Kysymys Isis-lapsista jakoi Ville Niinistön ja Aura Sallan IS:n eurovaalitentissä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kysymys Isis-lapsista jakoi Ville Niinistön ja Aura Sallan IS:n eurovaalitentissä

Ilta-Sanomien erilainen eurovaalitentti käynnistyi sähköisissä tunnelmissa Sanomatalossa torstaina.

16.5.2019 17:40

Ensimmäisenä taisteluparina nähtiin vihreiden Ville Niinistö ja kokoomuksen Aura Salla, jotka olivat eri mieltä useista kansan lähettämistä kysymyksistä sekä IS:n tenttiä vetäneiden Hanna Vesalan ja Timo Haapalan, tekemistä jatkokysymyksistä

Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä koski niin sanottuja Isis-lapsia. Taisteluparilta kysyttiin, pitääkö Suomen monen muun Euroopan maan tavoin auttaa kotiin Isis-lapset, jotka ovat Suomen kansalaisia. Eurovaaliehdokkaiden vastaukset erosivat selvästi toisistaan.

– Nämä asiat pitäisi säilyttää kansallisessa päätöksenteossa. En toisi heitä takaisin Suomeen, Aura Salla linjasi.

– Minusta tämä on ihmisoikeuskysymys. Meidän pitää auttaa jokaista yksilöä riippumatta siitä, onko jonkun sukulainen joskus tehnyt jotain laitonta, Niinistä korosti.

Aamu Mikkelistä oli lähettänyt kysymyksen maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Aamu kysyi muun muassa, ”pitääkö peräpohjolaan ottaa sellaisia pakolaisia, joiden taustaa emme pysty kartoittamaan”.

– Ensisijaisesti esimerkiksi Afrikassa ilmeneviä kriisejä on pyrittävä ratkaisemana paikallisesti. Kun puhutaan ihmisistä, joita aidosti vainotaan, heidän taustansa on selvitettävä perinpohjin. Kaikkia ihmisiä on autettava solidaarisesti, Niinistö sanoi.

– Meidän on lopetettava turvapaikanhakijoiden shoppailu EU:n jäsenmaiden välillä. Ei voi olla niin, että turvapaikanhakija hakee turvapaikkaa ensin Saksasta tai Ranskasta ja sitten Suomesta. Jso turvapaikkaa ei jossain EU-maassa myönnetä, turvapaikanhakija pitäisi palauttaa sieltä suoraan alkuperämaahan, Aura puolestaan näki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?