Kommentti: Eduskunnassa kauhistellaan nouseeko perussuomalaisten Tom Packalén eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johtoon

Julkaistu:

Eduskunta kokoontui EU-vaalien jälkeen tiistaina ensimmäistä kertaa. Eduskunnan käytävillä kauhistellaan, nouseeko Venäjä-sympatioistaan tunnettu perussuomalaisten Tom Packalén nyt eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johtoon, kun Laura Huhtasaari (ps) valittiin EU-edustajaksi, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Jo se, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan tärkeä puheenjohtajuus meni vaalien jälkeen perussuomalaisille ja Laura Huhtasaarelle (ps), herätti monella taholla ihmetystä.

Kokoomus saa katsoa asiassa peiliin, sillä se olisi halutessaan saanut ulkoasianvaliokunnan johtoonsa, mutta kokoomuksen eduskuntaryhmä piti valinnoissa sivistysvaliokuntaa tärkeämpänä, joten ulkoasianvaliokunta meni perussuomalaisten käsiin.

Kokoomuksen sisällä asiasta on käyty tulikivenkatkuista keskustelua ja monet kokoomuslaisetkin pitävät ryhmänsä toimintaa ”käsittämättömänä kömmähdyksenä”.

Huhtasaari jättää heinäkuussa eduskunnan ja ulkoasianvaliokunnan, kun hän siirtyy EU-parlamenttiin.

Tänään Huhtasaari ilmoitti luopuvansa myös puolueensa ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta kesän puoluekokouksessa.

Nyt eduskunnassa kohistaan, nouseeko Venäjä-mielisyydestään tunnettu Tom Packalén (ps) Huhtasaaren paikalle valiokunnan johtoon.

Perussuomalaiset itse levittävät eduskunnassa tietoa, ettei eduskuntaan palaava puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ole uav:n puheenjohtajapaikasta kiinnostunut, vaikka moni on sellaista olettanut.

Jos Halla-aho ei uav:n johtoon halua, Packalén on vahvoilla. Packalén on ollut uav:n jäsen kahdeksan vuotta ja istuu nytkin valiokunnassa. Lisäksi hän oli viime vaalikaudella Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen.

Perussuomalaiset joutuvat valitsemaan valiokuntaan joka tapauksessa jonkun Huhtasaaren paikalle. Yksi mahdollisuus on, että perussuomalaisten uusi valiokuntaedustaja nousee samalla valiokunnan puheenjohtajaksi.

Eduskunnassa Packalénin mahdollista nousua valiokunnan johtoon kauhistellaan joka tapauksessa jo nyt muissa ryhmissä.

– Jos hän (Packalén) johtaa ulkoasianvaliokuntaa seuraavat neljä vuotta, se johtaa valiokunnan täydelliseen marginalisoitumiseen. Tietoa ei valiokunnalle enää tule, sen merkitys tulee vähenemään puheenjohtajan myötä, turvallisuus- ja ulkopolitiikkaan perehtynyt kokenut edustaja arvioi IS:lle.

– Viime vaalikaudella valiokunnan yhteys esimerkiksi presidentti Sauli Niinistöön oli toimiva. Saa nähdä, millainen se olisi jatkossa, jos Packalén johtaa valiokuntaa, toinen edustaja pohtii IS:lle.

Viime vaalikaudella ulkoasianvaliokuntaa johti keskustan Matti Vanhanen.

Kyse on nimenomaan Packalénin Kremliä ja Venäjää mielistelevästä asenteesta ja ulostuloista, jotka nousisivat entistä enemmän päivänvaloon valiokuntapuheenjohtajuuden myötä. Venäjän media on siteerannut Packalénin näkemyksiä propagandassaan.

Packalénia pidetään myös arvaamattomana kommenteissaan. Uav:n puheenjohtaja esiintyy yleensä ulkopolitiikan kysymyksissä kieli keskellä suuta.

Packalén epäili 2014, ettei Venäjän joukkoja ole Ukrainassa. Hän on myös ihmetellyt, miksi Venäjää on syytetty malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta tai Salisburyn myrkkyiskusta.

– Nyt siis näyttää siltä, että Tom Packalén on vahvasti kiinni eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikassa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa hierarkiassa hän on presidentin ja ulkoministerin jälkeen seuraava. On tietysti perussuomalaisten oma asia, kenet he millekin paikalle valitsevat. Mutta valinnoillaan he viestivät näkyvästi ja vastaansanomattomasti siitä, mikä on heidän ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjansa, kirjoitti turvallisuuspolitiikan blogissaan 26. huhtikuuta Janne ”Rysky” Riiheläinen.

Riiheläinen on turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa seuraava vapaa toimittaja.

Valiokunnan johtoon valittiin lopulta Huhtasaari, mutta nyt voi olla Packalénin vuoro.

Huhtasaari itse on herättänyt huomiota pyörimällä Euroopan Venäjä-mielisten populistipuolueiden johtajien, kuten Italian Matteo Salvinin ja Ranskan Marine Le Penin, vanavedessä. Joukko on muodostamassa EU-parlamenttiin uutta kansallismielisten oikeistopopulistien ryhmää, johon perussuomalaiset ovat menossa mukaan.

Valiokuntapaikat muuttuvat vielä, kun Antti Rinteen (sd) hallitus nimitetään ja sen ministerit ovat selvillä.

Valiokuntien ryhmäkohtaiset mandaatit eivät kuitenkaan muutu.

Ulkoasianvaliokunnan lisäksi perussuomalaiset johtaa puhetta sisäministeriön asioita seuraavassa hallintovaliokunnassa. Lisäksi puolueella on varapuheenjohtajuudet kokoomuksen johtamassa puolustusvaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa, jota johtaa vihreät. Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtaa Sdp.

Packalén uusi eduskuntapaikkansa vaaleissa edustajien alhaisimmalla äänimäärällä (2013 ääntä) Jussi Halla-ahon vanavedessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt