Raju purkaus Säätytalon kulisseista – ”Emme tiedä, paljonko meillä on rahaa, kuin joululahjalistaa tekisi”

Hallitusneuvotteluissa muhii yhä riita rahasta. Keskustalaiset ovat huolissaan ”holtittomasta velkaantumisesta”.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan lähtökohtana edelleen on, että hallitusohjelmapaperi on kasassa perjantaina. Ministereistä ei ole keskusteltu Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa vielä lainkaan.

21.5.2019 6:02

Hallituksen muodostaja, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuutti maanantai-iltapäivällä, että kaikilla hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on ”täysin yhtenäinen käsitys” talouden raamista.

Vain tunteja ennen Rinteen ulostuloa Säätytalolla oli puhjennut pienoinen kriisi, kun vasemmistoliitto oli riitauttanut tulopuolen.

Helsingin Sanomien mukaan riidassa oli kyse siitä, ettei vasemmistoliitto halua rahoittaa suuria väylähankkeita myymällä valtion omaisuutta.

Kiistan noustua otsikoihin työtahti tiivistyi ja tunnelma hitsaantui yhteen – Rinteen mukaan neuvotteluissa jouduttiin ottamaan aikalisä, mutta kaikkiin ongelmakohtiin löytyi ratkaisu.

Kulisseista kuuluu toisenlaisiakin arvioita. IS:n tietojen mukaan Säätytalossa muhii yhä iso riita rahasta.

– Jos palataan holtittoman velkaantumisen tielle, ongelmaa ei ole, silloin rahat riittävät kaikkiin vaalilupauksiin. Mutta se ei meille käy, keskustasta paalutetaan.

– Raami lienee selvä, mutta keinot ovat vielä auki, toinen arvio kuuluu.

Keskustan riveistä kuuluu suorasukaisempaakin puhetta.

– Emme tiedä, paljonko meillä on rahaa, paljonko todella on käytettävissä. Tämä on kuin joululahjalistaa tekisi, IS:lle hämmästellään hallitusneuvotteluprosessia, jota luonnehditaan ”maailmaa syleileväksi”.

Rinne pitää IS:n tietojen mukaan kaikille hallitusneuvottelijoille infotilaisuuden tiistaiaamuna.

Keskustassa toivotaankin, että talouden suuri kuva kirkastuisi viimein kaikille – keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi vielä perjantaina, että puolueet ovat talousasioissa ”hurjan kaukana” toisistaan. Ylen eurovaalitentissä maanantai-iltana Sipilä kuitenkin sanoi, että neuvotteluissa on ”selvästi otettu askelia eteenpäin”.

– Menopaineet ovat valtavan suuret, veroja ollaan valmiita nostamaan vaikka kuinka paljon ja velkaa ottamaan ja ne tulkittaisiin investoinneiksi, IS:lle kritisoidaan.

Keskustassa halutaan vetää verotuksessa tiukkaa linjaa myös siksi, etteivät perussuomalaiset pääsisi maalaamaan keskustasta kuvaa ”vasemmistovihreän politiikan takuumiehenä”.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että puolueilla on laaja yhteisymmärrys siitä, että veroryhmän pitää saada koottua vähintään 700 miljoonaa euroa lisätuloja, jotta puolueiden keskeiset vaalilupaukset saataisiin rahoitettua.

IS:n tietojen mukaan 700 miljoonan haarukka pitää paikkansa.

Toisena rahanlähteenä pidetään työllisyysasteen nostamista – tavoitteena on nostaa työllisyysaste ensi kaudella 75:een prosenttiin, tosin keinoista ei ole vielä tietoa.

Keskustassa ollaan pettyneitä siihen, miten Rkp on suhtautunut hallitusneuvotteluissa verojenkorotuksiin.

– Yllättävän vähän olemme saaneet apua Rkp:lta.

Nyt keskustassa toivotaankin, että valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki saisi tilkittyä pahimpia menopaineita.

– Hymy hyytyy, kun Hetemäki näyttää, paljon rahaa on ja miten huoltosuhde nakertaa. Isoja pettymyksiä tulee eteen.

Keskustan sisällä on tosin erilaisia linjoja: tiukinta linjaa taloudessa vetää oikeistolaiseksi luonnehdittu porukka.

Poliittisesti asetelmaa tulkitaan keskustan sisällä niin, että joko keskustan pitää suostua veronkiristyksiin tai muiden pitää ”pakittaa lupauksistaan”. Seuraavia päiviä pidetään ratkaisevina.

IS:lle arvioidaan, että osa keskustalaisista on neuvotteluissa ”tositarkoituksessa paikalla ja osa vähemmän” – osalle hyppy oppositioon olisi henkisesti helppo.

Keskusta pitää tiukasti kiinni kynnyskysymyksistään, ja etenkin kynnyskysymys, jonka mukaan yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää, on keskustalle tärkeä.

– Piirijohtajien mukaankaan niistä ei voi periksi antaa, IS:lle muistutetaan kentän viestistä.

Oman mausteensa soppaan tuovat sunnuntain eurovaalit. Erään keskustalaisen mukaan ”toinen peräkkäinen selkäsauna” heikentäisi ilmapiiriä entisestään.

– Jos kaksi meppiä saadaan läpi, niin se on paljon, IS:lle arvioidaan.

Toisen keskustalaisen mukaan eurovaaleja on turha sotkea hallitusneuvotteluprosessiin, jonka lopputuloksesta esitetään villejäkin arvioita.

– Sekin kortti on auki, että keskusta yrittää muodostaa hallitusta kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään edelleen sitä, että Sdp saa muodostettua hallituksen keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Tämä edellyttäisi sitä, että kaikki tulisivat toisiaan tavoitteissaan vastaan.

– Politiikassa paras tulos syntyy, kun selkävoiton sijasta saa hyviä pistevoittoja, IS:lle muistutetaan vanhasta periaatteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?