Vaalikevään viimeinen kampanjalauantai – IS seurasi tunnelmia: ”Painajaiseni on, että Hakkarainen tulee valituksi ja minä putoan”

Eurovaalien ennakkouurnilla on käyty edellisvaaleja vilkkaammin.

Puolueiden telttoja Maailma Kylässä -festivaalilla.

| Päivitetty

Eurovaaleja edeltävä lauantai alkoi Helsingissä sateisena, mutta Sdp:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma oli liikkeellä ja kahvilla keskustan Narinkkatorilla jo aamukymmeneltä.

Torille kampanja-autonsa pysäköinyt Heinäluoma kertoo, että hänellä tulee tänään lauantaina täyteen sadas eurovaalien kampanjatilaisuus.

Jos kampanjan aikana saadusta palautteesta voi jotain päätellä, niin eurovaalien äänestysprosentti voisi Heinäluoman mukaan hyvinkin olla tänä vuonna kasvussa.

Ylen parin päivän takaisessa eurovaalien kannatusgallupissa Sdp jäi kuitenkin jälkeen sekä kokoomuksen, perussuomalaisten että vihreiden kannatuksesta. Sdp näyttäisi mittausten mukaan kuitenkin säilyttävän kaksi paikkaansa EU-parlamentissa.

Heinäluoman mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista ennakoida vaalien tulosta.

– Eurovaalit ovat aina olleet melko yllätykselliset, riippuu siitä ketkä loppujen lopuksi lähtevät äänestämään. En vielä lähtisi jakamaan voittajia, ennen kuin nähdään huomiset lukemat, Heinäluoma sanoo.

Sdp:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluomalla tulee lauantaina täyteen sadas eurovaalien kampanjatilaisuus.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Aura Salla uskoo saavansa huomenna sunnuntaina tuloksen, johon hän voi olla tyytyväinen. Hyvää tulosta odotetaan koko puolueelle, joka johtaa vaaleja edeltäviä viimeisiä mittauksia.

– Ihan huikea fiilis sinänsä, että viime kerralla kukaan ei kyllä tiennyt kuka on Aura Salla vai Salla Aura ja tuli 14 000 ääntä. Siihen nähden kyllä odotan kyllä aika isoa tulosta, Salla sanoo.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Aura Salla on ehdolla EU-parlamenttiin toista kertaa.

– Jalkatyötä on ainakin tehty paljon. Eli ei pelkkää somea, vaan juttelua kasvokkain.

Kaikkiaan kokoomus tavoittelee ainakin kolmea paikkaa EU-parlamentissa, mutta neljäskin paikka voi hänen mukaansa hyvinkin olla mahdollinen.

Salla uskoo ainakin Henna Virkkusen menevän sunnuntaina läpi ja vahvoilla on myös Sirpa Pietikäinen.

Keskustan Pekka Puska on ehdolla EU-parlamenttiin jo toista kertaa. Vuonna 1996 Suomen ensimmäisissä eurovaaleissa Bryssel ei kutsunut.

– Siitä olen oppinut, ettei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa. Mutta gallupeissa on pantu minut ja Mauri Pekkarinen läpimenijöiksi niin kyllä kai siinä ihan hyvät mahdollisuudet on.

Ainakin kampanjointia on takana sekä Suomesta että Espanjan Fuengirolasta.

Kahteen meppipaikkaan on Puskan mukaan oltava tyytyväinen, kolme paikkaa sen sijaan olisi ”lottovoitto”.

– On muistettava, että nyt on uudet vaalit. Ja eurovaaleissa kyse on vahvemmin henkilövaaleista.

Keskustan Pekka Puska on ehdolla eurovaaleissa jo toista kertaa.

Jatkokautta Brysselissä hakeva vihreiden nykyinen meppi Heidi Hautala on huomannut vihreän aallon pyyhkineen Euroopan yli. Se on näkynyt myös Suomen kannatusmittauksissa, joissa vihreät pitää kolmatta sijaa heti kokoomuksen ja perussuomalaisten jälkeen.

