Setä Arkadia: Maria Lohelan tuore urakehitys hakee vertaistaan – puhemiehestä Hjalliksen avustajaksi

Julkaistu:

Setä Arkadia
Harry Harkimon Liike Nyt saattoi ratkaista, että maahan punnerretaan parhaillaan Antti Rinteen (sd) johdolla kansanrintamahallitusta. Harkimon yhden hengen ryhmästä ei tosin arvovaltaa puutu, sillä sen avustajakin on puhemiestasoa, ex-puhemies Maria Lohela, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.
Kun Antti Rinteen (sd) vihervasemmistolainen kansanrintamahallitus alkaa pikku hiljaa syntyä, Setä Arkadian mielestä on aika antaa kiitos hallituspohjan varmistamisesta sinne minne se kuuluu: nimittäin Harry ”Hjallis” Harkimon Liike Nytille.

Kun Harkimo viime keväänä julisti, että Liike Nyt muuttaa suomalaisen politiikan perusteellisesti, puheet olisi ollut syytä ottaa tosissaan. Harva siihen uskoi, mutta niinpä vain Harkimo joukkoineen puhalsi suomalaiseen sisä- ja talouspolitiikkaan takaisin turvalliset 1970-luvun tuulet, joissa talouskamreerit eivät määrää ja ay-liike on arvossaan.

Harkimo vei kokoomukselta ratkaisevat äänet, mutta punnersi lopulta vain itsensä kansanedustajaksi.

Mutta Liike Nytin eduskuntaryhmästä ei totisesti arvovalta lopu! Vajaat kolme vuotta eduskunnan puhemiehenä toiminut, siniset katkerana hylännyt Maria Lohela löysi lopulta paikkansa Harkimon yhden hengen ryhmän kahvinkeit… anteeksi suunnittelijana.

Suomen poliittisessa historiassa Harkimon avustajaksi päätyneen Lohelan tarina hakee vertaistaan sarjassa poliittisista rikkauksista ryysyihin. Puhemies on virallisesti tasavallan kakkospesti heti presidentin jälkeen, joten tiputus yhden hengen ryhmän suunnittelijaksi on ainutlaatuinen. Yleensä puhemiehen paikalta on ponnahdettu presidenttiehdokkaaksi.

Linnan juhliin Lohelalla on puhemiespestinsä takia joka tapauksessa ikuinen oikeus – ja paraatiovesta! Lohelan esimies Harkimo joutuu änkeämään Linnaan kansanedustajarahvaan kanssa Mariankadun ahtaudesta.

Hallitusneuvotteluissa on nyt pikkutauko, jotta kaikki saavat sanoa kampanjoineensa myös EU-vaaleissa. Vaalit eivät kiinnosta puheenjohtajia sen enempää kuin äänestäjiäkään.

Kaikkien ajatukset ovat Säätytalolla. Talous-, vero- ja työllisyysasiat ovat täysin levällään, ja niistä riidellään ensi viikolla niin, että kattolaudat paukkuvat.

Rinteen ykköshallituksen kepulaisella valtiovarainministerille tulee joka tapauksessa kissan päivät. Valtiovarainministeri voi maalaisliittolaisittain istua uuninpankolla ja syödä vaikka voisulaa, sillä budjetin punakynähommat saa unohtaa. Rinne julisti näet tiistaina takki auki, että rahaa hallituksella on niin, ettei p:lle taivu eli enemmän kuin riittävästi. Lausunnon jälkeen ministeriöstä on kannettu säkkikaupalla tarpeettomia punakyniä roskiin.

Se, kuka pääsee rahaa jakamaan, on vielä auki. Juha Sipilä (kesk) ei hallitukseen lähde. Sipilän jälkeen nokkimisjärjestyksessä seuraavana on kepuaateloitu Matti Vanhanen (kesk), joka voi valita minkä paikan lystää. Ottaako Vanhanen valtiovarainministeriön vai eduskunnan puhemiehen paikan, jää nähtäväksi. Puhemiespaikasta syntyy riita, sillä perinteisesti se on annettu toiseksi suurimalle hallituspuolueelle, mutta eduskunnassa kepu on vasta neljänneksi suurin.

Salkkua on soviteltu myös elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk). Poutun entinen kasööri osaa luvut paremmin kuin puheenjohtajaksi pyrkivä Antti ”Kanki” Kaikkonen (kesk), mutta ryhmä saattaa tehdä tenät. Valtiosihteeri Vesa Vihriälästäkin on puhuttu, turhaan, väliaikaisratkaisuna ennen kepun puoluekokousta. Pätevin olisi verolait ulkoa osaava kansanedustaja Esko Kiviranta (kesk). Mutta Kiviranta ei ministeriksi ehdi, sillä hänen pitää täyttää varsinaissuomalaisten maajussiäänestäjiensä veroilmoituksia.

Ps 1. Kokoomuksen ohella itsensä puhui oppositioon myös Keskuskauppakamari ja sen toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok). ”Romakka” kiukuttelee, kun häntä ei aneluista huolimatta ole kutsuttu edes käymään Säätytalolla. Hankala paikka ykköslobbarille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt