Etujärjestöt lobbaavat kiivaasti Sdp:n ajamaa uutta veroa vastaan – Antti Rinne: ”Jostakin täytyy rahaa löytää” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Etujärjestöt lobbaavat kiivaasti Sdp:n ajamaa uutta veroa vastaan – Antti Rinne: ”Jostakin täytyy rahaa löytää”

Julkaistu: 16.5.2019 11:53

Sdp uskoo, että lähdeverolla saataisiin valtion kirstuun rahaa vuosittain 400 miljoonaa. EK:n ja Finanssiala ry:n mukaan vero lisäisi korotuspainetta työeläkemaksuihin.

EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat vedonneet hallitusneuvotteluihin osallistuviin puolueisiin, jotta Sdp:n ajamaa viiden prosentin lähdeveroa ei toteutettaisi.

Myös Finanssiala ry vastustaa kiivaasti lähdeveroa, joka takoisi Sdp:n mukaan valtion kirstuun joka vuosi 400 miljoonaa euroa.

Lähdevero koskisi institutionaalisten sijoittajien ohella yleishyödyllisiä yhdistyksiä, säätiöitä ja ammattiliittoja.

Etujärjestöjen mukaan eläkeyhtiöihin osuva lähdevero lisäisi korotuspainetta työeläkemaksuihin.

Antti Rinne, miten kommentoit lähdeveron ympärillä käytävää keskustelua?

– Jos halutaan osaavaa, ammattitaitoista, koulutettua työvoimaa ja pitää yhteiskunta vakaana, ennakoivana ja rauhallisena, se edellyttää, että satsaamme hyvinvointivaltion erilaisiin elementteihin, muun muassa koulutukseen ja sosiaaliturvaan. Kun näihin vaaditaan rahaa, jostakin täytyy rahaa löytää ja jos jokainen sanoo, että ei, niin sitten ei löydy rahaa ja pitää jättää hyvinvointivaltio kehittämättä, se ei ole meidän vaihtoehto, Rinne vastasi.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan julkista taloutta vahvistavia toimia pitäisi tehdä ensi hallituskaudella vuosittain 500 miljoonan euron edestä.

Onko verotus ensisijainen keino, millä hallitus lähtee julkista taloutta vahvistamaan?

– Verotus on yksi keino, millä sitä vahvistetaan, Rinne totesi lyhyesti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että elinkeinoelämän etujärjestöt ”keskittyvät omaan edunvalvontatoimintaansa”.

– Emme ole vielä niin pitkällä talouskeskusteluissa, että olisimme linjanneet yksittäisistä veroratkaisuista. Pitää tehdä panostuksia koulutukseen, perusturvaan ja hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen, ja tarvitaan myös veropohjan tiivistämistä ja oikeudenmukaisia veroratkaisuja, joilla saadaan lisätuloja hyvinvointipanostusten rahoittamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?