– Viime yönä tulivat Irlannin, Britannian ja Hollannin ovensuukyselyjen ennusteet. Vihreillä on niissä aivan älytön myötätuuli, Hautala kommentoi Helsingissä Maailma kylässä -tapahtumassa.

Ennusteiden mukaan vihreille olisi hänen mukaansa tulossa peräti 63 paikkaa EU-parlamenttiin nykyisen 50 sijaan. Nykyisin Suomen vihreillä on istunut Brysselissä yksi meppi, mutta nyt realistinen tavoite olisi Hautalan mukaan nostaa luku jopa kolmeen.

– Painajaiseni on se, että Teuvo Hakkarainen tulee valituksi ja minä putoan, Hautala sanoo.

Venäläisen musiikkiyhtyeen Arksdiy Kotsin jäsenet kävivät tapaamassa Heidi Hautalaa (vihr). Katerina Danilenko halusi halata tätä.

Vihreiden Ville Niinistö Maailma Kylässä -festivaalilla.

Vihreiden listalla on huomisissa vaaleissa ehdolla myös puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Selkeästi eurovaalikampanja on ollut vihreille todella myönteinen. Tuntuu etenkin, että nuoret ovat olleet liikkeellä ja nämä vaalit ovat vihreille iso läpimurron paikka, Niinistö sanoo.

Omaa läpimenoaan Niinistö ei halua kommentoida.

– Pitää nöyrästi osoittaa ihmisille, etten hakenut eduskuntavaaleihin, vaan tämä on se mitä haluan. Olen tosissani ja laitan tähän sydämeni. Toivon, että se riittää.

Vihreiden tuplaehdokkuuksia, eli sekä eduskunta- että eurovaaleissa ehdolla olevia Niinistö puolustaa sanomalla, että he ovat asettuneet ehdolle jo hyvissä ajoin ennen molempia vaaleja.

Vasemmiston euroehdokas Silvia Modig kertoo olevansa kampanjan viimeisenä lauantaina jo vähän ”hapoilla”.

Huomisen osalta hän kertoo toivovansa vain sitä, että ihmiset suuntaisivat vaaliuurnille antamaan mielipiteensä.

– Suomen mepit ovat yli puoluerajojen olleet ihan mielettömän hyviä.

Vasemmistoliitto itse sai vaalien alla paljon kritiikkiä tuplaehdokkaistaan. Esimerkiksi eduskuntaan valittu Hanna Sarkkinen on ilmoittanut lähteneensä eurovaaleihin ehdolle vain puoluehallituksen pyynnöstä, kokonaisäänipottia kasvattamaan.

– Vasemmistoliitossa tehdään aina joukkueena asioita. Toivottavasti vasemmistolla on meppipaikka ja kuka tahansa se meistä on, niin tehdään parhaamme ihmisoikeuksien ja reilun maailman puolesta, Modig sanoo.

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Silvia Modig Maailma kylässä -festivaalilla.

Tähtiliikkeen ehdokkaana eurovaaleissa oleva Paavo Väyrynen vakuutti Narinkkatorilla, että vaaliväsymyksestä ei ole merkkiäkään.

– Voima tulee kannattajien tapaamisesta. Minä aina vain virkistyn ja voimaannun vaaleista, Väyrynen kertoo.

Lauantaina hän kertoi kiertävänsä autollaan lähinnä pääkaupunkiseutua.

– Vaikka olen ollut omaishoitajana niin olen pystynyt järjestämään vähintään yhden vaalitilaisuuden jokaisessa vaalipiirissä.

Väyrynen on hoitanut vaimoaan Vuokko Väyrystä, joka sairastui viime vuonna vaikeaan verisyöpään. Hänen mukaansa Vuokon vointi on jo parempi.

Paavo Väyrynen kiersi kampanja-autollaan lauantaina pääkaupunkiseutua.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro ei tahtonut kommentoida kampanjaansa Ilta-Sanomille.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro ei suostunut kommentoimaan kampanjatunnelmiaan Ilta-Sanomille.

Artikkelin kuvatekstiin korjattu Silvia Modigin puolue kello 21.54.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?