Nils Torvalds nosti tentissä esiin huolen Venäjästä – ”Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun maa on umpikujassa”

rac

Julkaistu:

Rkp:n eurovaaliehdokkaan Nils Torvaldsin mielestä Euroopan maat ovat jättäneet armeijansa retuperälle. Kristillisten Sari Essayah otti esiin hybridiuhat.
EU-vaalien alla turvallisuus on yksi Eurooppaa suuresti puhuttavista teemoista. Niin myös Suomessa. Aihe nousi esiin myös torstaina Ilta-Sanomien erilaisessa eurovaalitentissä, jossa taisteluparina nähdyt Nils Torvalds (r) ja Sari Essayah (kd) ottivat siihen tiukkasanaisesti kantaa.

Erityisesti Torvalds korosti olevansa jo huolissaan. Hänen mielestään eurooppalaiset maat ovat livenneet uhkaavasti sotilaallista puolustusvoimaa koskevissa kysymyksissä.

– Tämä on vakava paikka. Suomi on hoitanut puolustusvelvoitteensa hyvin, mutta muissa Euroopan maissa armeijat on jätetty täysin retuperälle. Uskottavia armeijoita ei juuri löydy. Ei tarvitse katsoa kuin Ruotsiin, josta ei löydy läheskään samanlaista reserviä kuin Suomesta, Torvalds sanoi.

– Olen erittäin huolestunut ”trumplandiasta”. Uskon, että Donald Trump valitaan puolentoista vuoden päästä uudestaan USA:n presidentiksi, ja se toisi mukanaan lisää epävakautta Euroopan alueelle.

Torvalds nosti esiin myös Venäjä-kysymyksen. Hänen arvionsa mukaan Venäjän talous on menossa huolestuttavaan suuntaan.

– Venäjän talous menee alaspäin. Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun se maa on umpikujassa? Venäjä on meidän turvallisuuspoliittinen haasteemme. Varsinkin, kun samaan aikaan esimerkiksi trollit ovat hääräämässä siellä, Torvalds linjasi.

– Kun Kiina tulee samaan aikaan etelästä sisään, Eurooppa on vahvasti puristuksessa. Meidän olisi kyettävä seisomaan omilla jaloillamme.

Essayah oli pitkälti samoilla linjoilla. Hän korosti, että myös uudet hybridi- ja kyberuhat ovat todellisuutta Euroopassa.

– Meidän on tiivistettävä eurooppalaista puolustusyhteistyötä eri maiden välillä, hän tiivisti.

– Globaalin voimatasapainon takia Euroopan pitää tulevaisuudessa seisoa entistä enemmän omilla jaloillaan. Suomessa puolustusmäärärahat kasvavat tulevalla hallituskaudella muun muassa hävittäjähankintojen vuoksi, ja on tärkeää, että kaikki puolueet ovat tähän sitoutuneita eikä nähdä vastakkainasettelua esimerkiski sosiaaliturvakysymysten kanssa.

USA painostaa parhaillaan EU:ta. Se uhkaa vastatoimilla, mikäli amerikkalaisten yhtiöiden pääsyä yhteiseurooppalaisiin puolustushankkeisiin rajoitetaan.

– Britanniassa Brexit on tapahtumassa, mikä lisää epävarmuutta. Täytyy miettiä, miten tässä asiassa menetellään. Euroopan on nyt muskelimaidensa Britannian ja Ranskan johdolla näytettävä voimansa. Näen, että USA tähtää kirjeillään maan omien etujen turvaamiseen, Essayah summasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt