Hussein al-Taee ja Mikkel Näkkäläjärvi ovat saaneet saman Demarinaisten palkinnon peräkkäisinä vuosina

Demarinaisten mukaan Hussein al-Taeesta ja Mikkel Näkkäläjärvestä esille tulleet seikat eivät ole olleet palkintoa myönnettäessä tiedossa.

Mikkel Näkkäläjärvi ja Hussein al-Taee ovat saaneet saman palkinnon.

23.5.2019 23:23

Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taeen ja Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärven vanhat teot ovat olleet vahvasti esillä samaan aikaan, kun hallitusneuvotteluja käydään Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla.

Miehiä yhdistää Demarinaisten jakama palkinto.

Sekä Näkkäläjärvi että al-Taee on palkittu Demarinaisten Risto Rohkea -tasa-arvopalkinnolla, peräkkäisinä vuosina.

Näkkäläjärvi sai palkinnon vuonna 2018. Näkkäläjärven arvioitiin puhuneen yhteiskunnallisena keskustelijana rohkeasti feministisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Hussein al-Taee sai vuoden 2019 palkinnon. Demarinaiset piti al-Taeen toimintaa rauhan ja vakauden vahvistamisessa rohkeana ja puheenvuoroja tasa-arvoisen, suvaitsevaisen ja moniäänisen yhteiskunnan puolesta esimerkillisinä.

Vuonna 1900 perustettu Sosialidemokraattiset naiset eli Demarinaiset on jakanut Risto Rohkea -palkintoa vuodesta 2006.

Demarinaisten puheenjohtaja: Seikat eivät ole olleet palkintoa myönnettäessä tiedossa

Ilta-Sanomat kysyi Demarinaisten puheenjohtajalta palkinnon myöntämisestä al-Taeelle ja Näkkäläjärvelle

– Mainittujen henkilöiden osalta nyt esille tulleet seikat eivät ole olleet palkintoa myönnettäessä tiedossa, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kommentoi Ilta-Sanomille sähköpostitse.

– Molemmat henkilöt ovat pahoitelleet sanojaan ja tekojaan ja pyytäneet anteeksiantoa. He ovat toimineet erittäin moitittavasti, mutta pyytäneet anteeksi. Näkkäläjärven osalta seuraamukset ovat tulleet myös rikosoikeudellisena rangaistuksena, jotka on kärsitty.

Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kommentoi Ilta-Sanomille Mikkel Näkkälänjärven ja Hussein al-Taeen palkitsemista.

Tuppuraisen mukaan seuraava Risto Rohkea valitaan alkuvuodesta 2020.

IS ei tavoittanut Tuppuraista vastaamaan tarkentaviin kysymyksiin.

Peittelyä ja valehtelua

Al-Taee yritti peitellä juutalaisia ja homoja halventavia sosiaalisen median kirjoituksiaan vuosilta 2011 ja 2012 väittämällä ensin, että ne eivät ole hänen kirjoittamiaan. Lopulta hän myönsi asian ja pahoitteli kielenkäyttöään, tosin vasta eduskuntavaalien jälkeen. Kohun myötä al-Taee jäi sairauslomalle toukokuun loppuun.

Mikkel Näkkäläjärvi tuomittiin sakkoihin eläinsuojelurikoksesta, kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta vuonna 2006. Tekohetkellä hän oli 15-vuotias. Omien sanojensa mukaan Näkkälänjärvi eli vaikeaa aikaa yksityiselämässään ja siksi sortui järjettömiin tekoihin. Näkkälänjärvi tunkeutui poikaporukassa yksinäisen naisen mökkiin, ja siellä olleen kissan elämä lopetettiin lapiolla ja polttamalla.

Vuonna 2010 Näkkäläjärvi sai ehdollista vankeutta ja sakkoa rattijuopumuksesta.

Näkkäläjärvi oli allekirjoittanut lomakkeen, jossa hän vakuutti puolueelleen eli Sdp:lle kertovansa, jos hänellä olisi rikostuomio. Näin hän ei kuitenkaan tehnyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?