Tällaisen vakuutuksen Näkkäläjärvi antoi taustoistaan – Sdp ei puutu valehteluun: ”Äänestäjien asia arvioida”

Julkaistu:

Mikkel Näkkäläjärvi allekirjoitti paperin, jossa vakuuttaa kertoneensa mahdollisista rikostuomioista.
Sdp ei ryhdy minkäänlaisiin toimenpiteisiin rikostuomioistaan valehdelleen eurovaaliehdokkaan tapauksessa.

STT kertoi tänään eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärven valehdelleen puolueelleen rikostaustastaan. Ehdokkaaksi asettuessaan hän vakuutti kertoneensa puolueelle mahdollisista rikostuomioista, vaikkei ollutkaan näin tehnyt.

Mitä tästä oikein seuraa, vai seuraako mitään?

– Ei puolueen puolelta. On äänestäjien asia on arvioida, millainen painoarvo tällaisilla nuoruuden synneillä on. Meidän puolelta ei ole seuraamuksia, järjestöpäällikkö Jenny Suominen sanoo.

Äänestäjien arvioitavaksi jää kaksikin asiaa: itse rikokset ja se, että Näkkäläjärvi valehteli puolueelleen.

Suomisen mukaan Näkkäläjärven allekirjoittamassa lomakkeessa lukee näin: ”Vakuutan myös, että ehdokkaaksi asettuessani olen kertonut minut ehdokkaaksi asettavalle taholle, mikäli minulla on rikostuomio tai rikoksiin liittyvä tutkinta käynnissä, joka voi ehdokkuuden myötä tuoda julki.”

– Ilman muuta olisi pitänyt kertoa silloin ehdokassuostumuslomakkeen täyttäessä. On kuitenkin hyvä, että hän kertoi heti HS:n uutisoinnin jälkeen, ettei jäänyt mitään epäselvyyttä muiden ehdokkaiden osalta.Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina eurovaaliehdokkaiden rikossyytteistä.

Lehden mukaan kaikkiaan viiden eduskuntapuolueen ehdokkailla on tuomioita vuosilta 2004–2019. Perussuomalaisilla ehdokkailla on yhteensä neljä tuomiota. SDP:n, keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien osalta puhutaan jokaisessa yhdestä ehdokkaasta.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sanoi aiemmin tänään, että eurovaaliehdokkaiden taustaa selvitettiin puolueessa etukäteen. Näkkäläjärven tuomiot eivät kuitenkaan olleet tiedossa.

Miten taustaa oikein selvitetään, jos rikostuomiot eivät tule esille?

– Selvitys on nimenomaan se, että kysytään ehdokkaalta itseltään.

Näkkäläjärvi kertoi STT:lle soittaneensa HS:n uutisen nähtyään Sdp:n puoluesihteerille Antton Rönnholmille ja pahoitelleensa, ettei ollut kertonut tuomioista.

Hän kertoi asiasta myös julkisessa Facebook-päivityksessä.
Näkkäläjärvellä on kaksi tuomiota.

Vuonna 2011 hänet tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Juuri 20 vuotta täyttänyt Näkkäläjärvi ajoi nelostiellä Sodankylän taajamasta Seipäjoelle neljä matkustajaa kyydissään vähintään 1,33 promillen humalassa.

Vuonna 2006 Näkkäläjärvi sai sakkotuomion vahingonteosta, kotirauhan rikkomisesta ja eläinsuojelurikoksesta. Näkkäläjärvi ja kolme muuta poikaa tunkeutuivat mökkiin, jossa paikallinen nainen piti kissojaan.

Syytteen mukaan Näkkäläjärvi osallistui muiden poikien kanssa aikuisen kissan tappamiseen mailoilla lyömällä. Näkkäläjärvi oli tuolloin 15-vuotias.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt