Kommentti: EU pysyy kansalaisille epäselvänä – ja kaikki tämä sataa perussuomalaisten laariin

Julkaistu: , Päivitetty:

EU:sta ei vieläkään osata puhua konkretian tasolla, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Juha Hiitelä.
Suomi on ollut EU:n jäsen vuoden 1995 alusta lähtien. Ensimmäiset EU-vaalit täällä pidettiin 1996.

Eli 23 vuotta sitten.

Puolueilla on ollut 23 vuotta aikaa oppia puhumaan EU-asioista niin, että tavallinen kansalainen ymmärtäisi mistä puhutaan.

Se tuntuu edelleen olevan mahdotonta.

Ilta-Sanomien vaalitentissä esiintyneet ehdokkaat sortuivat yksi kerrallaan puhumaan artikloista, direktiiveistä ja niiden alamomenteista. Ja sopimuksista, joista tavallinen kansalainen tietää vain kaupungin, joiden mukaan ne on nimetty.


Katso yllä olevalta videolta Sari Essayahin ja Nils Torvaldsin välinen väittely.

Kaikki nämä ja niiden ympärillä olevat prosessit ovat toki EU-politiikan kulmakiviä, mutta tavalliselle kansalaiselle mystisempiä kuin kurkun käyryyden määräävä asetus, joka on kumottu jo yli vuosikymmen sitten.

EU pysyy ihmisille epämääräisenä instanssina ja EU-vaalit tapahtumana, jotka eivät kiinnosta ketään. Kansa ei tiedä mistä EU-parlamentti päättää eikä ymmärrä mistä puolueet puhuvat.

Eikä vika ole kansan, vaan puolueiden, joiden ohjemanuaaleista tuntuu puuttuvan konkretian käsitys.

Kun eduskuntavaalien äänestysprosentti Suomessa oli 72,1, nyt IS:n tentissä vain vihreiden Ville Niinistö ennusti näiden vaalien äänestysprosentin yltävän 50:een. Ja sekin kuulosti lähinnä ylioptimismilta.


Katso yllä olevalta videolta Ville Niinistön ja Aura Sallan välinen väittely.

Ilta-Sanomat julkaisi ennen eduskuntavaaleja Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen, josta kävi ilmi, että äänestäjien mielestä ilmasto oli vaalien tärkein teema.

Sen pitäisi olla tärkein teema myös näissä vaaleissa. Ilmastopolitiikka on EU-politiikkaa vähintään samassa laajuudessa kuin kotimaan politiikkaa. Suomen ilmastotavoitteita kritisoivat muistuttavat, että Suomen osuus on vain promilleja. EU:n osuus on jo merkittävästi suurempi.

Luulisi kiinnostavan niitä, jotka eivät kiistä ilmastonmuutosta, mutta joiden mielestä Suomen teoilla ei ole mitään merkitystä.

Ainoa asia, mistä tentissä käytiin kansalaisia konkretian tasolla koskettavaa debattia, oli maahanmuutto. Se on yksi iso kysymys näissä vaaleissa koko EU:ssa. Eikä ole yllättävää, että Aura Salla (kok.) ja Mika Raatikainen (ps) vetivät tiukempaa linjaa kuin Niinistö ja Hanna Sarkkinen (vas).

Perussuomalaiset virittävät yllätystä

Ihmisten apaattisuus EU-vaaleja kohtaan on surullista, koska Euroopassa käydään nyt kohtalon vaaleja.

Oikeistopopulistien nousu Euroopassa kulminoituu EU-tasolla näissä vaaleissa. Kun uusi parlamentti kokoontuu, populistit eivät ole enää sivujuonne, vaan merkittävä ryhmä. Unioniin negatiivisesti suhtautuvien ryhmien vallan kasvu tietää vaikeuksia parlamentille ja koko unionille.

Näissä vaaleissa päätetään mihin suuntaan Eurooppaa lähdetään viemään.

Ei ole kovin yllättävää, että oikeistopopulistit – jotka ovat joka puolella kasvattaneet merkittävästi kannatustaan – ovat myös ottaneet parhaiten haltuun politiikan retoriikan. Suomessa hallitusneuvottelujen ulkopuolelle jääneet perussuomalaiset ovat viime viikkoina vain panneet lisää pökköä pesään. Viimeksi torstaina puolue julkaisi videon, jolla puheenjohtaja Jussi Halla-aho hyökkäsi suoraan keskustaa kohtaan.

Perussuomalaiset osaavat tällä hetkellä muita puolueita paremmin puhua EU:sta myös konkretian tasolla.

Torstaina julkaisu Alman gallup myös viittaa siihen, että perussuomalaisten lopullista nousua ei ole nähty, vaikka puolue oli 19,2 prosentin kannatuksellaan ykkönen. Perussuomalaiset eivät ole aiemmin saaneet äänestäjiään liikkeelle EU-vaaleissa, mutta nyt puolue masinoi heitä protestoimaan hallitusneuvottelujen ulkopuolelle jäämistä.
Toinen pääoppositiopuolue kokoomus on jättänyt vaalikampanjoinnin täysin ehdokkaittensa varaan. Puheenjohtaja Petteri Orpo nuolee edelleen haavojaan jossain. Oppositiotaipaleeseen valmistautuva puolue näyttää uskovan siihen, että Henna Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja uuden sukupolven nouseva kyky Salla pystyvät vetämään perinteisesti EU-myönteisen puolueen uskottavaan vaalitulokseen.

Samaan aikaan hallitusviisikko vääntää agendastaan Säätytalolla, eikä sen puheenjohtajia näytä kiinnostavan EU-vaalit lainkaan.

Pöytä on nyt katettu perussuomalaisille. Ja muut puolueet saavat syyttää siitä vain itseään. Mitäs eivät ole oppineet puhumaan EU:sta tavallisten ihmisten kielellä.

Korjaus klo 21.53: 50 prosentin äänestysvilkkautta ennusti Ville Niinistö.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt