Paineet kasvavat Säätytalolla – neuvotteluprosessia arvostellaan käsittämättömäksi: ”Rinne omien neuvottelujensa suurin sabotööri”

Kriitikoiden mukaan kenelläkään ei ole hallitusneuvotteluissa käsitystä taloudesta.

22.5.2019 13:38

Säätytalolla on tahkottu hallitusneuvotteluja jo kaksi viikkoa, mutta IS:lle kerrotaan, että raha-asiat ovat edelleen tukevasti ilmassa.

– Ei täällä ole kenelläkään taloudesta mitään kuvaa. Prosessi on käsittämätön. Rinne (hallituksen muodostaja, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne) on itse omien neuvottelujensa suurin sabotööri, IS:lle älähdetään.

Jyrkin kritiikki ei kohdistu Rinteeseen henkilönä, vaan prosessiin, jolla hallitusta muodostetaan.

Eräs neuvottelija ihmetteli jo aiemmin tällä viikolla, että he ovat tehneet työryhmässä nipun esityksiä, mutta epäselvää on, paljonko rahaa todella on käytettävissä.

– Tämä on kuin joululahjalistaa tekisi, asetelmaa kuvailtiin.

Demareista on kerrottu, että kyse on uudenlaisesta neuvotteluprosessista. Rinne on sanonut, että asioita käydään ensin läpi niin, että talouden raami ei rajoita luovuutta ja ajattelua.

IS:lle lohkaistaan, että ”neuvottelut ovat yhtä jatkuvaa nousuhumalaa”.

– Kova lasku tulee melko monelle, kun realismi lyödään talouslukujen muodossa pöytään.

Hämmennystä on herättänyt myös hengennostatustilaisuus, jonka Rinne järjesti tiistaiaamuna Säätytalolla kaikille neuvottelijoille.

Rinne huudatti neuvottelijoita kysymällä heiltä ”halutaanko me tästä hallitus?”. Huudattamisesta kertoi ensin Iltalehti.

– Nauratti tuo tilaisuus. Ei mitään järkeä, IS:lle kuvaillaan.

IS:lle arvioitiin aiemmin, että ”sellaisen puheen olisi voinut pitää hallitusneuvotteluissa Sdp:n omalle neuvotteluryhmälle, mutta ei koko joukkueelle”.

Hallitusneuvottelujen keskeinen jännite vallitsee Sdp:n ja keskustan välillä.

Sdp tarvitsee hallitukseen yhden suuren puolueen, ja eduskuntavaaleissa kärsimästään rökäletappiosta huolimatta keskustan neuvotteluasema on vahva.

Keskusta onkin asettanut hallitukseen menemisen ehdoksi kymmenen kynnyskysymystä.

– Neuvottelut jatkuvat, mutta en ole alkuunkaan varma, että tästä hallitus tulee. Taloudellisten resurssien priorisoinnit ja kynnyskysymykset ratkaisevat, IS:lle arvioidaan.

Yksi keskustan kynnyskysymyksistä on, että julkisen talouden on oltava tasapainossa 2023.

– Jos palataan holtittoman velkaantumisen tielle, rahat riittävät kaikkiin vaalilupauksiin, mutta se ei meille käy, keskustasta paalutettiin alkuviikosta.

Rinne linjasi tiistaina, ettei hallituksen tarvitse lähteä leikkaamaan menoja. Samalla linjalla olivat eduskuntavaalien alla myös keskusta ja kokoomus.

Lähtökohtana oli, että lisää rahaa saadaan työllisyysastetta nostamalla. Rinne ei ole kertonut vielä uuden hallituksen työllisyystoimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?