Kommentti: Sote-sopu oli kepulle lähinnä mielikuvavoitto – maakunnista ei jäänyt juuri muuta kuin nimi

Julkaistu:

Kommentti
Keskusta sai torstaina loppuspurtin eurovaalikampanjalleen Rinteen kertoessa, että neuvotteluissa päädyttiin 18 itsehallinnolliseen maakuntaan.
Hallitusneuvotteluiden vetäjällä Antti Rinteellä (sd) oli torstaina aamusta ilouutinen. Sote-uudistuksesta on syntynyt ratkaisu. Uudistusta lähdetään rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan.

Lue lisää: Ratkaisu löytyi yön myöhäisinä tunteina: Tällainen on Rinteen sote-sopu

Keskustalle tärkeää oli, että Rinteen suusta pääsi ulos nimenomaan taikasana maakunta. Juuri maakunnat toimivat keskustalle hunajaisena houkuttimena, jotka Rinne lienee sille luvannut mikäli saa puolueen mukaan neuvotteluihin. 18 monialaista maakuntaa olivat myös yksi keskustan kynnyskysymyksistä hallitukseen lähtemiselle.

Todellisuudessa keskustan voi kuitenkin nähdä saaneen tahtonsa läpi vain maakuntien nimessä. Sdp on puhunut sote-kunnista, kansan ja median suussa maakunnat on sen sijaan yhdistetty keskustaan.

Nyt keskusta sai ristiä rakkaat 18 lastaan omalla nimellään. Muu keskiviikon ja torstain välisenä yönä Säätytalolla päätetyistä maakunnista ei sitten muistutakaan noista keskustan sukupolvi toisensa jälkeen ajamista laajemmista hartioista.

Viime hallituskauden mallissa keskustan ajama maakuntien monialaisuus tarkoitti, että sote-palveluiden lisäksi maakunnille siirtyisi runsaat parikymmentä erinäistä tehtävää valtiolta ja kunnilta.

Nyt keskusta joutuu tyytymään monialaisuudessa vain pelastustoimeen ja ensihoitoon. Valtion aluehallintoa ei sen sijaan lähdetä rikkomaan.

Ensihoito nähdään joka tapauksessa osana sote-palveluita ja virkamiesten näkökulman mukaan pelastustoiminnan yhteys siihen tulisi säilyttää. Näin pelastustoimi solahti helposti osaksi kokonaisuutta.

Keskustan arvellaan lopulta itsekin ymmärtäneen, että monialaiset maakunnat sen vaatimassa mittakaavassa eivät enää ole realismia. Sote-menot kasvavan hurjaa vauhtia joka vuosi ja ongelma kaipaa riidan sijaan ratkaisuja. Nyt on ratkaistava sote-palvelut, sen jälkeen on aikaa miettiä muuta.

Vaiheittaista siirtymää keskustan toivomiin täyden monialaisuuden maakuntiin onkin tarkoitus valmistella parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.

Keskusta kuitenkin tietää, että se on monialaisuuksiensa kanssa pitkälti yksin. Sen on turha odottaa parlamentaarisessa valmistelussa tukea maakunnilleen ainakaan kokoomukselta, joka seuraa parhaillaan sivusta valinnanvapauttaan romutettavan Säätytalolla.

Sotea Säätytalolla ratkoneen alaryhmän työ päättyi jo etuajassa, sillä kompromissi uudistuksesta päätettiin suosiolla siirtää puheenjohtajien pyöreään pöytään.

Torstaina aamulla ulos viestittiin ympäripyöreitä siitä, mitä selvityksiä aloitetaan.

Käytännössä Rinteen kommentit voi tulkita niin, että Säätytalolla on tähän mennessä listattu vain asioita, joista puolueet voivat olla enemmän tai vähemmän yhtä mieltä.

Lähes kaikki neuvotteluiden puolueet ovat kannattaneet sote-palveluiden siirtämistä kuntia suuremmille itsehallinnollisille alueille, joiden lukumääräkin on liikkunut 18 hujakoilla.

Tämän lisäksi kokoomuksen valinnanvapaus saatiin vihdoin porukalla runtattua.

Kiperämmät kysymykset ja yksityiskohdat, joissa se kuuluisa piru piilee, muotoiltiin epämääräisemmin tai siirrettiin myöhemmin ratkaistaviksi. Näin hallituksenmuodostus ei jäisi ainakaan sotesta kiinni.

Suurimpaa vääntöä odotetaan kuitenkin pääkaupunkiseudun erillisratkaisusta ja pitkäpiimäisintä selvitystä maakuntien verotusoikeudesta.

Keskustalle oli torstaina pääasia, että se sai mielikuvavoiton. Rinteen kertoessa eurovaalien alla hallituksen päätyneen maakuntiin, sai keskusta hyvän loppuspurtin eurovaalikampanjalleen. Siitäkin huolimatta, että puoletta odottaa sunnuntaina uusi murskatappio, ja se on vaarassa menettää toisen meppipaikkansa vihreille.

Keskustan pärjääminen edes välttävästi eurovaaleissa ei olisi pahitteeksi muillekaan säätytalolaisille. Näyttäväthän gallupit neuvottelujen suurimpien puolueiden osalta surkeilta. Kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät ovat kaikki kivunneet Sdp:n ja keskustan edelle.

Keskustan periksi antaminen monialaisissa maakunnissa saattaa sen sijaan merkitä yhä kivuliaampia neuvottelukäänteitä ensi viikolla, kun Säätytalolla herätään maanantaina eurovaalien jälkeiseen todellisuuteen.

Se kertoo siitä, että keskusta pitää kynsin hampain kiinni muista kynnyskysymyksistään, jotka eivät välttämättä ole yhtä helposti sovitettavissa Sdp:n vaalilupausten kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt