Rinne hallitusneuvotteluista: Näyttää, ettei osassa ilmiö­ryhmistä löydetä yhteistä esitystä

rac

Julkaistu:

Politiikka
Osassa ilmiöryhmistä on jouduttu myös ottamaan lisäaikaa.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd) myöntää, että osassa Säätytalon kahdeksasta ilmiöryhmästä on jouduttu ottamaan lisäaikaa, jotta ryhmät pysyvät neuvotteluiden aikataulussa. Hallitusohjelman tulisi alustavan aikataulun mukaan olla valmiina tämän viikon perjantaina.

Rinteen mukaan näyttää myös siltä, että jossain Säätytalon ilmiöryhmissä ei kyetä löytämään yhteistä esitystä puheenjohtajille esitettäväksi, vaan kysymykset siirtyvät puheenjohtajien ratkottaviksi. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, missä ryhmissä yhteisen näkemyksen löytyminen on vaikeinta.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että on joitakin asioita, mistä täytyy löytää puheenjohtajien pöydässä ratkaisu. Kaikkia asioita ei pystytä ratkomaan ilmiöpöydissä, jolloin ne tulevat puheenjohtajien pöytään ratkottaviksi. Mutta en pysty nyt asioiden lukumäärää sanomaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson myönsi tänään Säätytalolla, että hallitusneuvotteluissa on hänen mukaansa ”enemmän yhteen sovitettavaa” kuin vielä viime viikolla.

Lue lisää: Andersson hallitusneuvotteluista: ”Hankaluuksia nyt on tullut lisää”

Myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan osa ilmiöryhmistä ”ei ole vielä loppusuorallakaan”, ja käsittelemättömiä asioita on vielä runsaasti.

– Vähän eri tahdissa mennään eri ryhmissä eteenpäin.

– Tämä viikko on ratkaiseva siltä kannalta, mitä tuloksia saadaan aikaan. Totta kai talouskeskustelu on alkanut vaikuttaa myös siihen, että tulee pallottelua puheenjohtajien ja ryhmien välillä, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan hän kävi eilen sunnuntaina pitkän päivälliskeskustelun keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa ympäristökysymyksistä, joista puolueilla on huomattavan erilaiset näkemykset.

– Kaikilla puolueilla on varmasti tällaisia keskinäisiä jännitteitä, jotka ovat jossakin ryhmissä tulleet esiin. Ilmastokeskustelu, turvekeskustelu ja hiilinielut. Ei ole yllätys että on tämäntyyppisiä asioita, joista on jännitteitä, Haavisto sanoi.

Kaikkiaan Rinne kuvaili edelleen tänään maanantaina tunnelmaa Säätytalolla hyväksi.

Tänään puheenjohtajien pöydässä tullaan hänen mukaansa käymään läpi lähinnä taloutta.

Sunnuntaina Rinne kertoi, että vaikeat kysymykset neuvotteluissa liittyvät etenkin työllisyyteen ja verotukseen.

– Kokonaisuus on sellainen, jossa täytyy sovitella eri asioita ja painotuksia yhteen. Me suunnilleen tiedetään, kuinka paljon meillä on rahaa verrattuna nykytilaan käyttää. Me tiedetään, että kovia paineita ja tarpeita on. Nyt täytyy löytää sitten yhteisymmärrys siitä, miten ne menopaineet toteutamme, Rinne sanoi tänään maanantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt