Kysymys Kemin sellutehtaasta sai Ville Niinistön pyörittelemään sanoja – Aura Salla löi tiskiin selvän näkemyksen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kysymys Kemin sellutehtaasta sai Ville Niinistön pyörittelemään sanoja – Aura Salla löi tiskiin selvän näkemyksen

Julkaistu: 16.5.2019 18:42

Vihreiden Ville Niinistö ja kokoomuksen Aura Salla ottivat sähköisesti yhteen Ilta-Sanomien erilaisessa eurovaalitentissä torstaina.

Eurovaaliehdokkaat olivat eri mieltä monista yleisön lähettämistä kysymyksistä sekä IS:n vaalitentin vetäneiden Hanna Vesalan ja Timo Haapalan tekemistä jatkokysymyksistä.

Sauli Ahonen Kokkolasta halusi tentata erityisesti Ville Niinistöä. Hänen kysymyksensä kuului: miksi vihreät vastustaa Kemin sellutehdasta, vaikka se toimisi uudella puhtaammalla tekniikalla per sellutonni? Olisiko parempi että joku ei päästöistä välittämätön tuottaa nekin sellutonnit jossain ”vinkuintiassa”?

Ensin Niinistö piti kysyjän loppuosuutta epäasiallisena. Sitten hän otti kantaa itse kysymykseen.

– Meidän on saatava pyöreän pöydän ääreen ympäristöasiantuntijat, tutkijat ja valtion eri toimijat keskustelemaan metsien monimuotoisuudesta – muun muassa siitä, miten kasvatamme hiilinieluja. Vihreät ei voi vastustaa mitään yksittäistä teollista hanketta. Sen sijaan vihreät voi päättää, mille yrityksille se kannattaa tukien antamista ja mille ei, Niinistö sanoi.

Tenttaajat hakivat Niinistöltä uudestaan kyllä tai ei -tyyppistä vastausta, mutta pyörittely jatkui.

Aura Sallan kanta oli täysin selvä. Tiukkasävyisesti esiintynyt Salla korosti suomalaista korkean teknologian osaamista.

– On pelkästään hienoa, että tulee tällaisia tärkeitä investointeja. Suomi pystyy tuottamaan ne puhtaalla teknologialla, toisin kuin kenties Venäjä. Jos tätä hanketta suunniteltaisiin Venäjälle, olisin huolissani, mutta en siis Suomen kohdalla. Me tarvitsemme tällaisia hankkeita, Salla alleviivasi.

– Kaiken lisäksi Suomen on mahdollista saada EU-rahaa hankkeen infraan.

Tässä vaiheessa erikoistoimittaja Timo Haapala paketoi aiheen ääneen niin, että Salla kannattaisi EU-rahaa, Niinistö puolestaan ei. Lauseen kuultuaan Niinistö riensi ilmoittamaan väliin, ettei vihreät ole päättänyt omasta kannastaan asiassa.

– Emme siis vastusta teollista hanketta, mutta peräänkuulutamme vastuullista politiikkaa, hän linjasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?