Säätytalolla käynnissä ratkaisujen viikko – tämä hallitusneuvotteluista tiedetään nyt

rac

Julkaistu:

Politiikka
Toistaiseksi Säätytalolta on vuotanut ulos vain vähän tietoa siitä, millaisia konkreettisia päätöksiä neuvotteluissa on mahdollisesti syntynyt.
Säätytalolla alkoi tänään maanantaina ratkaisujen viikko. Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd) on useasti vakuuttanut, että hallitusohjelma saataneen kokoon tämän viikon perjantaihin mennessä.

Useampikin neuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtaja on kuitenkin todennut, että käsittelemättömiä asioita on vielä runsaasti.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi viime perjantaina, että paljon pitäisi viikonloppuna tapahtua, jotta aikataulussa pysyttäisiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson myönsi maanantaina, että hallitusneuvotteluissa on” enemmän yhteen sovitettavaa” kuin vielä viime viikolla.

Myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan käsittelemättömiä asioita on runsaasti, ja puolueiden väliltä löytyy jännitteitä asiassa kuin asiassa.

Lue lisää: Andersson hallitusneuvotteluista: ”Hankaluuksia nyt on tullut lisää”

Aikataulu

Huomenna tiistaina ilmiö- ja alaryhmien odotetaan esittävän puheenjohtajille omat tavoitteensa hintalappuineen.

Asioiden ja sopimisen vaikeudesta kertoo jo se, että osassa Säätytalon kahdeksasta ilmiöryhmästä on jouduttu ottamaan lisäaikaa, jotta ryhmät pysyvät aikataulussa.


Kaikissa ryhmissä ei todennäköisesti myöskään kyetä tuottamaan yhteistä esitystä puheenjohtajille, vaan kysymykset siirtyvät puheenjohtajien ratkottaviksi.

Hallitusohjelman valmistumisen jälkeen hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat vielä käymään ohjelmaa läpi yhteiseen kaksi päivää kestävään seminaariosuuteen.

Mikäli aikataulut pitävät, voisi valmista olla joskus ensi viikolla.

Lue lisää: Rinne hallitusneuvotteluista: Näyttää, ettei osassa ilmiöryhmistä löydetä yhteistä esitystä

Ministerit

Ministerien salkkujaoista ei ole ainakaan julkisuuteen asti ollut vielä toistaiseksi mitään kerrottavaa. Haavisto totesi tänään maanantaina, että siitä vallitsee yhteisymmärrys, että tulevassa hallituksessa tulisi olemaan yhteensä 18 ministeriä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r) kuitenkin kiistää, että ministerien paikkamäärää olisi lyöty lukkoon.

Varmaa lienee kuitenkin se, että pääministerin paikka menee Sdp:n Rinteelle ja valtiovarainministerin paikka hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle keskustalle.

Hallitusohjelma

Toistaiseksi Säätytalolta on vuotanut ulos vain vähän tietoa siitä, millaisia konkreettisia päätöksiä neuvotteluissa on mahdollisesti syntynyt.

Vääntöä odotetaan ainakin ilmastokysymyksistä keskustan ja vihreiden välillä, sekä taloudesta keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä.


Konkreettisia päätöksiä voidaan kuitenkin odottaa vasta, kun talouden luvuista on päästy sopuun.

Rinteen mukaan mitään yksittäistä asiaa ei myöskään lyödä lukkoon, ennen kuin kaikesta on sovittu.

Talous

Eilen sunnuntaina puoluejohtajien kesken syntyi jonkinlainen yhteinen näkemys talousraamista.

Rinne ei kuitenkaan suostunut kertomaan, mikä on tuon raamin suuruusluokka tai talouden liikkumavara. Hän mainitsi kuitenkin hankaliksi kysymyksiksi etenkin verotuksen, työllisyyden ja hankkeiden rahoituksen.

Tänään maanantaina aamupäivästä hallitusneuvottelut Säätytalossa keskeytyivät, kun vasemmistoliitto riitautti sen, miten hallitusohjelman eri yksityiskohtia rahoitetaan. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat. Lehden mukaan vasemmistoliitto ei halua rahoittaa tulossa olevia investointeja myymällä valtion omaisuutta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan puolueilla on myös varsin laaja yhteisymmärrys siitä, että veroryhmän pitää saada koottua vähintään 700 miljoonaa euroa lisätuloja.

Lue lisää: HS: Ainakin 700 miljoonan euron veronkorotukset suunnitteilla hallitusneuvotteluissa – näin kommentoi Rinne

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että puolueet olisivat yhtä mieltä ainakin siitä, että yhteisöveroa ei nosteta. IS:n tietojen pöydässä on ollut myös ratkaisukeinot yrittäjävähennykseen ja listamaattomien yhtiöiden osinkoverotukseen.

Lue lisää: Lähteet: Keskusta runttaamassa läpi kynnyskysymystään yrittäjien ja yritysten verotuksesta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt