Kyösti, 67, nosti tapetille poliitikkojen käytännön, jota kansalaisen on vaikea käsittää: ”Sehän on jo ihan kansanvallan pilkkaamista”

rac

Julkaistu:

eurovaalit
Ilta-Sanomien eurovaalitentissä kansalaiset pääsivät kysymään ehdokkailta kysymyksiä.
EU-puhe täytti Sanomatalon Mediatorin torstai-iltana käydyssä Ilta-Sanomien eurovaalitentissä.

Tällä kertaa eurovaaliehdokkaille esitetyt kysymykset tulivat suoraan kansalta. Yksi kysymyksen esittäjistä on vantaalainen Kyösti Kaasinen, 67, joka kertoo seuranneensa pitkään politiikkaa sekä Suomessa että maailmalla.
  • Katso Kyösti Kaasisen esittämä kysymys vastauksineen yllä olevalta videolta.
Kaasista kiinnosti tietää, miksi eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat ehdokkaina eurovaaleissa. Tiiviisti politiikkaa seuraavan miehen mielestä se ei ole reilua äänestäjiä kohtaan.

– Pitäisikö vaalilakia muuttaa tältä osin, Kaasinen kysyi.

Hän on itse vakaasti sitä mieltä, että pitäisi.

– Se on aika hassua, että meillä on tämmöinen systeemi, jossa kansanedustajiksi valitut henkilöt keräävät ääniä puolueelle. Sehän on jo ihan kansanvallan pilkkaamista, Kaasinen sanoo.

Vaikka mies toivoo ehdokkailta selkeitä ratkaisuehdotuksia, hän odottaa ennemmin ympäripyöreitä vastauksia.

– Olen jo sen ikäinen, että olen seurannut politiikkaa pitkään ja poliitikot tuntien sieltä tulee hyvin pyöreitä vastauksia. Kukaanhan ei uskalla sanoa niin sanottua oikeaa mielipidettään.

Kaasisen kysymykseen pääsivät vastaamaan eurovaaliehdokkaat Hanna Sarkkinen (vas) ja Mika Raatikainen (ps).

Sarkkinen aloitti puheenvuoronsa toteamalla, että tänä keväänä aikataulu eduskuntavaalien ja eurovaalien päällekkäisyyden kanssa on poikkeuksellisen vaikea, ja se toteutuu vain kerran 20 vuoteen.

– Aina on istuvia kansanedustajia ehdolla europarlamenttivaaleissa, koska ketkä muut tuntisivat kansallista politiikkaa, EU-politiikkaa ja olisivat valtakunnallisesti tunnettuja, Sarkkinen kysyi.


Sarkkisen mukaan tilanne on entistä haastavampi pienille ja keskisuurille puolueille, joilla ei riitä riveissään mielin määrin tunnettuja ihmisiä, jotka osaisivat EU-asiat hyvin, eivätkä olisi kansanedustajia.

– Näin se vain realismin nimissä on, Sarkkinen summasi.

Mika Raatikaisella oli antaa Kaasiselle astetta yksioikoisempi vastaus.

– Minun mielestäni olisi reilua ilmoittaa etukäteen, jos kansanedustajaehdokas aikoo hakea europarlamenttiin. Itse putosin niukasti pois, kun Jussi Halla-aho vei kaikki äänet Helsingissä. Silloin en ollut lähdössä ehdolle europarlamenttivaaleihin, mutta kun pyydettiin, niin lähdin. Jos olisin tullut valituksi eduskuntaan, en olisi lähtenyt. Tämä on minun näkemykseni asiaan, Raatikainen sanoi ja kiittää Kaasista tärkeästä kysymyksestä.

– Kysymys on hyvä, ehkä sitä pitäisi säädellä.


Tiukasta tenttaamisesta huolimatta kansanedustajaksi valittu Hanna Sarkkinen ei osannut antaa suoraa vastausta siihen, aikooko hän todella lähetä europarlamenttiin, jos tulee sinne valituksi.

– Europarlamentin ja eduskunnan välillä on aina liikettä, hän perusteli.

Kysymyksen esittänyt Kyösti Kaasinen toivoo, että näissä eurovaaleissa uurnille lähtisi entistä enemmän äänestäjiä. Hän pyytää aktiivisuutta erityisesti nuorilta. Miehen mukaan äänestysprosentti kaipaa kipeästi nousua.

– Se on myös tätä niin sanottua demokratian rappeutumista.

Kaasisen mielestä äänestäjien ei tulisi tuudittautua siihen, että asiat aina ratkeavat parhain päin.

– Tämä maailma, missä tällä hetkellä makaan, on aika arvaamaton.

Kansalaisten kysymyksiä ehdokkaille esittivät Ilta-Sanomien politiikan toimituksen tuottaja Hanna Vesala ja politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala. Yleisölle vapaan tilaisuuden juonsi ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt