Pekka Haavisto: Ilmastonmuutos hallitusneuvotteluiden kipukohta – ”hintalappukysymykset tulevat olemaan hankalia”

rac

Julkaistu:

Haavisto vaatii hallitukselta kunnianhimoa asumiseen, liikenteeseen, teollisuuteen ja infrastruktuuriin liittyvissä kysymyksissä.
Ilmastonmuutoksesta ja ilmastonmuutoksen vaatimista toimista on muodostumassa hallitusneuvotteluiden vaikein kysymys, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto arvioi Säätytalolla perjantaina.

– Ilmastonmuutoksen vaatimat toimet ulottuvat yhteiskunnassa kaikille sektoreille, ne koskevat asumista, liikennettä, teollisuutta, infrastruktuuria – mikä on kunnianhimon taso näissä kysymyksissä, Haavisto kuvasi tilannetta vihreiden näkökulmasta.

– Ryhmistä tulee erilaisia ehdotuksia, ja puheenjohtajat joutuvat näitä käsittelemään. Siihen kuuluu ehdotuksia, joilla on joku hintalappu ja hintalappukysymykset tulevat olemaan hankalia, Haavisto arvioi.

Haaviston mukaan hallitusneuvotteluiden vaikein vaihe alkaa ensi viikon alussa, kun työryhmistä alkaa tulla konkrettisia keinoja puheenjohtajien käsiteltäväksi.

– Sitten tuleekin vaikeat asiat eli keinojen priorisointi ja asiat, jotka liittyvät valtiontalouteen. Nyt ei ole pantu kahleita.

Haaviston mukaan hallitusneuvotteluissa on olennaista se, että kaikkien puolueiden tavoitteiden välillä tasapainoillaan.

– Pyritään saamaan tilanne, jossa kaikkien kannattajakunnat ja päätöksentekoelimet kokevat, että kukin on saanut tärkeitä tavoitteita läpi, siinä se taide onkin, kun näitä yhteensovitellaan.

Vihreät hakisivat rahoitusta hankkeilleen ympäristö- ja haittaveroista; vihreät laskevat vaihtoehtobudjetissaan saavansa 410 miljoonan tulot sokeri-, muovi- lento- ja louhintaveroista.

Haavisto vahvisti aiemmin tällä viikolla, että lentovero on hallitusneuvotteluissa ”vihreiden esittämänä ehdottomasti pöydällä, muiden ympäristöverojen ohella”.

Vihreät esittivät vaihtoehtobudjetissaan ympäristölle haitallisiin tukiin ja yritystukiin 795 miljoonan leikkauksia; säästöt kohdistuisivat vihreiden kaavailuissa muun muassa kilometrikorvauksiin, työmatkavähennyksiin, työkonepolttoaineiden verotukeen ja meriliikenteen miehistötukeen.

Suurin yksittäinen leikkaus, 230 miljoonaa euroa, kohdistuisi vihreiden vaihtoehtobudjetin perusteella teollisuuden energiaveron palautukseen, joka lakkautettaisiin kokonaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt