Vantaalainen Henri löi pöytään puolustuskysymyksen, josta ehdokkaat olivat täysin eri mieltä

rac

Julkaistu:

Eurovaalit
IS:n eurovaalitentissä kansalaiset saavat esittää kysymykset.
Tunnelma kuumenee Sanomatalon Mediatorilla tänään torstaina, kun eurovaalien kärkinimet ottavat toisistaan mittaa kello 16.30 alkaneessa Ilta-Sanomien eurovaalitentissä. Tilaisuus näytetään suorana ISTV:ssä. Seuraa vaaliväittelyä tästä.

Vaaliväittelyssä poikkeuksellista on se, että siinä esitetyt kysymykset tulevat suoraan kansalaisilta.

Yhden kysymyksistä on laatinut vantaalainen Henri Laitinen.

Kysymys kuuluu näin:

Millä tavalla EU:n puolustusyhteistyötä tulee kehittää, ja mikä sen rooli on tilanteissa, jossa konfliktin yksi tai useampi osapuoli on Nato-jäsen? Kuinka suuri osuus Suomen valtion budjetista tulisi varata EU-puolustusyhteistyöhön? Pitäisikö suomalaisia sotilaita velvoittaa osallistumaan EU:n puolustusyhteistyöharjoituksiin?

Laitinen kertoo, että hän päätti kysyä puolustuksesta siitä syystä, että aiheeseen liittyvä keskustelu on hänen mukaansa jäänyt viime aikoina liian vähälle.

– Olen erityisen kiinnostunut Suomen puolustuksesta ja puolustuskyvystä. Etenkin Trumpin valinnan jälkeen minua on alkanut huolettaa Naton asema Euroopassa. Muutenkin tuntuu, että Euroopan turvallisuuspolitiikka on ollut viime aikoina vähän hukassa, Laitinen perustelee kysymystään.

Mies haluaisi tietää, pitäisikö ehdokkaiden mielestä EU:n perustaa sotilasliitto tai vastaava. Ja jos pitäisi, millä tasolla se tulisi tehdä, olisiko se puolueeton toimija ja mikä sen tarkoitusperä olisi.

– Tällaisia juttujahan ei ole vielä avattu ollenkaan. Minua kiinnostaa jokaisen ehdokkaan ja puolueen kanta. Toivon aihepiiristä ihan konkreettisia asioita. Toisinaan tuntuu, että tällainen maallikko ei ota näistä asioista selkoa.


Laitisen kysymykseen pääsivät tentissä vastaamaan vihreiden Ville Niinistö sekä kokoomuksen Aura Salla.

– Sotilaallinen voima tulee säilymään Natolla, Salla vastasi ja totesi perään kannattavansa Nato-jäsenyyttä lämpimästi.

– Olen itse reservin kersantti ilmavoimista ja olen palvellut myös merivoimissa ja minulle oli jo 2003 selvää, että olemme täysin Nato-kumppaneita ja näin tulee ollakin.

Sallan mukaan EU pystyy tuomaan puolustukseen lisäarvoa yhteisillä hankinnoilla ja yhteisellä puolustustutkimuksella.

– Ja se, mitä Nato on pyytänyt meiltä vuosikymmeniä, että saisimme sotilaskalustoa liikkumaan lännestä itään ja etelästä pohjoiseen, eli vahvistaisimme teitä ja siltoja, sen EU on saanut aikaan, eli se lainsäädännöllinen kehikko. Sen EU pystyy tarjoamaan, mutta sotilaallinen voima pysyy Natolla, Salla summasi.


Niinistö korosti puheenvuorossaan, että Itämeren alue on pidettävä vakaana. Eurooppalaisen puolustusyhteistyön syventäminen olisi Niinistöstä järkevää, mutta hän on Sallan kanssa tyystin eri mieltä Nato-kysymyksestä.

– Nato-jäsenyyskortin heiluttelu tässä tilanteessa on tarpeetonta ja vähän provosoivaa keskustelua, Niinistö sivalsi taisteluparilleen.

– Pistetään EU:ssa puolustusyhteistyö kuntoon. Siinä on linkki Natoon, mutta sotilasliittoon meidän ei ole pakko kuulua. Siihen liittyy paljon sellaista painolastia, joka velvoittaa panostamaan lisää asevarusteluun. Suomen puolustuspolitiikan tavoite pitää kuitenkin olla se, että maailmanlaajuisia konflikteja vältetään ja turvataan ensisijaisesti Suomen turvallisuutta, Niinistö vastasi.

Kansalaisten kysymyksiä ehdokkaille esittävät Ilta-Sanomien politiikan toimituksen tuottaja Hanna Vesala ja politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala. Yleisölle vapaan tilaisuuden juontaa ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Ehdokkaat ottavat toistaan mittaa taistelupareina alla olevan ohjelman mukaisesti.

OHJELMA

Klo 16.30 Tilaisuus alkaa videoterveisillä Euroopasta

Klo 16.40 Taistelupari 1: Ville Niinistö (vihr) ja Aura Salla (kok)

Klo 17.15 Taistelupari 2: Hanna Sarkkinen (vas) ja Mika Raatikainen (ps)

Klo 17.45 Taistelupari 3: Sari Essayah (kd) ja Nils Torvalds (r)

Klo 18.15 Taistelupari 4: Eero Heinäluoma (sd) ja Mauri Pekkarinen

Klo 18.45 Tilaisuus päättyy