Lähteet: Säätytalon kulisseissa kiistellään velkaantumisesta – vaikeimmat talous- ja veroratkaisut ovat yhä auki

Julkaistu: , Päivitetty:

Viisikon näkemyseroja kuvaillaan merkittäviksi. Keskusta ja Rkp ovat yhdessä leirissä ja Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto toisessa leirissä.
Hallituksen muodostaja, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi perjantai-iltana Säätytalolla toimittajille, että neuvotteluissa haetaan parhaillaan tasapainoa tulojen ja menojen välillä.

Rinne kiisti, että puolueiden välillä olisi eripuraa talousasioissa.

– Tämä on väärä kysymys (kysymys erimielisyyksistä) tällä hetkellä, koska meillä ei ole tunnistettuja erimielisyyksiä, vaan nyt yritetään saada kasaan se kokonaisuus, joka rakentuu menoista ja tuloista, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan puheenjohtajapöydässä katsotaan nyt, mihin käytettävissä olevat rahat riittävät.

– Täytyy yhteensovittaa toiveet ja se, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Se on se meidän työ, Rinne sanoi, mutta ei tarkentanut, kuinka paljon menolisäyksiin on rahaa käytettävissä.

IS:n lähteet antavat neuvottelutilanteesta toisenlaisen käsityksen. IS:n tietojen mukaan Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n talouskäsityksissä on yhä merkittäviä eroja.

Erot tulevat esiin niin talous- kuin työllisyyskysymyksissäkin. Keskeisenä erona on suhtautuminen velkaantumiseen.

IS:lle kerrotaan, että Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat keskustaa ja Rkp:tä valmiimpia avaamaan velkahanaa.

Li Andersson sanoi äskettäin Helsingin Sanomille, että vasemmistoliitolle velka on suhdannepoliittinen kysymys ja ”tiettyjä investointeja on pakko tehdä velkarahalla”.

Sdp:stä on painotettu, ettei puolue suhtaudu velkaantumiseen leväperäisesti.

IS:n tietojen mukaan kaikki vaikeimmat talous- ja veroratkaisut ovat yhä auki ja näkemyseroja puolueiden välillä kuvaillaan suuriksi.

Kiistoihin haetaan ratkaisuja viikonlopun aikana, vaikka sunnuntain eurovaalit vievät puheenjohtajien aikaa.

Hallitusneuvotteluprosessi on kirvoittanut kritiikkiä, koska työryhmät ovat ensimmäisten viikkojen ajan saaneet ideoida vapaasti ilman tietoa siitä, mihin rahat riittävät.

– Neuvottelut ovat yhtä jatkuvaa nousuhumalaa, IS:lle kuvailtiin tällä viikolla.

Ehdotuksille on kylläkin annettu valtiovarainministeriön virkamiesten toimesta hintalaput, mutta neuvottelijoille on ollut epäselvää, mitkä esitykset voivat todella edetä puheenjohtajien pöydässä.

Perjantaina IS:lle arvioitiin, että neuvotteluja uhkaa kriisi, kun ”eurot lyödään pöytään”.

Kaikki puolueet haluavat saada rahaa valtion kassaan työllisyysastetta nostamalla, mutta viisikon työllisyyslääkkeistä ei ole tietoa.

Lisäksi neuvotteluissa pyritään löytämään IS:n tietojen mukaan 700 miljoonan euron edestä lisää verotuloja, jotta puolueiden keskeiset vaalilupaukset saataisiin rahoitettua.

Rinne linjasi tiistaina, että menoleikkaukset eivät kuulu hallituksen keinovalikoimaan.

Rinne on toistanut hallitusneuvotteluiden aikana useaan otteeseen, ettei hän ota kantaa yksityiskohtiin, mutta torstaina Rinne teki poikkeuksen ja tiedotti puolueiden sote-sovusta.

Rinteen hallitus on rakentamassa sote-mallinsa Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoin 18 maakunnan pohjalle, tosin pääkaupunkiseudulle haetaan erillisratkaisua ja kokoomuksen hellimä valinnanvapauskomponentti heitetään romukoppaan.

