkean vaalituloksen vuoksi moni puolueessa suhtautui jo hallitusneuvotteluihin lähtemiseen penseästi.

Juuri ennen Säätytalon neuvotteluiden alkamista keskusta kysyikin neuvotteluihin osallistumisesta mielipidettä puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäseniltä. 80 prosenttia vastaajista kannatti neuvotteluihin osallistumista sillä ehdolla, että keskusta pitää kiinni kynnyskysymyksistään.

Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen selviää lopulta, miten keskusta on onnistunut pitämään kiinni omista tavoitteistaan.


Rkp:n hallitukseen osallistumisesta ja Säätytalon neuvottelutuloksen hyväksymisestä päättävät toisistaan erillään puoluehallitus ja eduskuntaryhmä. Jos ne ovat keskenään eri mieltä, siirtyy päätös puoluevaltuustoon.

Ministerivalintojen kohdalla puoluehallitus esittää ministerien nimet eduskuntaryhmälle. Jos tahot ovat keskenään eri mieltä tulevista ministereistä, päätetään asiasta yhteiskokouksessa.

Päätös kokousten koolle kutsumisesta tehdään heti neuvottelutuloksen valmistuttua.

– Jos tämä nyt menee kaavaillun aikataulun mukaan, niin rkp tietäisi jo ennen seminaaria, lähteekö se hallitukseen mukaan vai ei, sanoo rkp:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt