Kommentti: Maakuntasopu takaa että kepua ei saa Säätytalolta enää ulos rautakangillakaan

Julkaistu:

Tänään hallitusneuvotteluihin tuli heti aamusta vauhtia, kun Antti Rinne (sd) kertoi, että tuleva hallitus on päässyt sopuun 18 maakunnasta. Jos sopu pitää paikkaansa, kepua ei enää Säätytalolta ulos saa rautakangillakaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Talouskysymykset ovat yhä täysin levällään Säätytalon neuvotteluissa, mutta kepu sai torstaiaamuna Rinteen suusta tärkeän tiedon, ellei jopa huomenlahjan:

Hallitusneuvotteluissa on päästy sopuun siitä, että sotea jatketaan 18 maakunnan pohjalta.

Lisäksi Helsingille sorvataan omaa mallia vuoden loppuun mennessä.

Maakuntien tehtävistä ei tosin ole täyttä selkoa, ja osalle keskustan hallitusneuvottelijoita koko sote-sopu tuntuu tulleen yllätyksenä.

Kokoomuksen markkinamalli on nakattu sivuun, mutta kepun maakuntamalli jatkaa siis elämäänsä. Jo nimi ”maakuntamalli” on kepulle symbolisesti tärkeä.

Se, että sopu ilmoitettiin julki myös juuri ennen EU-vaaleja, sopii kepulle enemmän kuin hyvin.

Kyseessä on koko keskustan kannalta yksi puolueen historian suurista tavoitteesta. Kyseessä on kepun toiveuni, jota pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei saanut maaliin kokoomuksen kanssa, vaan päätti kaataa hallituksensa neljä viikkoa ennen vaaleja.

Sinänsä maakuntamallin eteneminen ei ole tulevalla hallituspohjalla mikään ihme, sillä vihreät ja vasemmistoliitto eivät ole sitä vierastaneet. Lisäksi keskustan maakuntamalli on muistuttanut läheisesti Sdp:n ajamaa aluekuntamallia.

Jo edellisellä vaalikaudella uskottiin, ettei kepulla ja Sdp:llä kauan nokka tuhise, kun ne saavat mallinsa yhdistettyä.

Rinteen lupaama huomenlahja ei poista sitä tosiasiaa, että suurimmat kiistan aiheet eli rahat ja verot ovat hallitusneuvotteluissa yhä täysin levällään.

Keskustan kynnyskysymys on, että julkisen talouden tulisi olla tasapainossa vuoteen 2023 mennessä eikä yritysverotusta saa kiristää.

Nyt jää seurattavaksi, miten keskusta taipuu rahakysymyksissä, kun tai jos maakuntamallista on saavutettu sopu.

Joka tapauksessa sopu maakuntamallista kertoo siitä, että Rinteen hallituspohja etenee.

Sen verran riitaisaksi neuvottelut keskiviikkona kuitenkin jo paljastuivat, että Rinne siirsi suosiolla tavoitteen hallitusohjelman valmistumisesta ensi viikkoon.

Siihen mennessä pitäisi toteuttaa mahdoton yhtälö: hallitusneuvottelujen työryhmien esitykset ovat kahdeksan miljardia, mutta rahaa on käytettävissä vain miljardi. Lopullinen karsinta on määrä tehdä puheenjohtajien pöydässä.

Kun työryhmien edustajat huomaavat tehneensä viikon verran liki turhia ”värityskirjatehtäviä”, se ei taatusti riemua herätä hallitusneuvotteluissa tulevina päivinä.

Lopullisesti tulevan hallituksen synnytystuskat käydään läpi ensi viikolla. Silloin selviää myös, mitä valtionyhtiöitä ja valtion omaisuutta seuraava hallitus aikoo panna lihoiksi, jotta se voi kuitata muun muassa väylähankkeita ja muita uusia pysyviä ja kertaluonteisia menoja.

Silloin selviää myös se, ostettiinko kepu soten maakuntamallilla hallitusohjelman taakse niin vikkelästi, että puolue voi ottaa takapakkia julkista taloutta ja yritysverotusta koskevissa vaatimuksissaan eli kynnyskysymyksissään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt