Rinne haluaa Suomelle naiskomissaarin, Heinäluoma jarruttelee: ”Eihän se ihanteellinen tilanne ole, että päätetään valita vain joko mies tai nainen”

Julkaistu:

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi torstaina Ylen tentissä haluavansa, että Suomen komissaariksi olisi ehdolla nainen.
Sdp:n entisen puheenjohtajan, eurovaaliehdokas Eero Heinäluoman mukaan Suomen EU-komissaarin valinnassa tulisi huomioida sunnuntain vaalitulos. Hänen mielestään komissaarin sukupuolta ei myöskään tulisi etukäteen lyödä lukkoon.

– Eihän se ihanteellinen tilanne ole, että päätetään valita vain joko mies tai nainen, Heinäluoma sanoo.

– Lähden siitä, että vaalien tulos on tärkeä. Ja onhan se yleinen tuen osoitus ajatellen muitakin valintoja. Odotetaan siis sunnuntai-iltaan rauhassa.

Heinäluoma on itse kertonut olevansa käytettävissä tehtävään.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi torstaina Ylen tentissä haluavansa, että Suomen komisaariksi olisi ehdolla nainen. Rinne ei kuitenkaan suostunut paljastamaan ehdokastaan.

– Minun vahva mielipiteeni on, että pitää olla tarjolla naiskomissaari tehtävään, Rinne linjasi.

Heinäluoman lisäksi Suomen komissaariksi on veikkailtu Miiapetra Kumpula-Natria (sd) ja Jutta Urpilaista (sd).

Myös Kumpula-Natri on ilmoittanut olevansa käytettävissä. Urpilainen taas on kertonut olevansa kiinnostunut ”eurooppalaisesta vaikuttamisesta”.

Kolmikosta ehdolla eurovaaleissa ovat Heinäluoma ja Kumpula-Natri. Urpilainen valittiin huhtikuussa viidennelle eduskuntavaalikaudelleen.

Heinäluoman mielestä kaikkien EU-maiden tulisi kuitenkin asettaa sekä mies että nainen ehdolle komissaariksi.

– Silloin voitaisiin turvata sukupuolten tasa-arvo ja pitää huolta siitä, että meillä on hyvä ja toimiva komissio. Sitä samaa keskustelua käydään nyt monessa muussakin EU-maassa.

Hän kertoo keskustelleensa ajatuksesta myös Rinteen kanssa, minkä vuoksi ei myöskään yllättynyt Rinteen torstaisesta kommentista.

Omia mahdollisuuksiaan komissaariksi Heinäluoma ei vielä halua arvioida. Ensin pitää odottaa vaalien tulosta sekä sitä, saadaanko Säätytalolla ylipäätään hallitusta aikaiseksi.

– Tilannehan on se, että nyt valitaan EU-parlamenttiin jäsenet ja minä teen täysillä työtä siinä. Toivon, että saan mahdollisimman hyvän tuloksen ja pääsen läpi. Katsotaan sunnuntai-iltana. Sen jälkeen pitää vielä katsoa, että syntyykö hallitus.

Komissaarin valitsee Suomessa perinteisesti pääministeripuolue. Jos hallitus muodostetaan Sdp:n johdolla, tehtävään valitaan siis todennäköisesti demaripoliitikko.

– Minusta se on aika luontevaa, että olen käytettävissä tällä kokemuksella viemään suomalaisten sanomaa eteenpäin EU:ssa.

Jokaisella EU-jäsenmaalla on vähintään yksi komissaarin salkku.