Antti Rinne hallitusneuvotteluista Ylellä: Iso osa työryhmistä voi olla valmiina tiistaina - Politiikka - Ilta-Sanomat

Antti Rinne hallitusneuvotteluista Ylellä: Iso osa työryhmistä voi olla valmiina tiistaina

Antti Rinne sanoi, että hän voi olla turhan optimistinen, mutta tällä hetkellä näyttää hänen mukaansa sitä, että aikataulut ovat pitäneet.

Keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, kokoomuksen Petteri Orpo ja Sdp:n Antti Rinne eduskuntavaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa 14. huhtikuuta.

20.5.2019 22:18

Ylen eurovaaliohjelmassa ottivat maanantaina yhteen puheenjohtajat Antti Rinne (sd), Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk).

Esiin nousivat heti käynnissä olevat hallitusneuvottelut Säätytalolla. Juha Sipilän mukaan neuvotteluissa on ”selvästi otettu askelia eteenpäin”.

Antti Rinne pitää puolestaan kiinni tavoitteesta, että tulevan hallituksen ohjelma olisi valmis tämän viikon perjantaina.

– Voi olla, että olen turhan optimistinen, mutta tällä hetkellä näyttää, että aikataulut ovat pitäneet juuri sillä tavalla kuin ajattelin, Rinne sanoi.

Rinne kertoi, että tämän aamun tietojen mukaan iso osa neuvottelujen työryhmistä voisi saada työnsä valmiiksi huomisiltaan mennessä. Sen jälkeen Rinne ja muut hallitusta muodostavien puolueiden puheenjohtajat voisivat alkaa käydä kokonaisuutta läpi.

Hallitusneuvotteluissa Helsingin Säätytalolla ovat mukana Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

– Pienin askelin ja paljon asioita on vielä sopimatta, mutta eteenpäin on askelia selvästi nyt otettu, Sipilä luonnehti.

Petteri Orpo puolestaan ilmoitti seuraavansa neuvotteluissa sitä, miten käy talousraamin.

– Mielenkiintoista nähdä mitä putken toisesta päästä tulee, Jussi Halla-aho puolestaan kertoi.

Ilmasto vaatii globaalin ratkaisun

Suomi on EU:n puheenjohtaja kuuden viikon päästä. Ilmastoasiat nousivat vahvasti tentissä esiin. Puheenjohtajat pohtivat Saksan muuttunutta kantaa hiilineutraaliudesta. Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää mahdollisena, että myös Saksa voisi liittyä niiden eurooppalaisten maiden joukkoon, jotka tähtäävät hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

Juha Sipilä, Antti Rinne ja Petteri Orpo pitivät Saksan päätöstä hyvänä.

– Oli todella hieno uutinen, että Saksa pyrkii tähän tavoitteeseen, Orpo sanoi.

Halla-ahon mukaan Kiinan ja Intian pitäisi alkaa kantaa vastuutaan.

– Taakanjaon pitää olla ilmastoaisoissa oikeudenmukainen.

Kaikki puheenjohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että ilmasto-ongelmat ratkaistaan globaalisti.

Puolustusyhteistyö ei tarkoita EU:n armeijaa

Esille nousivat EU:n puolustusyhteistyö ja rajavalvonta.

– Se ei tarkoita sitä, EU:lla olisi yhteinen armeija, Juha Sipilä sanoi.

EU:ssa tehtävä puolustusyhteistyö vahvistaa jäsenmaiden puolustuskykyä ja eurooppalaisen puolustuskyvyn perustaa sekä unionia turvallisuusyhteisönä ja globaalina toimijana. EU:lla on perussopimuksissaan keskinäisen avunannon lauseke, joka edellyttää jäsenmailta valmiutta konkreettisen avun antamiseen ja tukee maiden toimia uhkien ennaltaehkäisemiseksi.

Euroopan yllätti vuonna 2015 turvapaikan hakijoiden kasvanut määrä.

– Euroopan pitää huolehtia siitä, ettei 2015 toistu koskaan, Petteri Orpo sanoi rajavalvonnasta.

Jussi Halla-aho kannattaa tiukkaa käännyttämispolitiikkaa.

– Ongelma on siinä, ettei ole poliittista päätöstä siitä, mitä tehdään laittomasti maahan tuleville, Jussi Halla-aho sanoi.

Antti Rinne korosti, että nyt pitää satsata siihen, että Afrikka kehittyy.

Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 15.–21.5. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26.5.2019. Suomi muodostaa yhden vaalipiirin, josta valitaan 13 europarlamentaarikkoa viisivuotiskaudeksi 2019–2024

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?