Yksi hallituslähde kritisoi Rinnettä ”omavaltaisuudesta” ja neuvottelutaktikoinnista, koska Rinne tiedotti sote-sovun löytymisestä yksin.

IS:lle arvioidaan, että Rinne halusi sitouttaa keskustaa vahvemmin neuvotteluihin mukaan, koska sote-uudistuksen syntyminen 18 maakunnan pohjalta oli yksi keskustan kynnyskysymyksistä.

Sooloiluväitteet kiistettiin lauantaina neuvottelulähteistä. Neuvottelulähteiden mukaan keskustaa puheenjohtajapöydässä edustavan Sipilän toiveena oli, että Rinne kertoo sote-sovusta yksin, eikä yhteistä tiedotustilaisuutta järjestetä.

Puheenjohtajapöydässä keskiviikkoaamupäivällä syntynyt sote-ratkaisu oli keskustalle selkeä voitto. IS:lle kerrotaankin, että tiedottamispolitiikka on suuressa kuvassa vain pieni nyanssi.


Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden näkemykset eroavat useilla politiikan sektoreilla. IS koosti keskeisimmät kiistojen aiheet.

Keskusta

– Julkisen talouden kestävyysvaje on olennainen talouspolitiikan rajoite. Tavoitteena tulee olla, että velan määrän suhteessa bkt:hen jatkaa laskuaan normaalin talouskasvun oloissa. Tämä edellyttää suurta pidättyvyyttä julkisten menojen kasvattamisessa.

– Keskusta ei hyväksy toimia, joilla metsien kestävää käyttöä rajoitetaan.

– Yritysten hintakilpailukyky pitää säilyttää ja palkanmuodostuksessa pitää paremmin näkyä yritysten erilainen palkanmaksunvara. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi palkat eivät nouse enempää kuin kilpailijamaissa.

Sdp

– Verotuksen painopiste siirtyy omistamisen sekä ilmastoa ja ympäristöä rasittavan toiminnan verotukseen.

– Listaamattomien osakeyhtiöiden osinkojen verotus uudistetaan valtiovarainministeriön selvitysten pohjalta ja suurituloisia hyödyttänyt yrittäjävähennys korvattaisiin pienituloisia yrittäjiä auttavilla toimilla.

– Tulevan hallituksen on laadittava selkeä suunnitelma ja aikataulu fossiilisista polttoaineista ja turpeen energiakäytöstä luopumiseksi sekä metsien ja maaperän hiilinielujen vahvistamiseksi.

Vasemmistoliitto

– Varallisuuden, pääomien ja ympäristöhaittojen verotusta tulee kiristää.

– Aktiivimalli on purettava.

– Finanssipolitiikka on mitoitettava kulloiseenkin suhdannetilanteeseen sopivaksi ja julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä tukevaksi niin, ettei lyhytnäköisellä finanssipolitiikalla syvennetä taantumia.

Vihreät

– Lopetetaan uusien fossiilisia polttoaineita käyttävien polttomoottorihenkilöautojen myynti vuoteen 2030 mennessä. Otetaan käyttöön päästöperusteinen lentovero.

– Poistetaan työlupien tarveharkinta ja nopeutetaan työlupakäytäntöjä.

– Otetaan käyttöön puolikas perustulo, jossa puolet yhdistetystä perusturvasta on saajalleen vastikkeetonta. Myös tulevalla hallituskaudella tarvitaan kunnianhimoinen perustulokokeilu.

Rkp

– Työllisyysaste on nostettava 75–80 prosenttiin.

– Tarvitsemme sosiaaliturvan, joka on kannustava. Työn vastaanottamisen pitäisi aina olla kannattavampaa kuin siitä kieltäytymisen.

Lähde: Puolueiden vastaukset hallitustunnustelijalle

25.5. klo 13.10: Juttua tarkennettu. Lisätty maininta, että neuvottelulähteiden mukaan keskustaa puheenjohtajapöydässä edustavan Sipilän toiveena oli, että Rinne kertoo sote-sovusta yksin, eikä yhteistä tiedotustilaisuutta järjestetä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt