Rinne: Hallitus ei leikkaa – pysyviin menolisäyksiin ja investointiluonteisiin menoihin voidaan käyttää merkittävästi lisää

rac

Julkaistu:

Hallitusneuvottelut
Rinne arveli, että eurovaalikiireiden takia hallitusohjelman valmistuminen voi venyä viikonloppuun. Toistaiseksi tavoitteena on saada se valmiiksi perjantaina.
Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) kertoi tiistaiaamuna Säätytalolla, että tuleva hallitus ei leikkaa vaan tekee uusia satsauksia.

– Talouden reunaehdot ovat, että tämän hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista. Tämä hallitus voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluonteisiin menoihin merkittävästi lisää, Rinne sanoi.

– Meidän ei tarvitse leikata menoja. Lähdemme rakentamaan sellaista tulevaisuutta, jossa jokainen suomalainen voi kokea, että eriarvoisuus vähentyy ja saadaan tehtyä investointeja tulevaisuuteen, jolla Suomi pärjää 2030-luvulla ja Suomi kantaa oman vastuunsa ilmastonmuutoksesta, Rinne sanoi.

Rinne ei edelleenkään kertonut, mikä on hallituksen liikkumavara taloudessa ja kuinka paljon hallitus aikoo tehdä uusia satsauksia ja investointeja.

Rinteen mukaan liki kaikki neuvotteluryhmät saavat tänään valmiiksi omat ensimmäiset versionsa, mietintönsä, hallitusohjelmaksi.

– Tänä aamuna käydyn keskustelun perusteella minulla on käsitys, että ehdoton enemmistö, jos ei kaikki, näistä pöydistä saa tänään valmiiksi mietintönsä. Päästään eteenpäin niin, että viimeistään huomenna aletaan puheenjohtajien kanssa kasata hallitusohjelmaa näitten pöytien tuloksista.

– Siellä on varmaan asioita, jotka pitää ratkoa puheenjohtajapöydässä. Aikataulun suhteen näyttää hyvältä, Rinne totesi.


Hallitusneuvotteluissa on kahdeksan ryhmää, joilla on kymmenen alaryhmää. Rinteen mukaan monessa pöydässä asiat ovat sujuneet hyvin.

– Esimerkiksi Eurooppa-pöydässä on mennyt erittäin hyvin. Rinne sanoi.

Ulkoministeriön neuvotteluryhmä on aina perinteisesti helpoin, koska hallinnonalan asioista on melkoinen konsensus ja euroista ei suurta riitaa ole.

Kun neuvotteluryhmät ovat ensimmäiset paperinsa saaneet valmiiksi, puheenjohtajat alkavat johtoryhmässä ratkoa kiistoja ja yksityiskohtia, joista neuvotteluryhmissä ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Eurovaalit ja vaalitentit hankaloittavat puoluejohtajien johtoryhmän työskentelyä. Johtoryhmä ratkoo kaikkien neuvotteluryhmien kiistakysymykset.

Rinne jätti takaportin auki, että hallitusohjelma ei perjantaina valmistuisi.

– En ole ihan varma onnistuuko perjantaihin mennessä tätä kokonaisuutta lyödä kasaan, vai täytyykö käyttää viikonloppu.

– En osaa sanoa, mikä on lopputulema, mutta tavoitteena on edelleen, että perjantaina on valmista, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluissa ovat mukana Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt