Kommentti: Salkkuja mietitään jo – Sdp nostamassa yllätysministeriksi eduskunnasta pudonneen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Salkkuja mietitään jo – Sdp nostamassa yllätysministeriksi eduskunnasta pudonneen

Vaikka hallituksen muodostamisen suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä, ministerinimiä mietitään jo täyttä häkää, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

IS:n tietojen mukaan Antti Rinne olisi kaavailemassa Pilvi Torstista ministeriä.

19.5.2019 16:17

Esimerkiksi Sdp:ssä ministerien nimilistoja värkätty kulisseissa pitkään, vaikka virallisesti muuta väitetään. Sama koskee muitakin tulevia hallituspuolueita.

Jos Antti Rinne (sd) saa hallituksensa kasaan, siihen tulee 18 ministeriä, joista Sdp ottaa seitsemän.

Demarien nimikaavailussa on yksi suuri yllätys: Sdp on nostamassa IS:n tietojen hallitukseen eduskunnasta vaaleissa tippuneen helsinkiläisen Pilvi Torstin (sd), todennäköisesti opetusministeriksi. Torsti on Sdp:n puoluejohdon suosikki hallitukseen.

Opetusministeriö ei olisi Torstille outo paikka. Valtiotieteiden tohtori Torsti oli Krista Kiurun (sd) valtiosihteeri 2013-2015 tämän toimiessa opetusministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa. Sitä ennen Torsti ehti olla työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustajana 2011-2013.

Eduskuntaan Torsti nousi varasijalta 2017, kun Nasima Razmyar (sd) siirtyi Helsingin apulaispormestariksi. Huhtikuun vaaleissa Torsti sai alle 4 000 ääntä ja tippui eduskunnasta.

IS:n tietojen mukaan myös Krista Kiurulle olisi luvassa varma ministeripaikka, todennäköisesti sosiaali- ja terveysministeriössä. Viime vaalikaudella Kiuru johti riitaisaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. Hallitusneuvotteluissa Kiuru johtaa Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi -työryhmää.

Myös pääministeri Antti Rinteen valtiosihteeri on selvillä: hän on huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Raimo Luoma (sd). Luoma on virkamiestason kantakirjademari, ja hän oli Rinteen valtiosihteerinä tämän toimiessa valtiovarainministerinä 2014-2015. Luoma toimi jo pääministeri Paavo Lipposen (sd) avustajana ja sen jälkeen mm. TEM:n osastopäällikkönä.

Sdp:ssä varma ministeripesti on tulossa lisäksi ainakin puoluetta Rinteen sairausloman ajan luotsanneelle tamperelaiselle Sanna Marinille (sd). Hän johtaakin hallitusneuvotteluissa Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -työryhmää, mikä saattaisi viitata ympäristöministerin paikkaan.

Muina ministeriniminä pyöritellään Antti Lindtmania (sd), Timo Harakkaa (sd), Sirpa Paateroa (sd) ja kahta lahtelaista: Ville Skinnaria (sd) tai Mika Karia (sd).

Sdp:n ministeripaikat ratkaisevat henkilöpelissä paljon. Jos Sdp ottaisi historiallisesti esimerkiksi puolustusministerin paikan, vahvoilla olisi juuri Mika Kari, puolustusvaliokunnan viime kauden varapuheenjohtaja. Talouspuolen ministerivalinnoissa Skinnari, joka on puolestaan Sdp:n varapuheenjohtaja, olisi vahvempi.

Viimeksi puolustusministerin paikka oli Sdp:llä 1972 Rafael Paasion (1903-1980) vähemmistöhallituksessa, kun pestiä hoiti Sulo Hostila (1920-2002). Sdp:n Emil Skog (1897-1981) on tosin yhä Suomen pitkäaikaisin puolustusministeri.

Oululainen Tytti Tuppurainen (sd) nousee myös joissakin puheenvuoroissa esille, koska hän edustaisi niin sanottua Pohjois-Suomen kiintiötä. Aluepolitiikalla ei tosin ole ministerivalinnoissa entisenlaista merkitystä.

Keskustalle on luvassa viisi ministeripaikkaa. Suurin arvailu liittyy Juha Sipilän (kesk) rooliin. Halutessaan hän voi ottaa valtiovarainministerin pestin ainakin keskustan syyskuussa pidettävään puoluekokoukseen saakka, mutta IS:n tietojen mukaan Sipilä ei hallitukseen lähde.

Yksi kandidaatti valtiovarainministeriksi on puheenjohtajakisan suosikki Antti Kaikkonen (kesk). Toinen vaihtoehto on, että keskusta istuttaakin valtiovarainministeriksi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk), joka edustaa keskustaa myös hallitusneuvottelujen talousryhmässä.

Kaikkonen puolestaan johtaa ulkopolitiikan Suomi kokoaan suurempi maailmalla -ulkopolitiikan työryhmää.

Keskustan ministeripörssissä on vahvoilla myös puolueen varapuheenjohtaja, toisen kauden kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk). Annika Saarikko (kesk) on itse niin halutessaan varma ministeri, vaikka jääkin syksyllä äitiyslomalle.

Vahvassa nosteessa hallitukseen on myös toisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk) Savonlinnasta. Hän johtaa hallitusneuvotteluissa Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -opetustyöryhmää, joten esimerkiksi kulttuuri- ja urheiluministerin paikka saattaa olla sopiva hiihtosuunnistuksen MM-pronssimitalistille.

Myös kansanedustaja, varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) halunnee hallitukseen. Politiikan irvileuat haaveilevatkin tilanteesta, jossa viime vaalikauden sosiaali- ja terveysvaliokunnan riitapukarit – Heikkinen ja Krista Kiuru – jakaisivat sosiaali- ja terveysministeriön.

Kepun pakkaa sekoittaa, että jos puolue saa maa- ja metsätalousministerin paikan, ykkösehdokas on nykyinen ministeri Jari Leppä (kesk).

Vihreät saa hallitukseen kolme paikkaa. Vihreitä nyt johtava Pekka Haavisto (vihr) saanee haluamansa ulkoministerin pestin. Vihreiden puoluekokouksessa kesäkuussa puolueen johtoon nousee kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr), joka nousee myös hallitukseen.

Kolmas ministeri on todennäköisimmin viime kauden eduskuntaryhmää johtanut Krista Mikkonen (vihr) Joensuusta.

Vasemmistoliitolle tulee kaksi paikkaa.

Puheenjohtaja Li Anderssonin (vas) paikka hallituksessa on itsestäänselvyys, toista ministeripaikkaa veikkaillaan joko oululaiselle Hanna Sarkkiselle (vas) tai kainuulaiselle Merja Kyllöselle (vas), joka toimi Kataisen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä ja johtaa myös hallitusneuvottelujen liikenneryhmää.

Rkp:lle tulee yksi paikka. Sen saa puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Ministeripaikkaakaan ei tarvitsisi kauan arpoa: oikeusministeri, mikäli Henriksson siihen tyytyy.

Vaikka Antti Rinne on sanonut tavoittelevansa sitä, että hallitus olisi kasassa jo ensi perjantaina, siihen harva uskoo. Yksi hidaste on ensi sunnuntain EU-vaalit, sillä ne työllistävät myös puheenjohtajia koko viikon ajan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?