Kommentti: Nelossija ei perussuomalaisia lämmittänyt – lätkä varasti show’n Apollossa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nelossija ei perussuomalaisia lämmittänyt – lätkä varasti show’n Apollossa

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa alettiin seurata loppuillasta jääkiekon MM-finaalia.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa alettiin seurata loppuillasta jääkiekon MM-finaalia.

Julkaistu: 27.5.2019 3:49

Halla-ahon ”himofederalisteiksi” kutsumat puolueet ottivat Suomessa selkeän vaalivoiton, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Apollo Live Clubissa oli kuusi viikkoa sitten tunnelma katossa, kun perussuomalaiset oli hilkulla nousta eduskuntavaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisten eurovaalivalvojaiset järjestettiin samassa helsinkiläisyökerhossa, mutta tunnelma oli tällä kertaa äärimmäisen valju.

Vaalien nelossija ei aiheuttanut hurmosta, vaikka tulos oli aivan kohtuullinen: puolueen kannatus oli 13,8 prosenttia ja perussuomalaiset saa Brysseliin kaksi europarlamentaarikkoa – Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen, joista jälkimmäistä ei Apollossa nähty.

– Teuvo on kansanmies! yleisöstä hehkutettiin.

Politiikkaa enemmän persuja kiinnosti jääkiekon MM-finaali ja viestintävastaava Matti Putkonen muokkasikin aikatauluja, jotta puheenjohtaja Jussi Halla-ahon puhe tuli 40 minuuttia suunniteltua aikaisemmin ja paikalle raahautuneet puolueaktiivit pääsivät katsomaan kiekkoa.

Bratislavan finaali alkoi kiinnostaa lopulta Halla-ahoakin, eikä illan viimeisestä haastattelusta meinannut tulla enää mitään.

– Itse en mikään kovin aktiivinen jääkiekon seuraaja ole, mutta eilen alettiin jo perheessä päästä tunnelmaan semifinaaleissa, suurella mielenkiinnolla seuraan ja toivon parasta, Halla-aho kommentoi alkuillasta.

Suomen lippua eurovaalivalvojaisissa sitkeästi kannatellut perussuomalaisten kannattaja Calle Viteli arveli, että tuloksessa näkyi vaaliähky.

– Jengi ei jaksanut lähteä äänestämään, nyt vielä Suomen peli tuli samaan pakettiin.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo lohduttautui sillä, että muiden teltoilla oli vaalien alla vielä hiljaisempaa.

17 596 ääntä eurovaaleissa saanut Sebastian Tynkkynen arveli, etteivät suomalaiset hahmota, kuinka suuri osa lainsäädännöstä tulee EU:sta.

– Meidän kannattaisi pitää voimakkaammin esillä Fixit-vaihtoehtoa, eroa eurosta ja Euroopan unionista, Tynkkynen pohdiskeli.

Perussuomalaisten ylivoimainen ykkösehdokas oli Huhtasaari, joka kahmaisi 92 585 ääntä.

Huhtasaari oli yksi vaalien tuplaehdokkaista, mikä ei ole ilmiönä kovin tyylikäs. Huhtasaari valittiin äänivyöryllä eduskuntaan vain kuusi viikkoa sitten, ja nyt Huhtasaari on Hakkaraisen tavoin jättämässä eduskunnan.

Perussuomalaisten kohdalla samoilla nimillä ratsastaminen kaksissa vaaleissa peräkkäin kertoo lähinnä vetovoimaisten ehdokkaiden vähäisestä määrästä.

Brysselissä Huhtasaari pyrkii yhdistämään Euroopan kansallismielisiä voimia ”patriootit”-otsikon alle.

– Päämääränä on (tehdä EU:sta) itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue, Huhtasaari visioi ja puhui myös rahaliiton purkamisesta ja ”eurovankilasta”.

Halla-ahon mukaan Suomella ei ole mitään tarvetta sitoutua Euroopan unioniin ja euroon, ja Halla-ahon mukaan Suomi tulisi ”hyvin toimeen ilman kumpaakin”.

Halla-aho ei silti pidä ”realistisena lyhyen aikavälin tavoitteena sitä, että Suomi eroaisi Euroopan unionista tai oikeastaan eurostakaan”.

Halla-aho myönsi, että syksystä asti käynnissä ollut kampanjavaihde alkaa tuntua jo jaloissa.

– Itse kukin alkaa olla kesäloman tarpeessa.

Keskiviikkona Halla-aho lähtee neuvottelemaan oikeistopopulistisen koalition muodostamisesta. Mukaan halutaan mm. Tanskan kansanpuolue ja ruotsidemokraatit.

Eurovaalien tuloksen perusteella perussuomalaisilla on pitkä matka tavoitteisiinsa. Halla-ahon ”himofederalisteiksi” kutsumat puolueet ottivat ainakin Suomessa selkeän vaalivoiton.

Tuoreimmat osastosta