Säätytalon sote-sopu kirvoitti kokoomukselta kirpeää kritiikkiä: ”Lehmänkaupat ovat syntyneet”

Julkaistu:

Politiikka
Viime kaudella Sdp rökitti hallitusta sote-lehmänkaupoista. Kokoomuksella ei kestänyt pitkään kaivaa samaa sanaa esille, kun tieto 18 maakunnan sote-ratkaisusta tuli julki Säätytalolta.
Säätytalolla aikaan saatu sopu tulevan sote-uudistuksen askelmerkeistä sai heti tuoreeltaan erityisesti kokoomuksen kansanedustajat takajaloilleen. Sinuhe Wallinheimo kutsui sote-sopua välittömästi lehmänkaupoiksi. Viime kaudella tiheään kuultu termi ei ole siten katomassa sotesta puhuttaessa myöskään tulevalla hallituskaudella, jos Säätytalolta astuu ensi viikolla ulos Antti Rinteen hallitus. Juuri nyt siltä näyttää, vaikka vääntöä on vielä pitkälti edessä.
Kokoomus ja keskusta saivat kuunnella eduskunnassa neljä vuotta tauotta Sdp:n huutoa Juha Sipilän (kesk) kokoomuksen kanssa yöllisissä neuvotteluissa tekemästä lehmänkaupasta. Siinä kokoomus sai laajan valinnanvapauden ja keskusta 18 maakuntaansa, mutta diiliä kaatui lopulta omaan mahdottomuuteensa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haistoi myös ilmassa diilin ainekset ja katsoi keskustan kuittaavan maakunnat Sdp:ltä taipumalla vastineeksi ”veroihin ja velkoihin”.
Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok) oli koko viime hallituskauden sote-uudistuksen äänekkäimpiä kriitikoita. Erityisesti Vapaavuorta nyppi keskustan maakuntamalli, joka ei hänestä palvele millään lailla kaupunkeja. Ei siis ole ihme, että Vapaavuori purki pettymystään Säätytalon sote-ratkaisuun myös heti tuoreeltaan. Vapaavuori katsoi sote-ratkaisun tarkoittavan sitä, että ”kaupunkilaisten painajainen jatkuu”. Vapaavuori ei tosin usko, että tulevakaan hallitus saa uudistusta maaliin.
Sanni-Grahn Laasonen (kok) puolestaan kysyi, näinkö helpolla vihreät ja Sdp hylkäsivät kaupungit ja ryhtyivät rakentamaan maakuntien Suomea.
Sari Sarkomaa (kok) oli hämillään hänkin ja muistutti Sdp:n viime kauden oppositiopolitiikasta.
Kokoomus teki sotessa välittömästi pesäeron keskustan ajamiin maakuntiin, kun Sipilä hajoitti hallituksensa uudistuksen kaaduttua eduskunnassa. Vaalikamppailun aikana kokoomus ajoi kuntapohjaista sote-mallia ilman uusia hallintorakenteita.

Rinne kertoi hallitusneuvotteluiden sote-sovusta aamulla Säätytalolla. Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n sote rakennetaan 18 maakunnan mallin mukaan. Pääkaupunkiseudulle tehdään erillisratkaisu ja samalla selvitetään myös kuntien mahdollisuus toimia sotepalvelujen tuottajina.


– Meillä on erillisselvitys ainoastaan tästä Uudenmaan, pääkaupunkiseudun ja Helsingin tilanteesta. Muuten mennään 18 maakunnan mukaisesti, Säätytalolla sote-ryhmää vetänyt Anu Vehviläinen (kesk) totesi.

Keskustan kynnyskysymyksenä on, että maakunnat ovat monialaisia. Ensivaiheessa maakunnat ovat saamassa soten lisäksi vain ensihoidon ja pelastustoimen.

– Tavoitteena on monialaiset maakunnat, mutta niitten tehtävistä ei ole tässä yhteydessä tehty mitään päätöksiä. Parlamentaarinen työryhmä arvioi vuoden 2020 loppuun mennessä sitä, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää maakunnille, sote-ryhmää Säätytalolla vetänyt Vehviläinen sanoi.

Hänen mukaansa yhteinen näkemys on se, että varsinainen sote-pitää saada ensimmäisenä ja nopeasti lainsäädäntötyöhön. Maakunnat ovat saamassa myös verotusoikeuden. Maakuntavero selvitetään parlamentaarisessa työryhmässä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt