Jussi Halla-aho sivalsi sosiaali­demokraatteja: ”Venäjä vaikuttaa valta­puolueiden kautta”

rac

Julkaistu:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei usko, että kansallismieliset puolueet pelaisivat Euroopan unionissa Venäjän pussiin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoi ISTV:n haastattelussa, että puolueella on hyvät mahdollisuudet kolmanteen edustajapaikkaan Euroopan parlamentissa, tosin vain jos puolueen kannattajat ovat käyneet uurnilla.

– Eurovaaleja yleisesti riivaa matala äänestysaktiivisuus. Perussuomalaiset kuuluu niihin puolueisiin, jotka eivät ainakaan hyödy matalasta äänestysprosentista.

IS:n toimittaja kysyi Halla-aholta puolueen vaalivalvojaisissa, herääkö illan jääkiekon MM-pelistä kansallismielisiä tuntemuksia, kun Suomen joukkue pelaa kullasta.

Halla-aho kertoi, ettei ole ”kovin aktiivinen jääkiekon seuraaja”, mutta kertoi katsoneensa viimeisintä Suomen peliä perheensä kanssa lauantai-iltana.

– Eilen kyllä perheessä päästiin tunnelmaan semifinaaleissa, että kyllä suurella mielenkiinnolla seuraan ja toivon parasta.

Laura Huhtasaari kertoi aiemmin IS:n haastattelussa samaisissa valvojaisissa antaneensa tulevalle koalitiolle EU-parlamentissa nimen ”patriootit”. Halla-aho kommentoi, että kyseessä on yhteinen aie mahdollisimman suuren kansallismielisen ryhmän muodostamiseksi tulevaan parlamenttiin.
– Mitä kaikkia puolueita tähän tulee mukaan, riippuu tietysti ennen kaikkea vaalituloksesta, mitkä kaikki puolueet ovat edustettuina tulevassa europarlamentissa.

Halla-aho kertoi, että asiasta aiotaan keskustella jo heti keskiviikkona Brysselissä.

– Meille on tärkeää se, että olemme vanhimman yhteistyökumppanimme Tanskan kansanpuolueen kanssa tietysti samassa ryhmässä.

Eurovaalien alla on keskuskeltu kansallismielisten puolueiden Venäjä-sympatiasta. IS:n toimittaja kysyi, miten Halla-aho tulee takaamaan sen, ettei koalitio pelaa Venäjän pussiin.

– Venäjähän on vanha tekijä ulkomaisessa vaikuttamisessa ja Venäjä vaikuttaa valtapuolueiden kautta, ei sellaisten puolueiden kautta, jotka ovat enemmän tai vähemmän marginalisoituja tai demonisoituja omissa kotimaissaan, Halla-aho sanoi.

– Olisin ehkä enemmän huolissani näistä kaasuputkimiehistä vakiintuneissa valtapuolueissa, kuten sosiaalidemokraateissa. Ääni heille on ääni Gazpromille, ja näin ollen Kremlinin intresseille, hän jatkoi.

Halla-aho ei pitänyt äänestäjää kohtaan epäreiluna sitä, jos puolueen ehdokas on ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa, jos ehdokas kertoo aikeistaan suoraan äänestäjille. Hän muistutti itsekin olleen ehdolla viime eurovaaleissa, vaikka istui samaan aikaan kansanedustajana.