Hallitusneuvotteluja uhkaa tänään kriisi – ”Tunnelma on absurdi”

Hallitusneuvotteluiden hyvä henki alkaa IS:n tietojen mukaan olla hukassa. Jo eilistä tiistaita kuvaillaan IS:lle ”absurdiksi” ja tänään keskiviikkona neuvottelujen pelätään ajautuvan kriisiin, kun talouden realiteetit nostetaan kunnolla pöydälle. Kaikki rahoituskysymykset ovat levällään.

22.5.2019 8:47

Eilen tiistaina monet kummastelivat hallituksen muodostajan Antti Rinteen (sd) puheita, joiden mukaan seuraavalla hallituksella on varaa kertaluonteisiin investointeihin ja pysyviin menoihin ”merkittävästi” lisää rahaa, eikä mistään tarvitse säästää.

Tänään, tai viimeistään huomenna hallitusneuvottelut ovat kääntymässä kriisivaiheeseen, kun talouden kylmät luvut otetaan pöydälle.

Hallitusneuvottelujen tunnelmia kuvaillaan Ilta-Sanomille absurdiksi ja odottaviksi.

Hallitusneuvottelujen eri työryhmät ovat esittäneet noin kahdeksan miljardin edestä uusia menoja, mutta rahaa on jaettavana vain miljardi.

Yhtälö Rinteen lupauksilla ryyditettynä on mahdoton.

Rahoista ei ole puhuttu vielä mitään, eli hallitusneuvotteluiden suurin aihe on täydellisesti auki.

Sitä, että hallitusohjelma olisi valmis perjantaiksi, pidetään jo nyt mahdottomana – olipa EU-tenttejä tai ei.

Rahakeskustelua on haluttu Sdp:n taholta välttää viimeiseen saakka, esimerkiksi talousryhmää vetävä Lauri Ihalainen (sd) on halunnut puhua vain miellyttävistä asioista mitä rahoitukseen ja työllistämiseen tulee.

Hallitus tavoittelee yhtä työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin, josta saataisiin hallituskauden aikana pysyviin menoihin käytettäväksi vajaa miljardi.

Valtion omaisuuden myynnillä olisi tarkoitus haalia vajaat kaksi miljardia, joilla rahoitettaisiin väylähankkeita.

Rinteen esiintyminen hallitusneuvottelujen eilisaamupäivän yhteistilaisuudessa Säätytalolla on herättänyt myös ihmetystä. Koolla oli kaikkien puolueiden hallitusneuvottelijat.

– Tilanne oli outo, mitä Rinteen esiintymiseen tulee. Sellaisen puheen olisi voinut pitää hallitusneuvotteluissa Sdp:n omalle neuvotteluryhmälle, mutta ei koko joukkueelle, IS:lle kuvaillaan.

Joukossa on poliitikkoja ja kansanedustajia, joilla on kokemusta myös aikaisemmista hallitusneuvotteluissa.

– Vastaavaa sekavuutta ei ole kyllä ennen tullut vastaan, IS:lle kuvaillaan.

Varsinkin Sdp:n ja keskustan talouslinjojen erimielisyys ottaa lujille. Keskustan mukaan julkinen talous tulee olla tasapainossa 2023 eikä yritysverotusta saa kiristää.

Lisäksi huonoa henkeä Säätytalolle luovat muutkin asiat, kuten ilmastokysymykset ja translaki.

IS:lle arvioidaan, että tänään neuvottelut voivat tulehtua pahastikin, tai viimeistään huomenna.

Lisäksi taustalle vaikuttanee se, että moni keskustalainen haluaa itsekin puolueensa neuvotteluista pois. Jos keskusta jättää Säätytalon, tilalle Rinne joutuu kutsumaan kokoomuksen. Se tarkoittaisi puolestaan myös sitä, että myös vasemmistoliiton hallitusneuvottelut olisivat ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?