Soten todellinen vääntö vasta edessä – näissä kohdissa piilee sen jatkosodan mahdollisuus

rac

Julkaistu:

Politiikka
IS listasi, mitä hallitusneuvotteluissa on tähän mennessä päätetty sotesta, ja mitkä yksityiskohdat voivat vielä sytyttää soten jatkosodan.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd) kertoi tänään torstaina, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallintomallista on löydetty ratkaisu Säätytalon neuvottelijoiden kesken.

IS listasi, mitä hallitusneuvotteluissa on tähän mennessä päätetty sotesta, ja mitkä yksityiskohdat voivat vielä sytyttää soten jatkosodan. Pitkää kädenvääntöä tulevalla hallituskaudella käydään todennäköisesti ainakin verotuksesta ja rahoituksesta sekä pääkaupunkiseudun erityisasemasta. Keskusta odottanee myös saavansa lisää tehtäviä maakunnille hallituskauden aikana, jos Säätytalolta Rinteen hallitus syntyy.

1. 18 maakuntaa

Sote-uudistusta lähdetään rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan. Niiden toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.

Yllä olevalla videolla Antti Rinne kommentoi 18 maakunnan mallia torstai-iltapäivällä.

2. Julkinen palveluiden pääjärjestäjä

Säätytalolla sovittiin, että julkinen sektori on palveluiden pääjärjestäjä ja -tuottaja. Yksityinen ja kolmas sektori voivat täydentää julkisia palveluita.

Kokoomuksen ajama valinnanvapauden markkinamalli ollaan valmiita työntämään romukoppaan.

3. Monialaiset maakunnat

Pelastustoiminta ja ensihoito siirretään osaksi maakuntien tehtäviä yhdessä sote-palveluiden kanssa.

Valtion aluehallintoa ei kuitenkaan lähdetä vielä muokkaamaan, ja ELY-keskusten sekä TE-toimiston siirtämistä selvitetään myöhemmin.

Vaiheittaista siirtymää keskustan toivomiin varsinaisiin monialaisiin maakuntiin on tarkoitus valmistella parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.

4. Maakuntavaalit

Maakuntien päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut, sillä tehtävälistan kasvaessa myös perustuslaki vaatii suoran demokratian lisäämistä.

Uusien vaalien ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Mikäli hallitus saisi esityksensä eduskuntaan jo ensi keväänä, voitaisiin ensimmäiset vaalit optimistisimpien ennusteiden mukaan järjestää jo vuonna 2022.

5. Verotus ja rahoitus

Parlamentaarinen komitea valmistelee maakuntien verotusoikeuden ja monikanavarahoituksen purkamisen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Viime hallituskaudella maakuntien verotusoikeudesta ei lähdetty tekemään edes perusselvitystä.

Verotusoikeuden antaminen maakunnille onkin kaikin puolin vaativa, monimutkainen ja aikaa vievä prosessi, jonka selvittelyssä hujahtaa helposti useampikin vuosi.

Aluksi maakuntien rahoitus tulisikin viime hallituksen mallin mukaan valtiolta.

Mikäli verotusoikeus osoittautuisi mahdolliseksi toteuttaa, voitaisiin se antaa maakunnille vasta jossain vaiheessa tulevaisuudessa niiden jo aloitettua toimintansa.

6. Pääkaupunkiseudun erityisasema

Vuoden loppuun mennessä selvitetään erikseen myös Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisu sotelle yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa.

Selvitystyöstä odotetaan yhtä syksyn ja soten suurista väännöistä.

Tämä on saatu Säätytalolla kuulostamaan huomattavasti helpolta kuin se todellisuudessa tulee olemaan, IS:lle arvioidaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ainakin totesi ykskantaan, että ratkaisu on huono alku hallituksen ja kaupunkien väliselle yhteistyölle.

Tarkoituksena on myös selvittää, voisivatko kunnat toimia palveluiden tuottajina.

Klo 10.50: Korjattu otsikon ja tekstin virheellinen tieto siitä, että sote-sovusta väännettiin vielä yöllä. Antti Rinteen myöhään keskiviikkoiltana soittama puhelu liittyi soten sijasta hiilineutraalia Suomea pohtivan työryhmän työhön, ei soteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt