Tällaisia ovat Sdp:n Näkkäläjärven tuomiot: Osallistui kissan tappamiseen ja ajoi humalassa ojaan neljä matkustajaa kyydissään - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat Sdp:n Näkkäläjärven tuomiot: Osallistui kissan tappamiseen ja ajoi humalassa ojaan neljä matkustajaa kyydissään

Sdp:n ehdokas Mikkel Näkkäläjärvi selvitti tekojaan Fecbookissa sen jälkeen, kun HS julkaisi selvityksen eurovaaliehdokkaiden rikossyytteistä vuosilta 2004–2019.

Julkaistu: 20.5.2019 15:10

IS pyysi Sdp:n eurovaaliehdokkaan Mikkel Näkkäläjärven vanhat tuomiot Lapin käräjäoikeudesta.

Sdp:n eurovaaliehdokas, demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, 28, avautui vanhoista rikostuomioistaan Facebookissa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli julkaissut selvityksensä eurovaaliehdokkaiden saamista syytteistä ja tuomioista.

IS pyysi Näkkäläjärven tuomiot Lapin käräjäoikeuden arkistosta. Niitä on kaksi. Vuonna 2011 hänet tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Vuonna 2006 Näkkäläjärvi sai sakkotuomion vahingonteosta, kotirauhan rikkomisesta ja eläinsuojelurikoksesta.

Molemmat tuomiot ovat käräjäoikeuden mukaan lainvoimaisia.

Törkeään rattijuopumukseen Näkkäläjärvi syyllistyi Sodankylässä 20. kesäkuuta 2010. Hän ajoi nelostiellä Sodankylän taajamasta Seipäjoelle neljä matkustajaa kyydissään vähintään 1,33 promillen humalassa.

Suoralla tieosuudella Näkkäläjärvi menetti vanhan Nissanin hallinnan. Auto suistui yli vastaan tulevan liikenteen kaistan, törmäsi sivutien liittymään ja ilmalennon jälkeen jäi ojan pohjalle renkailleen.

Auto romuttui ja Näkkäläjärveltä murtui nenä. Hän oli tuolloin juuri täyttänyt 20 vuotta.

Oikeudessa Näkkäläjärvi myönsi syytteen. Ehdollisen vankeuden lisäksi hänelle tuomittiin 15 päiväsakkoa, joista kertyi 90 euroa maksettavaa.

Edelliset rikoksensa Näkkäläjärvi teki poikaporukassa 15-vuotiaana kesäkuussa 2006. Tekopaikka oli Inari.

Näkkäläjärvi ja kolme muuta poikaa tunkeutuivat mökkiin, jossa paikallinen nainen piti kissojaan.

Syytteen mukaan Näkkäläjärvi osallistui muiden poikien kanssa aikuisen kissan tappamiseen mailoilla lyömällä. Syyttäjän mukaan he tappoivat eläimen yhdessä ja yksissä tuumin.

”Varmistumatta siitä, onko kissa kuollut he ovat polttaneet sen. Kissaa ei ole tapettu mahdollisimman nopeasti ja kipua sille aiheuttamatta,” syyttäjän teonkuvaus jatkuu.

Näkkäläjärvi myönsi osallistuneensa kissan tappamiseen lyömällä sitä mökin portailla lapiolla. Hänen käsityksensä mukaan kissa varmistettiin kuolleeksi ennen nuotiolla polttamista ja pyrittiin lopettamaan nopeasti.

Teon jälkeen pojat kirjoittivat mökin oveen spray-maalilla ”tapettiin sun katit” ja piirsivät kissan kuvan. Näkkäläjärvi myönsi hakeneensa teossa käytetyt maalit.

Mökissä oli myös kaadettu hylly ja jääkaappi, pudotettu televisio lattialle ja rikottu cd-soitin. Paikat myös sotkeutuivat kissojen verestä.

Näkkäläjärvi sai teoistaan 30 päiväsakon rangaistuksen, joka tarkoitti 180 euron sakkoja. Häntä ei tuomittu maksamaan korvauksia kissan omistajalle, sillä he olivat päässeet sovintoon asiassa.

Muut kolme poikaa tuomittiin 50 päiväsakon rangaistuksiin. He olivat tunkeutuneet mökille aiemminkin.

Aiemmalla käynnillä he olivat syytteen mukaan tappaneet ja sen jälkeen polttaneet kahdeksan kissanpentua. Näkkäläjärvi ei ollut tällä reissulla mukana.

Oikeudessa syytetyt olivat sitä mieltä, että kissat kuolivat yhdellä iskulla. Syyttäjän mukaan lyöntejä oli useita. Todistajana kuullun eläinlääkärin mukaan kissoille aiheutui kärsimystä.

Lapin käräjäoikeus katsoi kaikkien neljän pojan syyllistyneen niihin tekoihin, joista syyttäjä heille vaati rangaistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?