Jättilista: Lue mitä vastavalitut euroedustajat ajattelevat unionista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jättilista: Lue mitä vastavalitut euroedustajat ajattelevat unionista

Julkaistu: 27.5.2019 6:11

Suomen euroedustajat ovat selvillä. IS selvitti heidän ajatuksensa eri teemoihin kaikista heidän vaalikonevastauksistaan.

Suomen euroedustajat vastasivat IS:n vaalikoneessa 30 eri kysymykseen, eivätkä vastaukset todellakaan ole yhdestä puusta veistettyjä. Erityisesti suhtautuminen maahanmuuttoon ja EU:n tulevaisuuteen eroavat puolue- ja edustajakohtaisesti paljonkin.

Yksi vaalikonekysymyksistä koski kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Se ei saa laajaa kannatusta valituilta euroedustajilta.

– Kansanäänestyksiä ei kannata järjestää huvin vuoksi, Eero Heinäluoma (sd) sanoo vaalikonevastauksessaan.

Myös kokoomuksen ja keskustan valitut pitävät kansanäänestystä turhana. Mutta perussuomalaiset ovat täysin eri mieltä ja kannattavat sitä:

– Paras ratkaisu olisi hallitusti purkaa EU-liittovaltio itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alueeksi, Laura Huhtasaari (ps) sanoo.

EU:n yhteinen armeija jakaa valittuja meppejä rajusti.

– Toista ”Natoa” jo olemassa olevan rinnalle ei tule, uskoo Mauri Pekkarinen (kesk). Hän ei myöskään usko, että sellainen olisi Suomen etu.

Keskustan Elsi Katainen suhtautuu positiivisesti puolustusyhteistyön tiivistämiseen, muttei muiden edustajien lailla suoraan usko yhteiseen armeijaan. Yhteisen puolustuksen syventämiseen uskovat valitut kokoomusmepit. Vihreiden Heidi Hautala puolestaan vastustaa:

– En kannata uutta 13 miljardin puolustusrahastoa, koska se on omiaan palvelemaan suuria asetuottajamaita kuten Saksaa, Ranskaa ja Britanniaa ja siten myös asevientiä ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin, Hautala sanoo.

Vaalikoneessa kysyttiin myös muun muassa, saako edustaja ”henkilökohtaista iloa” EU-jäsenyydestä. Kokoomusmepit ja Laura Huhtasaari ovat tästä kysymyksestä niin eri mieltä kuin vain olla voi.

– Erityisesti arvostan vapaata liikkuvuutta, sekä yhteistä työtä talouden, turvallisuuden, demokratian ja ympäristön eteen, Henna Virkkunen (kok) kertoo.

– Toivottavasti lastenlapseni syntyvät taas Suomessa, Huhtasaari puolestaan toivoo, ja kertoo että on itse joutunut saamaan lapsensa EU-Suomeen.

 

EU:n nettomaksua, vuonna 2017 noin 50 euroa kansalaista kohti, nyt valitut mepit pitävät keskimäärin aika pienenä.

– Jäsenmaksu oli pieni sen tuomaan suureen hyötyyn nähden, Virkkunen sanoo.

Laura Huhtasaari on täysin eri mieltä:

– Rauha, sisämarkkinat ja yhteistyö eivät vaadi tulonsiirtounionia, hän lataa.

Markkaa eivät mepeistä haikaile takaisin muut kuin Laura Huhtasaari.

– Euron aikana olemme saaneet Suomessa nauttia sekä vakaasta valuutasta että suhteellisen matalasta lainankorkotasosta, muistuttaa Sirpa Pietikäinen (kok).

EU:n yhtenäistä lentoveroa kannattaa meppien vihervasemmisto, mutta kokoomuksen mepit eivät siitä innostu.

– Jos globaalia sopimusta ei saada aikaan, tulee EU:n säätä lentovero EU:n alueelle, sanoo Silvia Modig (vas).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?