Antti Rinne kertoi Ylen tentissä haluavansa EU:n huippupestiin naisen – nouseeko komissaariksi Urpilainen vai Kumpula-Natri?

Rinne ei suostunut paljastamaan ehdokastaan. Paikkaa tavoittelee myös Eero Heinäluoma.

Puheenjohtajat kohtasivat Ylen eurovaalitentissä torstai-iltana.

23.5.2019 23:18

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti torstai-iltana Ylen eurovaalitentissä haluavansa Suomen seuraavaksi komissaariksi naisen.

– Minun vahva mielipiteeni on, että pitää olla tarjolla naiskomissaari tehtävään, Rinne linjasi.

Komissaarin valitsee Suomessa perinteisesti pääministeripuolue. Jos hallitus muodostetaan Sdp:n johdolla, tehtävään valitaan siis todennäköisesti demaripoliitikko.

Sdp:stä EU:n huippupestiin on väläytetty Jutta Urpilaista, Eero Heinäluomaa ja Miapetra Kumpula-Natria.

Heinäluoma ja Kumpula-Natri ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä. Myös Urpilainen on kertonut olevansa kiinnostunut ”eurooppalaisesta vaikuttamisesta”.

Kolmikosta ehdolla eurovaaleissa ovat Heinäluoma ja Kumpula-Natri. Urpilainen valittiin huhtikuussa viidennelle eduskuntavaalikaudelleen.

Urpilainen ei ole ollut politiikan eturivissä sen jälkeen, kun hän hävisi Sdp:n puheenjohtajavaalissa Rinteelle 2014.

Keskustelua Rinteen ja Urpilaisen eripurasta käytiin vielä keväällä 2015, ja Sdp julkaisi Rinteen ja Urpilaisen yhteistiedotteen, jonka mukaan heillä on yhteinen tahtotila Sdp:n vahvistamiseksi.

Tiedotteen julkaisemisen taustalla oli mikrofonimoka, mikä Rinteelle tapahtui Ecofinin kokouksessa Riiassa huhtikuun lopussa 2015.

Rinne ei huomannut, että mikrofoni oli päällä, kun hän väitti slovakialaiselle ministerikollegalleen, että Urpilainen on ”aloittanut kampanjan” ja haluaa takaisin Sdp:n puheenjohtajaksi.

Rinne viittasi Ylen tentin lopussa kyseiseen kokoukseen vitsaillen, että hänelle selvisi tuolloin, että EU on ”avoin yhteisö, jossa medialla on merkittävä vaikutus”.

Joku heistä on todennäköisesti Suomen seuraava komissaari. Vasemmalta Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. Kuva vuodelta 2011.

Kokoomuksesta komissaarin tehtävään olisi tyrkyllä Alexander Stubb, mutta Stubbin mahdollisuudet heikkenivät kokoomuksen jäätyä eduskuntavaaleissa kolmanneksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Ylen tentissä, ettei sukupuoli voi olla ensisijainen peruste komissaaria mietittäessä.

Orpo mainosti, että jos komissaari edustaa Euroopan parlamentin suurinta ryhmää EPP:tä, Suomi voi saada komission sisältä raskaampia tehtäviä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä ketään ”ei missään nimessä pidä valita mihinkään tehtävään sukupuolen perusteella”.

– Kiintiöt suosivat epäpäteviä ihmisiä, Halla-aho kommentoi.

Halla-aho esitti, että Suomen komissaariksi voitaisiin valita eniten ääniä europarlamenttivaaleissa saanut ehdokas, ja sanoi pitävänsä reiluna, että Rinne paljastaisi komissaariehdokkaansa, mutta Rinne ei kertonut ehdokastaan.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto mainitsi, että vihreiden komissaariehdokkaat ovat Ville Niinistö ja Heidi Hautala.

Ylen eurovaaligallupin mukaan kokoomus olisi eurovaaleissa suurin puolue 19,7 prosentin kannatuksella.

Kokoomus ja vihreät olisivat saamassa Euroopan parlamenttiin kolme paikkaa, keskusta, Sdp ja perussuomalaiset kaksi paikkaa ja vasemmistoliitto yhden paikan. Vaalien suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta.

Rkp ja kristillisdemokraatit ovat jäämässä gallupin mukaan kokonaan ilman meppipaikkaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esiintyikin Ylen tentissä ärhäkästi ja haastoi etenkin Halla-ahoa, joka sanoi perussuomalaisten taistelevan vihreiden kanssa kolmannesta meppipaikasta.

– On suuri vaara, että perussuomalaisille menevä ääni menee Putin-mielisille, Essayah haastoi.

– Höpöhöpö, Halla-aho kuittasi.

Perussuomalaiset on liittoutumassa europarlamentissa oikeistopopulististen puolueiden, muun muassa Matteo Salvinin johtaman Lega-puolueen ja Marine Le Penin johtaman Kansallisen rintaman kanssa.

Essayahin mukaan näissä joukoissa on ”äärifasistisia äänenpainoja käyttäviä poliitikkoja” ja ”todella outoja pimeitä voimia”. Halla-aho ei kommentoinut syytöksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?