Vitsailevat Mauri Pekkarinen ja Eero Heinäluoma olivat vaalitentissä lähes yksimielisiä – yksi merkittävä ero löytyi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vitsailevat Mauri Pekkarinen ja Eero Heinäluoma olivat vaalitentissä lähes yksimielisiä – yksi merkittävä ero löytyi

Julkaistu: 16.5.2019 19:33

Konkaripoliitikot Mauri Pekkarinen (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd) hauskuuttivat vaalitentin alussa yleisöä vitsailemalla olevansa kuin Pekka ja Pätkä.

Ilta-Sanomien eurovaalitentin viimeisessä väittelyssä kohtasivat konkaripoliitikot Mauri Pekkarinen (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd). Monessa kohtaa väittelyä oli vaikea sanoa väittelyksi, sillä esiintyminen oli varsinkin alussa vitsikästä ja hyvin sopuisaa. Mielipide-erojakin löytyi.

Miehet olivat läpi vaalitentin melko samanmielisiä. Eroavaisuuksia ei saatu esimerkiksi Venäjä-pakotteita koskevissa kysymyksissä. Molemmat miehistä olivat pakotteiden kannattajia, mutta toivoivat Suomelle enemmän kompensaatiota menetetyistä tuloista.

Pekkarisen mukaan esimerkiksi Etelä-Euroopan hedelmäviljelijät saivat asianmukaiset kompensaatiot, mutta suomalaiset maanviljelijät eivät. Hän sanoi osaltansa ajavansa asiaa europarlamentissa, vaikkei asia täysin parlamentin käsissä olekaan.

Molemmat ehdokkaista myös uskoivat Suomen olevan muita maita kovempi Venäjä-asiantuntija, koska Suomessa on rakennettu luottamussuhdetta Venäjään läpi viime vuosikymmenten.

Esimerkiksi Baltian maat liittyivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Natoon, mikä on Pekkarisen mukaan romuttanut jonkin verran Venäjän ja Baltian suhdetta.

Heinäluoma oli taas samaa mieltä.

Suurin eroavaisuus poliitikkojen välillä saatiin lopulta Euroopan yhteisvaluutasta. Tässäkin poliitikot tosin olivat sitä mieltä, että eurosta luopuminen juuri nyt ei olisi fiksua.

Pekkarinen sanoi, että euroon liittyminen oli virhe. Hänen mukaansa se on jarruttanut Suomen bruttokansantuotteen nousua toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa se on jatkunut koko 2010-luvun.

Heinäluoma sanoi, että euroalueeseen liittyminen ei ollut virhe, vaan että se on muun muassa tarjonnut Suomelle vakaan, matalan korkotason.

Pekkarisen mukaan matala korkotaso on seurannut myös maita, joissa ei liitytty euroon.

– Kerro, missä [korkotaso] on korkeampi?, Pekkarinen sanoi keskeyttäen Heinäluoman, mutta saamatta siihen vastausta.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala kiteytti miesten ajatukset eurosta siten, että Heinäluoma on Lipposen linjalla ja Pekkarinen taas Väyrysen linjalla.

Pekkarinen ei sulattanut vertausta entiseen puoluetoveriinsa.

– Älä sano, että Paavo Väyrysen linjalla. Täytyy muistaa, että koko keskusta oli tästä yksimielinen, kun siitä äänestettiin aikanaan.

Pekkarinen syytti eurosta päättäneen hallituksen pääministeriä, Heinäluoman puoluetoveria Paavo Lipposta siitä, ettei Suomi saanut asiasta kansanäänestystä, kuten pohjoismaalaiset kumppanit Ruotsi ja Tanska.

Heinäluoman muisteluiden mukaan keskusta halusi tuolloin toimia kuten Ruotsi, eli hän olisi antanut päätösvallan käytännössä Ruotsin demareille.

Tähän Pekkarinen vastasi, että Pohjoismaiden taloudet ovat rakenteiltaan samanlaisia, mutta nykyisen euroalueen ei. Siksi Suomi on maksanut kovaa hintaa eurossa olosta.

Heinäluoma totesi vielä, että Tanska on sitonut valuuttansa euroon, minkä vuoksi valuutta seuraa täsmälleen euron liikkeitä.

Kaikesta huolimatta Pekkarinen ei siis kertonut kannattavansa eurosta eroamista. Hän vertasi yhteisvaluuttaa merellä seilaavaan lauttaan, johon Suomi lähti mukaan, kun lautta oli vielä rannassa. Nyt kun se on keskellä avomerta, siitä ei kannata hypätä pois.

– Jos lautta joskus tulee joku kerta rantaan, silloin pitää uudelleen arvioida se, miten menetellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?