Tutkija Kotron Venäjä-haastattelusta: Osoittaa miten vaikeaa perussuomalaisia on ”pitää ruodussa”

Julkaistu:

Tutkija on yhdessä asiassa samaa mieltä kuin perussuomalaisten Jussi Halla-Aho: Venäläismedialle ei pidä antaa haastatteluita, varsinkaan juuri ennen vaaleja.
EU-vaalien suuria jännitysmomentteja on se, miten vahvan aseman kansallismieliset oikeistopopulistit saavat parlamentissa. Niiden Venäjä-suhde on noussut polttavaksi kysymykseksi erityisesti Itävallan FPÖ-puolueen kaaoksen jälkeen.

Myös Suomessa perussuomalaisten Venäjän-linja näytti jälleen lämpenemisen merkkejä. Kremlin-mielinen uutistoimisto Eurasia Daily julkaisi sunnuntaina Olli Kotron (ps) haastattelun, jossa tämä ehdotti tapoja lähentää Suomen ja Venäjän suhteita.
Tutkija katsoo, että perussuomalaiset kompuroi lähtiessään kommentoimaan venäläismedialle juuri vaalien alla.

– Jos jotain sanoo itänaapurin medialle, voi olla ihan satavarma, että se uutisoidaan Venäjällä siten, että merkittävä suomalainen poliitikko on sanonut juuri näin ja on meidän puolellamme, Itä-Euroopan politiikkaa tunteva historiantutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta sanoo.

– [Jussi] Halla-Aho on koettanut näitä suitsia ennenkin ja pitänee asiaa aika epämiellyttävänä. Hän ei ole samalla tavalla naiivi, kuten monet puolueen muut edustajat tuntuvat olevan.

Halla-Aho kommentoi Kotron haastattelua samaan tapaan.

– Yksi tämän tapauksen opetuksista on, että venäläiselle medialle ei lähtökohtaisesti kannata antaa haastatteluja, koska haastateltavan sanomisia yleensä käytetään venäläisen agendan edistämiseen, hän kirjoitti Facebookissa.

Hän leimasi kuitenkin haastattelu-uutisoinnin samalla median puolelta hutkimiseksi ja puolusti Kotron puheita.

Idänpolitiikka ”hakusessa”

Jalonen sanoo, että Kotron ulostulo näyttää jälleen, miten vaikea puoluetta on ”pitää ruodussa”, vaikka ruodussa olisi edeltäjän Timo Soinin sijaan Halla-Aho. Perussuomalaisille ei ole päässyt muotoutumaan selkeää linjaa Venäjästä, koska aihe on hankala ja jakaa kannattajia.

– Perussuomalaisilla on koko ajan ollut idänpolitiikka vähän hakusessa. Halla-ahon kanta on ollut tässä aika selväkin. Oma tuntumani on, että mitä alemmas hierarkiassa mennään, sitä sumeammaksi meno muuttuu. Kun mennään alemmas jäsenistön tasolle, on sitäkin, että ’Putin on hyvä tyyppi, kun älyää pitää rajat kiinni’.

– Mutta kyllä tätä [Venäjä-mielisiä kannanottoja] kuulee jo kansanedustajienkin suusta.

Ukrainassa asunut Halla-Aho on ollut melko kielteinen Kremlin-toimia kohtaan ja tehnyt yhteistyötä Puolan Venäjä-kielteisen Laki ja Oikeus -puolueen kanssa.

Perussuomalaisten Venäjä-linja on puhuttanut aiemminkin, esimerkiksi kansanedustaja Tom Packalénin ja Juho Eerolan puheiden johdosta. Tuolloin Halla-Aho piti ”harmillisena, että eräät puolueemme toimijat ovat antaneet medialle ja muille räksyttäjille helppoja syöttöjä lapaan esittämällä outoja tulkintoja” liittyen Venäjään.

Ryhmänvaihto merkittävä muutos

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari osallistui lauantaina Italian Milanossa oikeistopopulistisen Matteo Salvinin järjestämään tilaisuuteen, jossa oli Salvinin Legan lisäksi osallistujia ainakin Tanskan kansanpuolueesta, Saksan AfD:stä, Hollannin vapauspuolueesta ja Viron Ekrestä.

Myös FPÖ:n piti tulla Milanoon, mutta sitten puolueeseen iski lahjusskandaali, joka johti koko hallituksen kaatumiseen.

Milanossa ja viikko takaperin Tallinnassa, oikeistopuolueet valmistelivat eurovaalikampanjan alla uutta Venäjä-mielistä ryhmää parlamenttiin. Tallinnassa tunnetuin vieras oli Ranskan Marine Le Pen. Tilaisuutta isännöi Venäjä-vastainen Ekre.

Ruotsidemokraatit sanoutuvat irti kaikesta Venäjä-myötäilystä ja arvostelivat perussuomalaisia kovasanaisesti Helsingin Sanomille. Ruotsidemokraatteja johtaja Jimmie Åkesson ihmetteli, kuinka perussuomalaiset saattaa olla mukana venäjämielisten puolueiden hankkeessa. Venäjä-kommentit eivät uppoa myöskään Puolan konservatiiviseen valtapuolueeseen Laki ja oikeus -poulue ei innokas joukkoon Venäjän vuoksi.

– Ruotsidemokraatit ovat olleet aiemmin niin läheinen kumppani perussuomalaisille, että jos ne heistä irtaantuvat, se on todella merkittävä asia. Ruotsidemokraatit ovat olleet hyvin esikuvallinen puolue, ei ole mikään sattuma, että Halla-Aho kävi siellä vaalivalvojaisissa.

– Halla-Aho ymmärtää, miten mahdollinen ryhmänvaihto tulkitaan, mutta on kaiketi priorisoinut tärkeimmäksi toiset asiat, kuten Eurooppaan kohdistuvan maahanmuuton.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt