Vain ydinryhmät istuvat nyt Säätytalolla – hallitusneuvottelujen pahimmat paikat edessä eurovaalien jälkeen

Julkaistu:

Säätytalolla on odotettavissa valmista aikaisintaan ensi viikon lopulla.
Hallitusneuvotteluissa näyttää nyt hiljaiselta ja rauhalliselta, mutta Säätytalolla tänään koolla oleva vähäväkinen joukko ratkoo nyt suuria kysymyksiä.

Säätytalolla ovat paikalla lähinnä vain puheenjohtajien johtoryhmä, sekä johtoryhmän apuna talousryhmä ja sen alaryhmä, veroryhmä.

Johtoryhmässä ovat hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) sekä hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajat: Juha Sipilä (kesk), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r).

Talousryhmää vetää Lauri Ihalainen (sd), veroryhmää Timo Harakka (sd).

Johtoryhmän pöydällä on nyt kaikkien kahdeksan neuvotteluryhmän ja niiden kymmenen alaryhmän ensimmäiset versiot hallitusohjelmaksi.

Tiettävästi ryhmät esittivät kaikkiaan kahdeksan miljardin euron lisäpanostuksia ja ilmeisesti hallituksen kaavailema talouden liikkumavara on miljardi.

Puheenjohtajien johtoryhmä käy läpi kaikkien neuvotteluryhmien paperit ja tekee nyt karsintaa.

Neuvotteluryhmät pääsevät työn touhuun kunnolla taas ensi viikolla, kun johtoryhmä on antanut punakynänsä piirrellä ja neuvotteluryhmät saavat talousraamilla varustetut paperinsa takaisin johtoryhmältä.

Ryhmät käyttivät pari ensimmäistä neuvotteluviikkoa hankkeiden ideointiin, asiat laitettiin tärkeysjärjestykseen, kaikkeen laitettiin hintalappu, ja mitään suurempaa karsintaa ei ryhmissä tehty.

Johtoryhmä ilmeisesti haarukoi, kuinka paljon kullakin neuvotteluryhmällä on suurin piirtein käytössään.

Lopulliset ja yksityiskohtaiset väännöt hallitusohjelman yksityiskohdista käydään siis ensi viikolla, kun neuvotteluryhmillä on tiedossa käytettävissä olevat eurot.

Käytännössä liki kaikki kysymykset lienevät vielä auki.

Vain sotesta on sovittu pääperiaatteet.

Talouden suuri kuva on se, että hallitusohjelman pitäisi luoda edellytykset sille, että työllisyysaste olisi vaalikauden lopussa 75 prosenttia.

Hallituksen muodostaja Rinne saa siis sovitella yhteen eri puolueiden näkemykset, vaalilupaukset ja toiveet, jotta tavoitteeseen päästään.

Keskusta on kynnyskysymyksissään muun muassa vaatinut, että julkisen talouden on oltava tasapainossa vuoteen 2023 mennessä.

Rinne kertoi tiistaina, että tuleva hallitus ei aio leikata, vaan tehdä merkittäviä lisäpanostuksia niin investointeihin kuin pysyviin menoihin, ja hallitus tulee huolehtimaan eriarvoisuuden vähentämisestä.

Jokaisella viidellä puolueella on jokaisessa 18 neuvotteluryhmässä omat toiveensa ja tavoitteensa, ja ryhmät pääsevät varsinaiseen vääntöönsä vasta ensi viikolla.

Vaikeimmat asiat ovat siis vasta edessä.

Ensin on saatava yhteisymmärrys isoista kysymyksistä, sitten on ratkaistava jokainen yksityiskohta ja hallitusohjelman pitää olla kokonaisuudessaan sellainen, että jokainen hallitukseen osallistuva puolue pystyy sen kanssa elämään.

Mitään ei ole sovittu kunnes kaikki on sovittu, pitää aina paikkansa hallitusneuvotteluissa. Siksi jokainen neuvottelija ja jokainen puolue pysyy loppuun asti varpaillaan.

Varsinainen vääntö siirtyy siis eurovaalien jälkeiseen aikaan.

Tänään Säätytalolla on vain minimimiehitys ratkomassa isoja asioita, viikonloppuna ei neuvotella lainkaan. Huominen lauantai on pyhitetty eurovaalikampanjointiin, ja sunnuntaina vaalipäivänä on aina vaalirauha.

Jos Rinne aikoo saada valmista ensi viikon loppuun mennessä, kiirettä saa pitää.

Ensi viikolla ainakin helatorstai mennee hallitusneuvottelijoilla Säätytalolla, ja loppuviikko on myös haasteellinen aikataulun suhteen. Ensi viikon lauantaina tuskin neuvotellaan, silloin on koulujen päättäjäispäivä.

Rinne ei ole kertonut, milloin johtoryhmä aikoo saada käsiteltyä neuvotteluryhmien paperit ja milloin ryhmät saavat karsitut paperinsa takaisin.

Oletettavasti neuvotteluryhmät eivät päivässä eikä parissa hallitusohjelmaa omalta osaltaan valmiiksi saa.

Ryhmät ovat vasta pääsemässä yksityiskohtien pariin ja kiistelemään, mitä kaikkea hallitusohjelmaan mahtuu, millä tavalla kaikki toteutetaan ja millä euromäärällä.

Hyvä veikkaus on, että hallitusohjelman valmistuminen voi venyä kesäkuun ensimmäiselle viikolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt