Ukrainan ulkoministeri kertoi ratkaisustaan suoraan Soinille – ”Pravdojen juttuihin kannattaa suhtautua kriittisesti”

Julkaistu: , Päivitetty:

Soinin mukaan Ukraina ei ole boikotoimassa Euroopan neuvoston huomista ulkoministerikokousta Helsingissä.
Ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoo, että Ukrainan ulkoministerin poisjäännissä Euroopan neuvoston Helsingin -kokouksesta ei ole dramatiikkaa.

– Helsinkiin ei tule kaikista maista ulkoministeriä. Ukraina on edustettuna. Tänne tulee kolmisenkymmentä ulkoministeriä, ja noin 19 maasta ei tule ministeriä, mutta joka maasta tulee edustus.
– En tätä kovin dramaattisena pidä. Ukrainassa on valittu uusi presidentti, ja samanlainen tilanne kuin meillä, että uutta hallitusta pukkaa. Totta kai Ukrainan Pavlo Klimkin olisi ollut tänne tervetullut.

Soini kertoo saaneensa tiedon Ukrainan ulkoministerin poisjäännistä itse Klimkiniltä Brysselissä maanantaina.

– Ukraina ei ole jäämässä pois, ulkoministeri Klimkin ei ole tulossa. Hän sanoi minulle maanantaina itäisen kumppanuuden 10-vuotisillallisella Brysselissä.

– Ei tämä ole yllätys. Hän sanoi minulle silmästä silmään, että ei ole tulossa. Kysyin, mikä on. Hän sanoi, että hänellä on este, Soini sanoi IS:lle

Mikä oli syy?

– Hän sanoi, että hän ei pääse, Soini vastasi.

IS kertoi European Pravda -sivuston artikkelista, jonka mukaan Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin boikotoi Euroopan neuvoston huomista ulkoministerikokousta Helsingissä.

Lehden mukaan Klimkin protestoi sitä, että Helsingissä on tarkoitus aloittaa prosessi, jolla Venäjä palautetaan mukaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaan.

– Ei hän minulle kertonut tällaista, mitä European Pravda on kertonut. Pravdojen juttuihin kannattaa yleensä suhtautua kriittisesti, Soini kuittasi uutisen.

Venäjä-asia ei Soinin mukaan ole virallisesti esillä Helsingin ulkoministerikokouksessa.

– Toki vieraat voivat vaikka illallisella siitä vapaamuotoisesti keskustella.

Soinin mukaan European Pravda on sotkenut muutaman asian.

Soini sanoo, että ulkoministerikokous ei voi edes päättää sanktioista tai niiden höllentämistä.

– Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on se elin, joka sanktioista päättää. Ei sitä ministerit edes päätä, Soini totesi.

Soini myös muistuttaa, että Euroopan neuvosto ja EU:n Eurooppaneuvosto ovat kaksi eri asiaa, kuten myös sanktiot ja pakotteet.

– Tässähän sotketaan pakotteita ja sanktioita. Ja ihmiset eivät näytä ymmärtävän, mikä on Euroopan neuvosto ja Eurooppaneuvosto.

– Parlamentaarinen yleiskokous on asettanut sanktiot, ei pakotteita. Pakotteet on Krimin takia Venäjälle asettanut EU. Nämäkin näyttävät menevät suloisesti sekaisin, Soini sanoi.

Euroopan neuvosto on ihmisoikeusjärjestö, johon kuuluu 47 Euroopan maata.

Suomi on ollut puoli vuotta Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana. Puheenjohtajuus huipentuu huomiseen ulkoministerikokoukseen ja tämän illan juhlallisuuksiin Finlandia-talolla, jossa vietetään Euroopan neuvoston 70-vuotisjuhlia.

Euroopan neuvosto rajoitti Venäjän äänioikeutta parlamentaarisessa yleiskokouksessa Krimin valtauksen jälkeen 2014. Käytännössä Venäjällä ei ole ollut oikeutta osallistua muun muassa Euroopan neuvoston järjestön pääsihteerin ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) tuomareiden valintaan, mutta muuten Venäjä olisi voinut osallistua järjestön toimintaan.

Venäjä ei ole viime vuosina osallistunut lainkaan Euroopan neuvoston parlamentaariseen yleiskokoukseen. Venäjä ei ole maksanut järjestölle jäsenmaksujaan kahteen vuoteen, ja se on uhannut jäädä pois järjestön toiminnasta.

Venäjä osallistuu Helsingin kokoukseen, ja tiettävästi ulkoministeri Sergei Lavrov on tulossa Helsinkiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt