Halla-aho kävi vasta­hyökkäykseen Venäjä-skandaalista: ”Suomen hallitus oli purkamassa Venäjään kohdistuvia diplomaattisia sanktioita”

rac

Julkaistu:

Halla-aho sanoi HS:n vaalitentissä, että hallitus ”oli myymässä Venäjälle äänioikeuden Euroopan neuvostossa”. Vihreiden Pekka Haaviston mukaan Venäjän kanssa täytyy olla jokin yhteistyöfoorumi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi Helsingin Sanomien eurovaalitentissä vastahyökkäykseen, kun tentissä nostettiin esiin Itävallassa puhjennut Venäjä-korruptioskandaali, jonka keskiössä on oikeistopopulistinen vapauspuolue ja puolueen johtaja Heinz-Christian Strache.

Perussuomalaiset on valmistellut yhteistyötä tulevassa EU-parlamentissa tiukkaa maahanmuuttolinjaa kannattavien puolueiden, muun muassa Itävallan vapauspuolueen, kanssa, joita pidetään Venäjä-mielisinä.

– Fpö:n (vapauspuolueen) täytyy perata tämä tapaus aika huolellisesti ja selvittää, onko kyseessä yksittäinen korruptoitunut poliitikko vai onko tässä jokin rakenteellinen ongelma puolueen sisällä, johon täytyy puuttua, Halla-aho aloitti.

– Perussuomalaisten niin sanotusta Venäjä-mielisyydestä on räksytetty vuosikausia ilman minkään näköisiä perusteluja, vaikka meillä on ollut täysin selkeä linja suhteessa Venäjän johdon tekemisiin, toisin kuin muilla puolueilla. Jos ajatellaan konkreettisia asioita, niin Suomen hallitus oli aivan hiljattain myymässä Venäjälle äänioikeuden Euroopan neuvostossa eli käytännössä purkamassa Venäjään kohdistuvia diplomaattisia sanktioita, Halla-aho kyseenalaisti.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolusti Suomen linjaa vetoamalla siihen, että Euroopalla on oltava jokin yhteistyöfoorumi Venäjän kanssa.

– Euroopan unionin ihmisoikeussopimus puolustaa tällä hetkellä myös venäläisten ihmisoikeuksia, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa käsitellään venäläisten keissejä, kun he ovat joutuneet omien vallanpitäjiensä sortamaksi. Jos sanoisimme ei kaikelle tälle, vaikuttaisimme niiden kansalaisaktivistien tilanteeseen, jotka tällä hetkellä puolustavat ihmisoikeuksia maan sisällä, Haavisto sanoi.

– On sinänsä ihan perusteltu näkemys, että tekemällä yhteistyötä Venäjän kaltaisten maiden kanssa voidaan vaikuttaa myönteisellä tavalla näiden maiden sisäiseen kehitykseen, mutta kyllä Pekka Haavisto ja kaikki muut tietävät, mitä siitä olisi seurannut, jos kuukausi sitten perussuomalaiset olisivat vaatineet äänioikeuden palauttamista Venäjälle Euroopan neuvostossa, me olisimme olleet Putinin asialla ja kätyreitä, Halla-aho vastasi.

Halla-aho väitti tentissä myös, että ”kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti”.

– Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa, joku kokoomuslainen toimija on voinut näin sanoa, Orpo korjasi.

– Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiiruhtamista Venäjän kanssa, sitten on Paavo Lipponen demareista ja Antti Rinne vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui, Halla-aho jatkoi haastamista.

Orpo kysyi puolestaan Halla-aholta, eikö hän näe ongelmaa siinä, jos perussuomalaiset hakeutuvat eurovaalien jälkeen Euroopan parlamentissa samaan ryhmään ”Salvinin populistien, Le Penin populistien ja muiden kanssa, jotka avoimesti haluavat heikentää Euroopan unionia ja samalla Suomenkin asemaa”.

– Mitä tulee Euroopan unionin heikentämiseen, haluamme purkaa integraatiota siltä osin, kun se ei tuota hyötyä, lisäarvoa Euroopan unionille eikä sen kansalaisille ja vahvistaa ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa itseä koskeviin asioihin pitämällä päätöksenteko mahdollisimman lähellä, Halla-aho kommentoi.

Li Anderssonia tentissä paikannut vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen arvioi, että Venäjällä ja Euroopan oikeistopopulistisilla voimilla on yhteinen intressi purkaa integraatiota ja halvaannuttaa eurooppalaista päätöksentekoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt