Rinne: Hallitusneuvotteluissa sopu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunki­seudulle erillis­ratkaisu

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Maakuntamalli on uudenkin hallituksen ohjelmassa.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallintomallista on löydetty ratkaisu Säätytalolla, kertoo hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinteen mukaan sote-uudistusta on tarkoitus lähteä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan. Samalla on sovittu myös, että julkinen sektori on pääjärjestäjä ja -tuottaja.

Vuoden loppuun mennessä selvitetään erikseen pääkaupunkiseudun asema uudistuksessa.

Rinne oli huojentunut kertoessaan sote-sovun syntymisestä.

Sote rakennetaan, kuten kaikki Säätytalolla olevat puolueet kannattivat jo ennen vaaleja, maakuntamallin pohjalle.

Erona viime vaalikauteen on, että valinnanvapaudesta ei puhuta mitään, ja pääkaupunkiseudulle tehdään erillisratkaisu.

– Olemme soten hallintomallista saaneet ratkaisun. Se on itsehallintoalue, jota kutsutaan maakunnaksi. Oleellisesta on, että julkinen sektori on pääjärjestäjä ja päätuottaja. Ja on sovittu siitä, että tämän vuoden loppuun selvitetään, että voisiko kaupungit ja kunnat toimia myös tuottajina. Myös vuoden loppuun selvitetään pääkaupunkiseudun erillisratkaisu.

– Nyt on sovittu, että on 18 itsehallintoaluetta, maakuntaa, ja että julkinen sektori toimii päätuottajana ja pääjärjestäjänä, ja että haetaan pääkaupunkiseudulle erillisratkaisu. Enempää en tiedä tällä hetkellä, Rinne kertoi.

Keskusta on halunnut, että maakunnista tehtäisiin monialaisia, eli niille tulisi myös muita tehtäviä kuin sote. Tätä viime vaalikaudella yritettiin.

Rinteeltä ei ehditty lyhyessä tiedotustilaisuudessa kysyä, että tuleeko maakunnista monialaisia, vai hoitavatko maakunnat vain sotea.

Neuvotteluissa on eilisiltana ja viime yönä menty eteenpäin myös muissa isommissa asioissa.

Rinteen mukaan esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöryhmässä on syntynyt sopu.

– Ymmärtääkseni viime yönä päästiin sopimukseen. Kävin puhelinkeskustelun, ja olen sitä mieltä, että on päästy sopimukseen, Rinne totesi.

Neuvotteluissa on kahdeksan ryhmää ja niillä kymmenen alaryhmää.

Parin ensimmäisen viikon aikana ryhmät laativat omia esityksiään hintalappuineen ja jättivät omat versionsa johtoryhmän pöydälle tiistaina.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ryhmät olisivat kasanneet lisätoiveita kahdeksan miljardia euroa, ja käytettävissä olisi miljardi.

Rinne ei ole euroista vastannut sanaakaan.

Ehdotusten karsinta on nyt siis käynnissä. Rinne on kertonut, että puheenjohtajien johtoryhmä ratkoo kaikki vaikeat kysymykset.

Talousluvut pysynevät piilossa viime hetkiin asti.

– Se on varmaan auki niin pitkään kuin meillä on kokonaiskäsitys taloudesta. Joudumme käyttämään puheenjohtajapöydän tukena talousryhmää. Nähdään, että rahat riittää siihen mitä päätetään

– Ei siellä välttämättä hinkkaa mikään, mutta asiat täytyy nyt ratkoa. Nyt nähdään kokonaisuus. Tarvitaan työryhmien töitä vielä, Rinne kuvaili neuvottelutilannetta.

Rinteen alkuperäisenä tavoitteena oli saada hallitusohjelma valmiiksi huomenna perjantaina. Eilen Rinne myönsi, että hallitusohjelman valmistuminen siirtyy ensi viikolle.

Hallitusohjelmaa ovat rakentamassa Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt